007 in 010


007 in 010

Tot en met 8 februari 2015 is in de Kunsthal in Rotterdam de tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style te zien. Gadgets, kostuums, rekwisieten, tekeningen en filmfragmenten laten je 50 jaar 007 beleven. In het Nationale-Nederlanden DE Café aan het Stationsplein staat bovendien de originele 2CV van James Bond uit de film For Your Eyes Only (1981).

James Bond in de Kunsthal? Ook al is die Kunsthal toegankelijker dan veel stijve musea, toch verwacht je dat daar kunst getoond wordt. Is James Bond kunst? Op het eerste gezicht niet. De Bond-films met hun eenvoudige verhalen volgens vast stramien, helden en schurken, snelle auto’s en mooie vrouwen zijn films voor jongetjes, jongetjes die dromen dat ze hun eerste polshorloge ook in een gevaarlijk wapen kunnen veranderen. Toch gaat het niet zomaar om kinderfilms, want op veel gebieden volgt Bond niet, maar leidt hij. De titelsongs zijn meestal van opkomende artiesten, de Bond girls zijn nog niet gearriveerde modellen, de (binnen-)architectuur is avantgardistisch. Bond-films vormen onze smaak meer dan ze die bevestigen. Dat vijftig jaar volhouden is niet kinderachtig, daar zit meer achter.

We citeren kunsthal.nl/designing007: “Ontdek in de tentoonstelling aan de hand van twaalf verschillende settings - vanaf Dr. No in 1962 tot Skyfall in 2012 - de vormgeving en stijl achter het succesvolste filmmerk aller tijden. Meer dan 500 onvergetelijke objecten zijn te zien, waaronder Roger Moore’s witte smoking in Octopussy (1983) en zijn ruimtepak uit Moonraker (1979); de oranje bikini, gedragen door Halle Berry in Die Another Day (2002); Scaramanga’s gouden pistool uit The Man with the Golden Gun (1974); de afschrikwekkende zilveren tanden van Jaws, voor het eerst te zien in The Spy who Loved Me (1977); gadgets van de “Q afdeling” zoals de attachékoffer inFrom Russia with Love (1963); en de Aston Martin DB5 uit GoldenEye (1995), die in 2012 zijn rentree maakt in Skyfall

James Bond beperkt zich niet tot de Kunsthal, hij drukt zijn stempel op heel Rotterdam. Met A Touch of Gold wordt de binnenstad in stijl aangekleed voor de komst van de tentoonstelling. Zo worden diverse gebouwen waaronder het kantoor Delftse Poort en het Nationale-Nederlanden DE Café met gouden accenten gemarkeerd. Als ambassadeur van de Kunsthal doet Nationale-Nederlanden meer. De originele 2CV uit For Your Eyes Only is naar het Nationale-Nederlanden DE Café gehaald. Weet je nog? De gele 2CV van Bond girl Melina Havelock komt in beeld nadat Bonds eigen auto in vlammen is opgegaan. Bond springt achter het stuur van de gele Eend, terwijl ze achtervolgd worden door Hector Gonzalez.

Ben jij al naar de Bond-tentoonstelling in de Kunsthal geweest? Heb jij koffie gedronken aan het Stationsplein? Laat je medeforummers dan hier weten hoe hoog het Citroën-gehalte is! In dat topic vind je nu ook een commentaar van de producent van de Bond-films, die duidelijkheid schept over hoeveel “echte” 007-Eenden er zijn.

tekst: RensKorevaar, foto’s: film stills, Citroën Communication

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook