Citroen nieuws per model
- Citroen (Grand) C4 Picasso (16)
- Citroen 2CV (38)
- Citroen Adverteerders (2)
- Citroen Ami (7)
- Citroen Autosport (27)
- Citroen AX (7)
- Citroen Axel (4)
- Citroen Berlingo (11)
- Citroen Bevriende organisaties (3)
- Citroen BX (10)
- Citroen C-Elysée (2)
- Citroen C-Zero (9)
- Citroen C1 (5)
- Citroen C2 (3)
- Citroen C3 (18)
- Citroen C3 Picasso (5)
- Citroen C3 Pluriel (6)
- Citroen C35 (2)
- Citroen C4 (1928-1932) (1)
- Citroen C4 (2004-heden) (33)
- Citroen C5 (21)
- Citroen C6 (1928-1932) (3)
- Citroen C6 (2005-2012) (8)
- Citroen Citroën-organisatie (1)
- Citroen Concept Cars (32)
- Citroen CX (40)
- Citroen DS 3 (35)
- Citroen DS 4 (11)
- Citroen DS 5 (14)
- Citroen DS 7 (4)
- Citroen DS-nieuws (5)
- Citroen Dyane (2)
- Citroen Evasion (2)
- Citroen Evenementen (351)
- Citroen Forum (58)
- Citroen Garages (14)
- Citroen GS/GSA (10)
- Citroen HY (2)
- Citroen ID/DS (40)
- Citroen Jumper (2)
- Citroen Jumpy (16)
- Citroen Nederlandse clubs (1)
- Citroen Overig (272)
- Citroen Panhard (2)
- Citroen Saxo (1)
- Citroen SM (16)
- Citroen Traction Avant (14)
- Citroen Visa (8)
- Citroen Xantia (6)
- Citroen XM (11)
- Citroen Xsara (2)
- Citroen Xsara Picasso (1)
Vakantie verhalen: bezoek Mille Miglia 2012

Kees de Waard Wagner, op het forum bekend onder Visa GTI 115, verraste de redactie onlangs met een verslag van een bezoek dat Kees en zijn vrouw hebben gebracht aan de illustere rallyklassieker: Mille Miglia. Deze race over 1000 mijl gaat terug tot 1927 en heeft destijds het endurance racen op de automobiele kaart gezet. Het traject beslaat de route Brescia-Rome-Brescia. Lees hier zijn uitgebreide verslag en sfeerimpressie.
Tot 1957 werd de race, met uitzondering van de oorlogsjaren, jaarlijks verreden. Een groot aantal ongelukken in o.a. de Panamericana en ook in de Mille Miglia maakte een eind aan deze races. Eind jaren 70 is de race opnieuw opgestart en wordt deze in twee dagen verreden met de klassiekers van weleer. Het is een evenement dat al heel lang op het verlanglijstje stond, aldus Kees. Het moet er dus maar eens van komen, met de Jumpy en caravan vertrekken we vanuit Evian-les-Bains naar een camping aan het Iseomeer in Italië. Op woensdag 17 mei gaan we op zoek naar de Fiera di Brescia een hal zo groot als het RAI gebouw. In deze hal verzamelen alle deelnemende autos voor de keuring. De deelnemers komen werkelijk uit alle windstreken van de wereld.
30 deelnemende autos uit NederlandIk kom erachter dat er wel 30 autos uit Nederland afkomstig zijn, de totale deelnemerslijst bestaat uit liefst 384 autos. Veel prominenten doen mee aan de race, ik zie zelfs onze oud premier Jan-Peter Balkenende, Gijs van Lennep, Koen Wouters , Jan Lammers en vele anderen. Victor Muller doet mee met een heuse Saab 93 cylinder tweetakt van 1956! Is er ook nog iets van ons favoriete merk te bewonderen? Jawel, onder het nummer 347 staat een Citroën DS 1957 ingeschreven, een echte hydraulique dus. Nadat deze DS uitgebreid door mij op de foto is gezet komt daar zowaar de eigenaar aanlopen. Nadat ik me aan hem heb voorgesteld wordt het een heel lang en leuk gesprek en er zit een uitnodiging aan vast: ik mag zijn Citroën collectie te komen bekijken. Redactie: Dat verslag zien we tegen die tijd wel verschijnen, Kees!
Tractions: Quinze en FamilialeDe collectie beslaat ongeveer 30 Citroëns, het gesprek gaat namelijk nog steeds over de collectie en de daar aanwezige echt. De vele bijzondere eigenschappen van de DS 1957 komen uitgebreid aan de orde, terwijl ik dat eigenlijk allemaal al weet. De DS is tot in detail helemaal origineel waarbij zelfs nog de dubbele ontsteking en de twee bobines aanwezig zijn. De eigenaar heeft echter nog nooit iemand gesproken die alles van deze types af weet (leeftijd)! Dat het tussen ons klikt mag wel duidelijk zijn. Dan zijn collectie Citroëns, ik kon hem nauwelijks geloven maar hij is in het bezit van liefst 15 stuks 15 six Hydrauliques, en nog een groot aantal gewone 6 cylinders, waaronder twee 15 six Cabriolet en Familiale. Vervolgens gaat het gesprek ook nog over vliegtuigen, maar dat mag op een ander forum geschreven worden. De uitnodiging staat in ieder geval, ik moet er echter wel voor naar Canada.
De raceHet is donderdag de dag van de presentatie en de start, we gaan dus naar het oude centrum van het mooie Brescia. We doen dat deze dag met de trein, de Iseo Brescia, de trein doet er 30 minuten over en je komt vrijwel op de plaats van bestemming uit zonder parkeerprobleem. Vanaf het station lopen we naar de Piazza Della Vittoria en de Piazza Della Loggia en daar kunnen wij en duizenden andere autoliefhebbers zich de hele dag vergapen aan alle moois. Een mooier decor in deze oude binnenstad kan je je niet voorstellen. Het is nauwelijks te bevatten hoeveel mensen hier op af komen, wat een schouwspel. Vele straten en pleinen staan vol met de meest bijzondere autos. En wat het zo speciaal maakt: alles is van dichtbij te bewonderen . De enige deelnemende Citroën, de DS 19 1957 staat ook op dit plein. De start is gek genoeg aan het begin van de avond gepland: 18.45 uur. Alle deelnemers vertrekken deze avond richting Ferrara. Wij pakken eerst de trein terug naar Iseo om daarna met de Jumpy een plek op te zoeken langs de route, ergens voorbij Brescia. Je stopt op een plaats waar veel mensen staan en daarna is het wachten op de eerste autos en kunnen we gnieten van het heerlijke geluid van de motoren. Om 19.00 uur komen de eerste autos aanrijden, in dit geval diverse open wagens van het merk OM. Tussen de deelnemers aan de race rijden ook nog allemaal andere liefhebbers. Het is van alles en nog wat, een geweldige optocht. Tussendoor zie je ook nog de allernieuwste producten van de merken uit Duitsland en Italië voorbij trekken. Als het donker is besluiten we ook te vertrekken, de stoet zal dan nog tot laat in de avond langs trekken. Op de zaterdag komt de hele stoet weer terug in Brescia. Op zondag vindt gewoonlijk de prijsuitreiking plaats.
Tip van Kees:Kees heeft tot slot nog een tip voor ons: zet dit evenement gewoon op je verlanglijstje. De Mille Miglia is meer dan de moeite waard.
Reageren op het artikel kan hier.
Tekst en foto: Kees de Waard Wagner
Redactie: Patrick Hogervorst