CX?en boven de Poolcirkel


CX?en boven de Poolcirkel

Ze zijn er; 17 CX’en uit alle windstreken. Niet alleen uit Nederland en de buurlanden, maar zelfs uit Australië en Rusland. Ver boven de Poolcirkel komen ze bijeen om samen naar Parijs te rijden. Net als in 1974 moeten het comfort en de betrouwbaarheid van de CX bevestigd worden. Of dat gaat lukken?

Op 26 augustus 1974 waren de laatste Europese autojournalisten uit Gällivare uitgezwaaid, nadat ze daar de nieuwe Citroën CX getest hadden. Op die dag verviel het embargo en verschenen de eerste officiële foto’s en testverslagen in de pers. Op diezelfde dag begonnen de CX’en aan hun reis naar Parijs, aan de Raid Arctique. Vandaag, 26 augustus 2014, is een internationale groep van 17 CX’en met bestuurders en passagiers aan de Raid Arctique 2014 begonnen.



Nu rijden we over veel betere wegen dan in 1974. Daardoor kunnen we het ons veroorloven om de Raid te beginnen met een proloog boven de Poolcirkel, in de mijnstad Kiruna. We ontmoeten elkaar bij het gemeentehuis, waar we een interessante presentatie krijgen over de verplaatsing van het stadscentrum. Die is nodig, omdat de grond onder het centrum instabiel wordt door mijnbouwactiviteiten op meer dan duizend meter daaronder. We bezoeken ook de ijzerertsmijn zelf. Het bezoekerscentrum bevindt zich op vijfhonderd meter diepte onder de oorspronkelijke, maar nu afgegraven, top van de berg. Autoliefhebbers moeten dat wel mooi vinden, zoveel techniek en transportmiddelen worden er getoond.

Weer bovengronds, gaan we terug naar de CX’en om de 130 kilometer lange reis naar Gällivare te beginnen. De een komt wat sneller weg dan de ander, want de Wegenwacht-bus van de ANWB blijkt er niet voor niets bij te zijn. Wegenwachters Henk Fikse en Yuri Colman kunnen direct aan de slag met lekke LHM-pompen, uitlaatpakkingen, dieselpompen en meer van dat soort werk. Blijkbaar is het intensieve gebruik van de laatste dagen deze auto’s die het normaliter veel rustiger aandoen toch niet zo goed bekomen. Hopelijk zijn de “kinderziektes” er nu uit en halen we allemaal Parijs.

In Gällivare verblijven we in het wintersportcentrum Björnfällan op de berg Dundret, waar in 1974 de autojournalisten ook ondergebracht waren. Gelukkig is er sindsdien wel gemoderniseerd. Morgen wagen we ons weer beneden de Poolcirkel en gaat de reis naar Parijs echt beginnen. Natuurlijk lees je er alles over op Citroën-Forum.nl en wel hier.

tekst en foto’s: RensKorevaar

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook