Classic Days Schloss Dyck


Classic Days Schloss Dyck

De Classic Days Schloss Dyck is een Europees topevenement op het gebied van klassieke automobielen naast grootheden als Goodwood en Villa d'Este. Een van de programma-onderdelen heet "Jewels in the Park" en daaraan is niets teveel gezegd. De klassiekerliefhebber kan niet om Schloss Dyck heen.

Bij de Classic Days Schloss Dyck zoek je tevergeefs naar een grote groep Citroëns. Dat is echter je eigen schuld, beste forummer! Toen wij hier voorstelden om ons met Citroën-Forum.nl bij de clubs te manifesteren, vond je het niet nodig om je aan te melden. Individuele Citroëns zijn er wel te zien. Om die op de foto te zetten zonder auto’s van een ander merk in beeld heb je wel de oefening nodig van Martijn “CitroenAZU” of Wouter “XBXG”, want de double chevrons leggen het in aantal af tegen de sterren en de propellors op de motorkappen. Als je daarvoor allergisch bent, moet je niet naar Schloss Dyck gaan. Hoewel: allergisch? Citroën-liefhebbers zijn toch ook autoliefhebbers? Voor autoliefhebbers valt er bij Schloss Dyck onvoorstelbaar veel te genieten!

Classic Days Schloss Dyck is een heel veelzijdig evenement. Een van de hoogtepunten in het programma is “Racing Legends”, waarbij je legenden als Sir Stirling Moss aan het werk kunt zien in legenden als de Mercedes-Benz 300 SL. Op andere tijden wordt het circuit overheerst door vooroorlogse racewagens met cilinderinhoud van zes liter of meer. De muziek die dat oplevert, moet het hart van iedere autoliefhebber sneller doen kloppen.

Een ander hoogtepunt in het programma is “Jewels in the Park”. Op een eiland direct naast het kasteel vind je een tentoonstellling van mijlpalen uit de automobielgeschiedenis. De blikvanger daarbij is de Mercedes-Benz 540K Stromlinienwagen uit 1938. De Citroën DS uit 1955 werd als bijzonder glad geroemd, zelfs in een moeilijke tekst van een moeilijke filosoof, maar deze auto van 17 jaar eerder is nog veel gladder, tot aan verzonken deurklinken toe!

In de diverse binnenplaatsen en tuinen van het kasteel zijn nog veel diversere tentoonstellingen. Klassieke kampeerwagens, racewagens, noeste bestelauto’s met reclamebeschilderingen, driewielers, de vroegste elektrisch aangedreven voertuigen, gruwelijk lelijke Bristols: voor alles is plaats in het uitgestrekte en tot kuieren uitnodigende park. Wanneer je het kuieren moe bent, kun je ook picknicken onder een eeuwenoude beuk of, als je zelf niets meegenomen hebt, plaatsnemen op een van de vele terrasjes.

Niet alleen het park met de thematentoonstellingen is groen, de parkeerplaats voor klassiekers is dat ook; zelfs nog groener dan de parkeerplaats van CitroMobile in Vijfhuizen. Ook hier zie je auto’s om van te smullen, grote en dure, maar ook bescheidenere modellen, zoals een Alfasud in absolute nieuwstaat.

Rond Schloss Dyck is veel ruimte en dus is er nergens gedrang, ook niet waar even gewacht moet worden. Bij de restaurants en espressobars wordt niet geduwd, maar vormen zich Engels geordende rijen. Daaraan zie je dat Schloss Dyck niet alleen volgens zijn eigen marketing, maar ook in het echt een plaats inneemt tussen andere topevenementen als Pebble Beach, Goodwood en Villa d’Este. Nergens is het luidruchtig, nergens is het brallerig. Geen “Kijk mij nou eens een dure auto hebben”, maar rust en genot krijgen de ruimte.

Als je zelf ook naar Schloss Dyck wilt, kun je er nog op zondag 2 augustus 2015 heen; het is de moeite waard. Je kunt er natuurlijk ook in 2016 naartoe, als opwarmer voor de ICCCR 2016, die ook in het groen rond een kasteel plaatsvindt. Als het lukt om Middachten op Dyck te laten lijken, dan zit het met de ICCCR wel goed!

Je kunt hier op dit artikel reageren.

tekst en foto’s: RensKorevaar

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook