20e Zwarte Cross, Lichtenvoorde, 21-24 jul 2016
Rougefurio
> 2000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 2462
Geregistreerd: 03-07-2007

Gepost: 24 april 2016 11:11 AM

Nieuws volgt binnenkort!

Profiel  
 
Rougefurio
> 2000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 2462
Geregistreerd: 03-07-2007

Gepost: 28 april 2016 06:20 PM
  [ # 1 ]

van de voorpagina

Het Lichtenvoordse paradijs

Een bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor, gekte en spektakel: dát is de Zwarte Cross, die dit jaar zijn twintigste editie beleeft. Ook de Zwarte Crossvrienden uit Wanroij zijn weer van de partij, met twee zeer bijzondere Citroëns. Het forum ging eens kijken hoe het staat met de voorbereidingen.

In de loop der jaren is de Zwarte Cross uitgegroeid van een bescheiden motorcross in Hummelo (buiten de motorsportbonden om georganiseerd, vandaar de naam) tot een gigantisch, drie dagen durend zomerspektakel. Op het terrein bij Lichtenvoorde (Achterhoek) vind je maar liefst 29 muziek- en theaterpodia en diverse themaweides. Het aantal bezoekers zit de laatste jaren tegen de 200.000 aan, verspreid over een lang weekend, en in totaal dragen maar liefst 40.000 (!) vrijwilligers en professionals, groot en klein, een steentje bij.

Wat dit met Citroën te maken heeft? Wel, de Zwarte Crossvrienden uit het Brabantse Wanroij doen al zo’n jaar of zes mee, iedere keer met een of twee zeer speciale voertuigen. Benny, Erwin, Gijs, Leon, Tiny, Wilco, Erik en Natasja (een bont gezelschap van automonteurs, procesregelaars, een timmerman en een topsecretaresse) zijn al vanaf januari op donderdagavond en zaterdagmiddag keihard aan het werk, met de slijptol, het lasapparaat en de polijstmachine als onontbeerlijke gereedschappen. Als je goed kijkt, wat zie je dan hieronder? Juist, een Berlingo-2CV in wording!

Niet alleen de carrosserie, maar ook de energiecentrale is heel bijzonder. De motor van een Suzuki GSX 1100 motorfiets wordt gecombineerd met een indrukwekkend elektrisch pakket, voorzien van state of the art sjoemelsoftware, waarmee de Crossvrienden elke emissietest aandurven. De aandrijving zit op de achterwielen, waardoor deze hybride Berlingo-2CV nóg unieker wordt. Samen met een tweede creatie, die nog even geheim moet blijven, willen de vrienden hiermee een gooi doen naar de “Apartigheidsprijs” en het lijkt ons dat ze een goede kans maken.

De Zwarte Cross wordt dit jaar gehouden van vrijdag 22 juli t/m zondag 24 juli; voor campinggasten begint het feest al op donderdag de 21e. Op de site van de Cross, op zichzelf al een waar kunstwerk, vind je een schat aan informatie over kaartjes (nog maar enkele beschikbaar, zó populair is het evenement), prijzen, groepen en artiesten. Verder crosscategorieën (niet alleen motoren, maar bijvoorbeeld ook vrachtwagens en “specials” zoals de Berlingo) en tal van andere zaken. Je kunt zelfs tijdens de Cross naar de kerk, maar dan moet je wel van gospel houden. Oh ja, als je toch de website bezoekt, vergeet dan niet bovenaan de homepage tante Rikie een zetje te geven… Nu maar hopen op mooi weer -dat moet toch lukken eind juli?- en dan kun je de dag of dagen van je leven hebben!

Voor de Berlingo-2CV, en straks ook voor hun tweede voertuig, zoeken de Zwarte Crossvrienden nog een leuke naam.
 
tekst: Rougefurio; foto’s: Natasja Noij, Rougefurio

Profiel  
 
Rougefurio
> 2000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 2462
Geregistreerd: 03-07-2007

Gepost: 18 juli 2016 05:42 PM
  [ # 2 ]

van de voorpagina

Startschot voor Zwarte Cross

Nog een paar nachtjes slapen en dan misschien een paar nachtjes niet… Aanstaande donderdag (voor de campingbezoekers) of vrijdag (voor alle anderen) begint in Lichtenvoorde de twintigste Zwarte Cross! Hoe staat het met de Citroën-creaties van de Zwarte Crossvrienden? Het forum ging nog een keer in Wanroij langs en sprak met Tiny Noij.

Vraag Citroën-Forum: Tiny, gaat het allemaal op tijd lukken? Twee auto’s van de grond af aan opbouwen is toch een ontzettende klus!

Antwoord TN: Het is altijd weer een race tegen de klok, maar het gaat zeker lukken. Beide auto’s zijn nu [vrijdag 15 juli, redactie] voor meer dan 95% af. In het weekend leggen we er de laatste hand aan en daarna worden ze naar Lichtenvoorde getransporteerd, want ze mogen natuurlijk niet op de openbare weg. En ja, er zit heel veel werk in, zo’n 2500 uur in het afgelopen halfjaar, gedeeld door acht, want met zovelen waren we.

Zijn jullie tijdens de bouw nog op grote problemen gestuit?

Bij de 2CV-Berlingo, waaraan jullie in het eerste artikel aandacht hebben besteed, was het lastig om de aandrijfketting van de Suzuki-motor precies haaks op het tandwiel op de achteras te krijgen. Dat moet, anders loopt hij eraf. Bij onze CX-C4-Traction-Berlingo , een hybride, kregen we lange tijd de elektromotor niet aan de praat. We hebben er een elektrotechnicus van buitenaf bij moeten halen, die werkelijk álles heeft doorgemeten en uiteindelijk bleek het om iets doodsimpels te gaan: een stekker was onvoldoende aangedrukt en maakte daardoor geen contact!

Een CX-C4-Traction-Berlingo? Vertel!

Wel, de motor, de motorophanging en het subframe zitten achterin en zijn afkomstig van een CX Turbo 2, de snelste CX die ooit gebouwd is. De achterkant komt van een C4 en de portieren daarvan hebben we ook gebruikt, naast een zelfgemaakt chassis. De spatborden, neus en A-stijl zijn van een Traction Avant en de elektro-venturi-motor voorin, waarmee PSA een tijdje heeft geëxperimenteerd, komt uit een Berlingo. De stoelen komen uit een Peugeot 307. Eigenlijk bestaat de auto voor 95% uit PSA-onderdelen, vooral Citroën. Onder andere de achtervelgen en de spoorverbreders voor hebben we zelf gedraaid.

   

Die fantastische roze trike uit 2014 is inmiddels compleet verzaagd. Ondergaan al jullie creaties dat lot en vind je dat niet zonde?

Tja, een apart museum voor onze voertuigen zou natuurlijk heel mooi zijn, maar dat zit er niet in, vrees ik. Mag ik reclame maken?

Nou… eigenlijk niet nee…

Oké, een beetje sluikreclame dan. Je weet dat Bart Ebben ons ondersteunt met vooral materiaal. Bart heeft iets met hergebruik en duurzaamheid zoals je weet, en daarom bestaat vrijwel alles wat wij maken uit “overstock”, die na de Zwarte Cross opnieuw gebruikt wordt. Alleen als er na de Cross iemand een geweldig bod zou doen op onze auto’s doen we ze weg, maar anders kijken we gewoon wat we volgend jaar kunnen hergebruiken.

Iets persoonlijker… Jullie noemen je de Vrienden van de Zwarte Cross, maar zijn jullie niet vooral vrienden van elkáar? En waarom zie ik overal bierkratten?

Ja, vrienden zijn we zeker. Als je dezelfde passie hebt en zo veel tijd samen doorbrengt móet je wel met elkaar kunnen opschieten, anders lukt het niet. En die bierkratten… We hebben hier geen brug, en aangezien bierkratten behoorlijk stevig zijn, dienen ze om de auto’s te ondersteunen. Veiligheid voor alles!

En de flesjes dan?

Ehh… ja, die moet je erbij kopen, daar kunnen wij ook niks aan doen…

Tiny, bedankt voor dit interview. Jullie doen mee in de “Apartigheidsklasse”, hè? Veel succes!

Dank je, we gaan ons best doen!

(Noot van de redactie: het hybride karakter van de CX-C4-Traction-Berlingo is geen onzin: een proefrit wijst uit dat je inderdaad zowel op brandstof als elektrisch kunt rijden, dankzij een omvangrijk accupakket voorin. Vandaar de twee pookjes. Of er ook echt gebruik is gemaakt van sjoemelsoftware, het thema van dit jaar, zijn we vergeten te vragen…)

interview: Rougefurio; foto’s: Natasja Noij, Rougefurio

Profiel  
 
RensKorevaar
> 17000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17339
Geregistreerd: 15-10-2006

Gepost: 25 juli 2016 12:33 AM
  [ # 3 ]

Is al bekend hoe de Zwarte-Crossvrienden het ervan afgebracht hebben?

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
Rougefurio
> 2000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 2462
Geregistreerd: 03-07-2007

Gepost: 25 juli 2016 08:22 AM
  [ # 4 ]

Ik zie wel enkele uitslagen van de motorcross, maar vreemd genoeg niet die van de apartigheidsklasse. Zodra ze er zijn, zal ik ze hier vermelden.

Profiel  
 
Rougefurio
> 2000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 2462
Geregistreerd: 03-07-2007

Gepost: 25 juli 2016 05:08 PM
  [ # 5 ]

Het Lichtenvoordse feest is weer voorbij…

Prachtig weer en maar liefst 220.000 bezoekers in vier dagen, een record! De Zwarte Cross 2016 mag een geweldig succes genoemd worden. Dat de Wanroijse Zwarte Crossvrienden deze keer niet in de prijzen zijn gevallen met hun extravagante Citroëns doet weinig af aan het plezier dat ze voor en tijdens de Cross beleefd hebben. Ze verheugen zich nu al op volgend jaar, als de Cross wordt gehouden op 13, 14, 15 en 16 juli. Citroën-Forum doet dan natuurlijk weer verslag! Hieronder nog enkele impressies en een filmpje. Tot volgend jaar!

foto’s: Zwarte Cross, Natasja Noij

Profiel  
 
Rougefurio
> 2000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 2462
Geregistreerd: 03-07-2007

Gepost: 09 augustus 2016 10:14 AM
  [ # 6 ]

Voor liefhebbers van vreemde Citroëns: steun en toeverlaat van de Vrienden van de Zwarte Cross, Bart Ebben, is op ICCCR aanwezig met de constructies van dit jaar!

Afbeelding Bijlagen
Transport_615.jpg
Klik op de thumbnail om de hele afbeelding te zien
Profiel  
 
Nielsje
> 4000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 4717
Geregistreerd: 17-09-2012

- CX 2400 Pallas
Gepost: 09 augustus 2016 11:04 AM
  [ # 7 ]

Gaaf! En dan rondjes jagen in de kasteeltuin?

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
Rougefurio
> 2000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 2462
Geregistreerd: 03-07-2007

Gepost: 09 augustus 2016 01:25 PM
  [ # 8 ]

Ja dat mag, mits je na afloop zelf de plaggen weer goed legt.Smile

Profiel  
 
RensKorevaar
> 17000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17339
Geregistreerd: 15-10-2006

Gepost: 09 augustus 2016 10:25 PM
  [ # 9 ]

Ik heb nu iets meer van de Zwarte Cross gezien, maar begrepen heb ik het nog steeds niet Wink.


De 21e editie staat in de citroen-forum.nl/kalender: 13 t/m 16 juli 2017.

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
 
 
© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook