Wie AX zegt, moet ook BX zeggen!


Wie AX zegt, moet ook BX zeggen!

Dat dachten Emiel van der Vegt en Peter Yedema toen ze op de door snert en dellen bekende locatie in Berlikum begonnen aan Garage 80. Na jaren sleutelplezier werd het tijd de zaak te professionaliseren. Per april 2014 is Garage 80 verplaatst naar de Jupiterweg in Leeuwarden.

Iedereen die wel eens bij de beruchte nieuwjaarsmeetings van Sleuteltje 11 in Berlikum is geweest weet wat we bedoelen en wie we bedoelen. De twee voormannen van Garage 80 hebben immers een roemrucht verleden in Citroën-land. Beide zijn het dan ook volstrekt ervaren mensen, ieder op hun eigen gebied. Emiel is de man met het technisch verstand. Na enige decennia aan alles wat PSA is te hebben gewerkt, kennen auto’s als de Visa, de AX en de BX, waar Garage 80 zich met name in specialiseert, geen geheimen meer voor hem. Het commerciële verhaal is in handen van Peter Yedema, ook al een ervaren rot in z’n vak: hij verdient z’n brood sinds jaren in de autoverkoop.

Zijn Emiel en Peter Citroën-mensen? Ja. Duidelijk. Emiel is al zo lang met Visa’s, AX-en en BX-en in de weer en onderweg dat hij ze geblinddoekt in hun samenstellende delen uiteen neemt en terug monteert. Dat is mooi, want het gaat wel om auto’s die op leeftijd zijn. Dat moet ook, vindt Emiel: “de moderne spullen kom ik in m’n normale werk al zo veel mee in aanraking. Dan is het gewoon weer echt leuk om met zoiets als een BX aan de slag te gaan”. En leuk, dat is wel een belangrijk ingrediënt van Garage 80. Het bedrijf begon als een uit de klauwen gelopen hobby. Inmiddels is die voldoende uit de klauwen gelopen om het bedrijfsmatig aan te pakken. Peter is niet uitsluitend voor Citroën werkzaam, maar hij rijdt wel sinds het behalen van zijn rijbewijs uitsluitend Citroën: “BX, CX, XM, Ami’s… Ik heb ze allemaal gehad. Vrienden en kennissen vinden dan gauw dat je te vaak van auto wisselt. Maar ze zijn allemaal veel te leuk. Dan haal je weer ergens een ZX. Kom je daarna een AX GT tegen, dan is de keuze niet zo moeilijk… Toch maar weer overstappen!”

Bij Garage 80 kun je terecht voor al je behoeftes op het gebied van PSA-producten uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Dat gaat van complete auto’s, zoals de Visa 14 TRS en de BX 14 RE op de foto’s, tot en met alle mogelijke en onmogelijke onderdelen. Die laatste worden ook via de eigen webshop verkocht. Peter: “die handel loopt verder via Marktplaats en de laatste tijd via Facebook. Verder is het Citroën-Forum een kanaal waarlangs we onze spullen aanbieden. We waren ook aanwezig op CitroMobile met een stand, en ook daar zijn we erg tevreden over.” In de eigen webshop vinden we vooral onderdelen voor de BX en de Visa. Voor het aan de praat en netjes houden van deze auto’s, die zich eindelijk een plek veroveren in de harten van liefhebbers, is dat een uitkomst: op de reguliere sloop wordt de spoeling langzaamaan duidelijk dunner.

Het nieuwe pand van Garage 80 bevalt de heren inmiddels uitstekend. De werkplaats is licht en opgeruimd en ligt op een locatie die gemakkelijk bereikbaar is. Emiel: “Ons nieuwe pand in Leeuwarden is eigenlijk nog niet eens helemaal ingericht, maar dat komt snel genoeg. Het bevalt ons hier uitstekend. De voorzieningen zijn hier een stuk beter voor elkaar dan in het oude pand”. Dat is aangenaam bij het werken, maar ook aangenaam voor de klandizie. Omdat Emiel en Peter hun bedrijf als een uit de hand gelopen hobby blijven benaderen, moet het namelijk ook leuk blijven. Die benadering betekent wel dat het kan voorkomen dat niet ieder telefoontje per omgaande wordt beantwoord: de beide heren zijn overdag voor een werkgever aan de slag. Maar het betekent vooral dat Garage 80 gewoon gezellig is om te bezoeken. Met Citrofielen en Peugeot-liefhebbers onder elkaar, dat is de kenmerkende sfeer van Garage 80. Goede raad, goede spullen en goede service. En met een beetje geluk straks ook weer met snert en dellen.

Garage 80 vinden we aan de Jupiterweg 20 in Leeuwarden. Maar bel even voordat je langskomt: Emiel is te bereiken op 06-12282884 en Peter op 06-13048564. Of stuur een mail naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken). En mocht je iets nodige hebben voor je BX of Visa, vergeet dan niet de webshop te bezoeken! De BX en de Visa in de foto’s zijn ook te vinden onder de adverteerdersaanbiedingen.

Garage 80 en onze andere adverteerders vind je hier.

Tekst en foto’s: Penny Lane

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook