De Citroën C3 Pluriel brengt je in vervoering


De Citroën C3 Pluriel brengt je in vervoering

Het thema van CitroMobile 2015 is “Citroën vervoert je”, wat je ook kunt lezen als “Citroën brengt je in vervoering”. Citroën-Forum.nl neemt deel aan de thema-expositie met een C3 Pluriel. Het vrolijke karakter van de Pluriel maakt deze Citroën bij uitstek tot een auto die je in vervoering brengt.

Het is 1999 als Citroën de wereld verrast met een vermakelijk prototype, Pluriel genaamd. Het oranje karretje zag er merkwaardig uit en toonde zich uiterst flexibel. Serieproductie leek ver weg. Citroën had immers in die tijd wel vaker proefballonnetjes opgelaten zonder dat het direct leidde tot een serieproduct. Met het prototype werd echter flink geleurd en het werd zelfs uitgeleend voor heuse tests. Adriaan Huigen van Autokampioen was er als Dyane- en Snoek-rijder als de kippen bij om het voertuig aan de tand te voelen. Het kon op veel bijval rekenen.

Het kan dus verkeren, want op de autosalon van 2002 wordt de definitieve versie van de C3 Pluriel gedoopte nieuweling getoond aan het grote publiek. Door een vakkundige jury wordt ze meteen uitgeroepen tot Cabrio van het jaar! De Nederlandse kennismaking volgt op de AutoRAI van 2003, waar twee lieftallige jonge dames onder de goedkeurende ogen van het toegestroomde publiek de ‘onthoofding’ presenteren.

De eerste proefritten op Nederlandse bodem kunnen in de zomer van 2003 worden gemaakt en vanaf september volgen de eerste leveringen. Net als het prototype van 1999 waren de eerste demonstratiemodellen fris oranje gespoten.

Zoals de typeaanduiding al aangeeft, deelt de Pluriel haar onderstel met de C3 terwijl ook het dashboard een op een is overgenomen uit deze kleine berline. Voor de rest stemt geen plaatdeel overeen en is het uiteindelijke seriemodel behoorlijk dicht bij het prototype gebleven. Wel verdwenen zijn de verschillende zijkanten, maar of je daar echt rauwig om moet zijn? Gebleven is de bijzondere dakconstructie, welke samen met het Nederlandse Inalfa werd ontwikkeld. Grootste bijzonderheid daarin zijn de demontabele dakbogen. Deze maken het mogelijk de auto in een handomdraai van dichte Berline naar volledige cabrio, in Pluriel termen ‘Spider’ genaamd, te transformeren.

Gedurende de introductie tot ver daarna kunnen met name deze dakbogen rekenen op een forse portie kritiek. Zo zouden ze te zwaar en daardoor te onhandelbaar zijn, vooral voor het vrouwelijke deel van de Pluriel-rijders. Ook het feit dat de bogen in principe niet in de auto meegenomen kunnen worden, waardoor het niet mogelijk is om onderweg van configuratie te wisselen, wordt als groot nadeel gezien ten opzichte van de ‘echte’ cabrio’s. De Autovisie-equipe, die hun langduurtester inzetten als volgwagen van de Mile Miglia, komen echter tot de conclusie dat er heus wel een modus is om èn de bogen èn de uitgebreide foto-uitrusting mee te nemen.

In de praktijk komt het er echter op neer dat alleen het elektrische deel wordt geopend waardoor het dak niets anders wordt dan een groot schuifdak. Diehards weten echter dat het veel prettiger, lees comfortabeler, rijdt met de dakcassette weggeborgen in de kofferbak en dat de stap naar volledige cabrio dan nog maar een peulenschil is. Met de bogen opgeborgen in de destijds te bestellen hoezen kunnen ze desgewenst tussen de voorstoelen of met opgeklapte achterbank in de kofferbak worden meegenomen.

Om toch het volledig cabrio rijden mogelijk te maken, is de carrosserie van de Pluriel behoorlijk versterkt, wat een aardige gewichtstoename inhoudt ten opzichte van de reguliere C3. Qua motoren is er keuze uit twee benzineversies en een diesel, alle bekende motoren uit het PSA-pallet van die jaren.

De 1,4 liter levert 75 pk. De 1,6 is altijd gekoppeld aan de gerobotiseerde versnellingsbak ‘sensodrive’. Een bak die haar première beleefde in de C2 en C3 en zeker in het begin niet uitblonk in een soepel schakelgedrag. Voordeel is dat de bak zich indien gewenst volledig automatisch laat bedienen. In de praktijk werkt het vaak prettiger om zelf de ‘flippers’ ter hand te nemen. De 1,6 levert duidelijk betere prestaties dan de 1,4. In veel landen, behalve Nederland, kon ook gekozen worden voor de dieselversie met vergelijkbare prestaties als de 1,4, maar wel lekker zuinig.

Technisch kent de Pluriel weing grote problemen, wel kan een niet goed functionerend dak menig Pluriel-liefhebber tot wanhoop drijven. Onkunde bij de dealers leidt tevens vaak tot dure reparaties of zelfs installeren van nieuwe daken. Inmiddels melden zich de eerste dakspecialisten en blijkt dat met de nodige ervaring de uitwisseling van onderdelen goed te doen is.

Tot een groot commercieel succes is het niet gekomen. In 2010 werd de productie gestaakt na in totaal 109.682 exemplaren. In Nederland werden 1935 exemplaren op kenteken gezet. Ondertussen is er een kleine groep echte liefhebbers ontstaan, maar tot de oprichting van een echte club is het tot op heden niet gekomen. Reden te meer om de Pluriel tijdens CitroMoble eens in het zonnetje te zetten. Het thema “Citroën vervoert je” past daar prima bij.

Je kunt hier reageren op dit artikel.

tekst: Folkert Brouwer, foto’s: Citroën Communication

© Citroën-Forum 2003 - 2025 | adverteren
Facebook