Hybrid4, hoe werkt dat nu eigenlijk?


Hybrid4, hoe werkt dat nu eigenlijk?

Al eerder mocht de redactie uitgebreid kennismaken met de DS5 Hybrid4. Toen viel het gedurfde interieur op, het vele licht en het vrije zicht. Optrekken bleek in absolute stilte te kunnen en bochten rijden erg strak. Hoe het systeem precies werkt, was nog niet helemaal duidelijk. Daarom is waterman in de boeken gedoken en legt hij ons de fascinerende techniek achter de naam Hybrid4 uit. Het blijkt naast brandstof besparen nog veel meer te doen voor het rijgenot.

Wat de Hybrid4 techniek van PSA anders maakt dan die van merken als Toyota of Honda is als eerste de verbrandingsmotor die men gekozen heeft. Maken de Japaners gebruik van benzinegestookte blokken, de Fransen kozen voor dieseltechniek. In het geval van de DS5 een 163pk sterke 2-liter HDi. Hieraan gekoppeld is een elektronisch/hydraulisch geschakelde 6-versnellingsbak met drogeplaatkoppeling en een mogelijkheid tot zelfschakelen. Verder zit aan de dieselmotor voorin de auto ook nog een starter/generator, die evenals de elektromotor achterin remenergie kan terugwinnen. Het is een ingekocht systeem waarin die functies standaard gecombineerd zijn. Datzelfde start-/stopsysteem gebruikt PSA ook op andere modellen.

Het tweede verschil met de eerder genoemde Japanse merken zit hem in de plaats van het hybride deel van de aandrijving. Dit wordt namelijk niet gecombineerd met de motor en de bak voorin de auto, maar zit als een compact geheel aan de achterzijde van de DS5. Vandaar Hybrid4, de auto krijgt meteen vierwielaandrijving. Hoewel het multilinkprincipe gelijk blijft, heeft de elektrische achterasmodule een compleet andere wielophanging dan de normale achteras. Tussen de achterwielen is de 27 kW en 200 Nm sterke elektromotor van Bosch geplaatst die ook de elektronische sturing levert. Hieraan is een tandwielkast met differentieel gekoppeld. Boven de achterasmodule bevindt zich een kist met accu’s van Sanyo. Hiermee kunnen korte afstanden elektrisch gereden worden, maar meestal zal de elektromotor dienen als ondersteuning van de diesel. Het is een interessant detail dat die hybride achterasmodule als een geheel wordt ingekocht bij GKN Driveline.

De elektrische installatie voegt ongeveer 100 kg extra gewicht toe, waarvan 55 kg aan accu’s. Ook bij de DS5 houdt Citroën het op een NiMH accupakket. De reden die men hiervoor opgeeft, is dat deze accu’s vertrouwde eigenschappen met een draaglijke prijs combineren. Op de 200 V accu’s met 5,5 Ah capaciteit kan deze Hybrid4 hoogstens 4,5 km ver komen, waarbij de maximale snelheid zo’n 50 tot 60 km/h bedraagt. Daarvoor moet de keuzeknop op de middentunnel wel handmatig op ‘ZEV’ gezet worden, zodat de diesel alleen aanslaat als de accu’s te ver leeg raken. Natuurlijk worden de accu’s ook bijgeladen door de “remenergie” die de elektromotor gaat genereren als het “gas” losgelaten wordt.

In ons testbericht van de DS5 Hybrid4 staat al dat hij in de automatische stand wel elektrisch wegrijdt, maar dat de diesel al heel gauw bijspringt, indien het gaspedaal niet heel voorzichtig wordt geaaid. Bij volgas gaan beide motoren aan de slag en trekt de DS5 als een Vlaams trekpaard weg. Hier merk je duidelijk dat er een enorm koppel aanwezig is uit zowel de diesel- als de elektromotor. De sportstand van de keuzeknop zorgt op zijn beurt weer voor sneller en feller reageren van de gecombineerde aandrijflijn. Ook bestaat de mogelijkheid de stand 4WD te gebruiken bij omstandigheden van beperkte grip. Dan zal de elektrische aandrijving achter zoveel mogelijk bijspringen.

De achterwielaandrijving is permanent gekoppeld aan de ESP-stabiliteitsregeling en de Traction Control-regeling, om extra stabiliteit te geven wanneer de auto uit koers dreigt te raken. Zo zorgt het hybridesysteem voor meer nuttige functies dan alleen verbruiksverlaging! Nog een mooi detail van de hele opstelling en regeling is dat de elektromotor in de achteras even inschakelt wanneer de mechanische koppeling tussen de diesel en de versnellingsbak automatisch bediend wordt, zodat de auto geen onderbreking in de trekkracht laat voelen. Wat opvalt, is dat de elektromotor tot zelfs 130 km/h zijn steentje bijdraagt aan de aandrijving. Daarboven is het over en uit met het elektrische feest, hoewel rijden met alleen de 2-liter HDi zeker geen straf is.

Je reacties op dit artikel kun je hier plaatsen.

tekst: waterman, illustratie: Automobiles Citroën, redactie: RensKorevaar

© Citroën-Forum 2003 - 2025 | adverteren
Facebook