Voor ons gelezen: Ma Petite


Voor ons gelezen: Ma Petite

Onlangs meldden we op de voorpagina de verschijning van het nieuwe 2CV-boek 'Ma Petite' door Margré Mijer. Inmiddels zijn de eerste exemplaren uitgeleverd en uitgelezen. Forumer Bertje beige heeft aan ons gedacht en een recensie geschreven. Hij uit kritiek, maar raadt aan het boek te kopen.

Ik raak als 2CV-liefhebber en -eigenaar niet snel onder de indruk als het zoveelste 2CV-boekje uitkomt met daarin weer het verhaal van de boer die zijn waar naar de markt etc., etc., etc. U zult het ongetwijfeld weten. Maar nu stond er enige tijd geleden een aankondiging op de voorpagina van dit forum over het boek van Margré Mijer, ‘Ma Petite’. Dit boek zou vol staan met foto’s en verhalen over de eigenaren van een Eend. Omdat er over 2CV-rijders niet zo veel wordt geschreven, leek dit boek mij wel een aanvulling voor de boekenkast en dus heb ik het direct besteld.

Afgelopen week heb ik ‘Ma Petite’ ontvangen en het in een mooie harde kaft gebonden boek eerst maar eens doorgebladerd. Mooie foto’s en geïllustreerd met getekende onderdelen van de Eend. Dit maakt het lekker luchtig. Die tekeningen zijn het enige dat technisch is.

Zodra er wat vrije tijd voorhanden was, ben ik begonnen met lezen. In het eerste hoofdstuk (over een kunstenares) kwam na een paar pagina’s de eerste tegenvaller: witte letters op een gele achtergrond! Ik vond het maar vermoeiend om te lezen. Misschien is het bij daglicht beter, maar die kans heb ik nog niet gehad.

Er zijn eigenaren van 2CV-gerelateerde bedrijven geïnterviewd en met dit boek hebben zij dus een mooi platform om hun bedrijven te etaleren. Vrijwel elke bezitter die in dit boek staat, is trouwens ondernemer of kunstenaar. De bijbehorende website wordt steeds vermeld. In dit licht bezien, vind ik het boek met €25,- wel goed betaald!

Het is zeker mooi dat er Eendrijders in staan die de auto zeer regelmatig gebruiken, ook in de winter, en niet de “ik rijd alleen op een mooie zondagmiddag met open dak, vooral niet te ver”-rijders. Zij zijn in mijn ogen namelijk geen echte liefhebbers. Voor sommigen is het zelfs hun enige auto! Gezien de herkenbare meningen, levensstijl, mentaliteit, acties, gevoelens etc., zijn dus wel de juiste personen voor dit boek benaderd. Alleen vraag ik me af of dat vrijwel allemaal ondernemers moesten zijn. De subtitel “joie de vivre pur sang” komt goed uit de verf: het plezier wat ik en andere 2CV-rijders hebben en beleven, wordt heel mooi onder woorden gebracht.

In het boek komt de term originaliteitsfreak voor en deze term slaat wel op mij. Daarom is het mooi om te lezen dat bij elk kenteken niet het bouwjaar vermeld staat, maar het jaar van registratie. Vele Eenden zijn immers al bezig met hun tweede of derde chassis en de koets is vaak ook niet meer de originele, waarmee er van het originele bouwjaar weinig meer klopt.

‘Ma Petite’ is zeker een aanrader, ook voor degenen die geen Eend (meer) hebben. Ik sluit af met een prachtige alinea uit dit boek van Margo de Groot-Coenen: “Een Eend is voor veel mensen echt het symbool van een herinnering. Waar ik ook ga in Frankrijk, Nederland of België, mensen lijken er herinneringen aan te hebben, aan de tijd dat hun leven nog goed en simpel was. Is eigenlijk ook wel triest. Want ja, dat heb ik gewoon iedere dag, ik voel er iedere dag geluk bij. Dan hoor je: ‘Ja, toen ik nog jong was, had ik die Eend ook’. Dan denk ik: je kan nog steeds een Eend kopen. Zo veel mensen zeggen dat ze zo graag weer een Eend willen rijden en dan komen allemaal die bezwaren weer.”

Je reactie op dit artikel kun je hier plaatsen.

tekst: Bertje beige, foto’s: Ma Petite

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook