60 jaar Citroën DS in Autoworld


60 jaar Citroën DS in Autoworld

Als je het nu nog niet weet, dan zul je het nooit weten! De bekendste Citroën viert zijn 60ste verjaardag. Bijna had ik geschreven 'haar pensioen', maar gezien de huidige ontwikkelingen zal dat nog wel 10 jaar duren. De verjaardag wordt niet alleen in 'ons' eigen wereldje gevierd, ook het bekende museum aan het Jubelpark bouwt er een expositie rond.

De Citroën DS is duidelijk niet vergeten in de automobielsector, talloze bladen hebben er al aandacht aan besteed dit jaar. Niet voor niets werd zij derde bij de verkiezing van ‘auto van de eeuw’ en kreeg ze ook de titel van ‘mooiste auto aller tijden’ van het Britse ‘Classics and Sports Car’ magazine. Reden genoeg om rond deze mythische dame een tentoonstelling te bouwen in een bijna even mythisch gebouw. Op de website van Autoworld vinden we het gekende stukje tekst over ‘onze’ DS:

De DS is waarschijnlijk de meest bekende en de meest populaire Citroën. Vanwege de initialen (DS) spreken Franstaligen van de ‘Déesse de la route’ (godin van de weg).

De voorstelling op 6 oktober 1955, op het Autosalon van Parijs, sloeg in als een bom. Nooit eerder waren zoveel technieken gecombineerd op n model. De Citroën DS werd ontwikkeld door een team ingenieurs onder leiding van André Lefèbvre. Het koetswerk, spectaculair voor die tijd, was te danken aan de flamboyante Italiaanse kunstenaar en beeldhouwer Flaminio Bertoni. Het hydraulisch systeem was revolutionair.

Alleen al de eerste dag van het salon werden meer dan 12.000 bestellingen genoteerd en tijdens het hele salon verkocht men er ongeveer 80.000.  De eerste leveringen vonden plaats in 1956, het jaar waarin Citroën ook uitpakte met een meer betaalbare en vereenvoudigde versie, de ID.

De DS behaalde een eerbare 3e plaats tijdens de verkiezing van ‘de auto van de eeuw’ in 1999 en werd verkozen tot de ‘mooiste auto aller tijden’ door een panel designers, op vraag van het Britse magazine ‘Classic & Sports Car’.


De tentoonstelling loopt van 1 juni tot 15 juli, ideaal dus juist voor je op vakantie gaat om even te gaan ‘bedevaarden’ in de hoofdstad van Europa. Ook als je liefhebber bent van architectuur en geschiedenis zal dit meer dan 100 jaar oude gebouw je weten aan te spreken. Naast de expo over de Godin is er natuurlijk ook nog altijd de permanente collectie die ook het bekijken waard is. Welke unieke en speciale modellen er juist te zien zullen zijn, dat hopen we jullie tegen die tijd ook te kunnen vertellen. Meer info op de site van Autoworld Tot dan?

reageren kan hier

tekst en foto: website AutoWorld
redactie: demuywo

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook