Citroen nieuws per model
- Citroen (Grand) C4 Picasso (16)
- Citroen 2CV (38)
- Citroen Adverteerders (2)
- Citroen Ami (7)
- Citroen Autosport (27)
- Citroen AX (7)
- Citroen Axel (4)
- Citroen Berlingo (11)
- Citroen Bevriende organisaties (3)
- Citroen BX (10)
- Citroen C-Elysée (2)
- Citroen C-Zero (9)
- Citroen C1 (5)
- Citroen C2 (3)
- Citroen C3 (18)
- Citroen C3 Picasso (5)
- Citroen C3 Pluriel (6)
- Citroen C35 (2)
- Citroen C4 (1928-1932) (1)
- Citroen C4 (2004-heden) (33)
- Citroen C5 (21)
- Citroen C6 (1928-1932) (3)
- Citroen C6 (2005-2012) (8)
- Citroen Citroën-organisatie (1)
- Citroen Concept Cars (32)
- Citroen CX (40)
- Citroen DS 3 (35)
- Citroen DS 4 (11)
- Citroen DS 5 (14)
- Citroen DS 7 (4)
- Citroen DS-nieuws (5)
- Citroen Dyane (2)
- Citroen Evasion (2)
- Citroen Evenementen (351)
- Citroen Forum (58)
- Citroen Garages (14)
- Citroen GS/GSA (10)
- Citroen HY (2)
- Citroen ID/DS (40)
- Citroen Jumper (2)
- Citroen Jumpy (16)
- Citroen Nederlandse clubs (1)
- Citroen Overig (272)
- Citroen Panhard (2)
- Citroen Saxo (1)
- Citroen SM (16)
- Citroen Traction Avant (14)
- Citroen Visa (8)
- Citroen Xantia (6)
- Citroen XM (11)
- Citroen Xsara (2)
- Citroen Xsara Picasso (1)
Testrit C5 2.2 HDIF 200 pk

De nieuwste c5 motor in het rijtje is er een met een 2.2 liter HDi dieselblok, wij gingen na hoe dat blok zich in de C5 Tourer gedraagt.
Geen misse verschijning, de nieuwste C5 tourer, dat staat meteen vast, zeker onze geteste variant. Onze testwagen is er deze keer een in de Exclusive-uitrusting, voorzien van volledig lederen interieur in een lichte grijstint en met een onboard navigatiesysteem. De nieuwe versie van de C5 is op enkele punten gewijzigd. Zo is de verlichting aangepast, en zijn er hier en daar wat details gewijzigd aan het design en de uitrusting. Qua lijn is de tourer sportiever dan zijn sedan zus want een dalende daklijn en een vloeiende lijn doorheen de deuren onder de ramen zorgen er voor dat je niet met een brooddoos onder weg bent. Hetzelfde geldt voor de achterzijde. Daar vallen vooral de twee brede uitlaatpijpen op langs beide kanten van de wagen en die enkel leverbaar zijn op de 2.2 HDIF en de 3.0 HDIF modellen. De LED-achterlichten en de kleine taartschep op het dak bevestigen de sportieve toets. Ook vooraan zijn strakke lijnen troef. De twee aluminium lijnen waarin het logo werd verwerkt lopen uit tot in de koplampen, die het geheel verder door trekken naar de zijkanten en over de motorkap. Aan aluminium geen gebrek op de C5, waarschijnlijk het geheim van de strakke looks ervan. Net zoals de omlijning van de grille vooraan, krijgt ook de zijkant een aluminiumstreep mee, zowel onderaan als vlak onder de ramen. Geen praktische reden, wel een esthetische. Want daardoor krijgt het koetswerk een onderbreking en oogt hij scherper. Sportieve looks dus die steeds terugkomen bij de nieuwe breaks op dit niveau.
Wel enkele kleine foutjes, zoals waarom de Fransen de drukknop voor het aanzetten van de vier richtingaanwijzers aan de passagierskant monteerden. Niet echt handig als je in nood verkeert.
De reden voor deze test is uiteraard het nieuwe motorblok onder de kap. De 2.2 HDi, die hier goed is voor 200 pk, vervangt de oudere 2.2 HDi met 170 pk. Citroën paste dat blok aan door de twinturbo er uit te gooien en deze te vervangen door een turbo met variabele geometrie. Die wijziging komt er eerst en vooral om het verbruik te drukken. Een verbruik dat tijdens onze testweek rond de 7,8 liter schommelde. Geen hoogvlieger, maar met wat moeite krijg je de C5 makkelijk onder de 6 liter. Wij waren vooral op zoek naar de 200 pk, en dat vraagt soms een inspanning van de brandstofpomp. Met dit vermogen ben je met de wagen altijd vlot mee in het verkeer. Er is met 450 Nm vanaf 2000tr/min geen gebrek aan koppel in deze uitvoering. Deze motor is standaard gekoppeld aan een 6-traps automaat van Aisin. Het gaat hier om een klassieke automaat met elektro-hydraulische regeling en niet om een mechanische bak welke electro-hydraulisch bediend wordt of om een DSG bak met dubbele koppeling zoals bij VW of Audi. Toch is die klassieke automaat helemaal geen probleem. De bak wisselt snel van verzet en schakelt bij lage snelheden in onze ogen zelfs vloeiender dan een DSG. al betrap je hem vaak op een gat tussen het indrukken van de pedaal en het effectief reageren hierop. Datzelfde probleem doet zich voor bij de start, waardoor je vaak plots in een hoger toerenbereik komt en net iets te Johnny uit je startblokken komt. En dat laatste kan je uiteraard zelf perfect uitlokken. Want zelfs met de zestrapsautomaat die wij hadden, ben je in staat om al eens wielspin te krijgen. Vergeet echter niet dat je met een viercilinder onder weg bent en dus het geluid van de motor je niet in extase brengt .
Technische gegevens
Motor:
2.2 HDi viercilinder
gewicht
1667
Vermogen:
200 pk
Koppel:
450 Nm
Overbrenging:
automatische 6-traps
Aandrijving:
voorwiel
Topsnelheid:
225 km/u
tekst: waterman en bxsport
foto:2d