Citroen nieuws per model
- Citroen (Grand) C4 Picasso (16)
- Citroen 2CV (38)
- Citroen Adverteerders (2)
- Citroen Ami (7)
- Citroen Autosport (27)
- Citroen AX (7)
- Citroen Axel (4)
- Citroen Berlingo (11)
- Citroen Bevriende organisaties (3)
- Citroen BX (10)
- Citroen C-Elysée (2)
- Citroen C-Zero (9)
- Citroen C1 (5)
- Citroen C2 (3)
- Citroen C3 (18)
- Citroen C3 Picasso (5)
- Citroen C3 Pluriel (6)
- Citroen C35 (2)
- Citroen C4 (1928-1932) (1)
- Citroen C4 (2004-heden) (33)
- Citroen C5 (21)
- Citroen C6 (1928-1932) (3)
- Citroen C6 (2005-2012) (8)
- Citroen Citroën-organisatie (1)
- Citroen Concept Cars (32)
- Citroen CX (40)
- Citroen DS 3 (35)
- Citroen DS 4 (11)
- Citroen DS 5 (14)
- Citroen DS 7 (4)
- Citroen DS-nieuws (5)
- Citroen Dyane (2)
- Citroen Evasion (2)
- Citroen Evenementen (351)
- Citroen Forum (58)
- Citroen Garages (14)
- Citroen GS/GSA (10)
- Citroen HY (2)
- Citroen ID/DS (40)
- Citroen Jumper (2)
- Citroen Jumpy (16)
- Citroen Nederlandse clubs (1)
- Citroen Overig (272)
- Citroen Panhard (2)
- Citroen Saxo (1)
- Citroen SM (16)
- Citroen Traction Avant (14)
- Citroen Visa (8)
- Citroen Xantia (6)
- Citroen XM (11)
- Citroen Xsara (2)
- Citroen Xsara Picasso (1)
De Kunst Afgekeken

Begin februari vond in Parijs weer de prestigieuze oldtimerbeurs Retromobile plaats. Citroën liet zich daar voor het eerst presenteren door de nieuwe afdeling Citroën Heritage onder leiding van Denis Huille. Als onderwerp voor de stand had Citroën Heritage gekozen voor Citroën et lArt. Bezoekers van de laatste Citromobile zal dit niet onbekend in de oren klinken. Medeforummer Rio97 bracht een bliksembezoek aan de beurs en vertelde ons hoe de Fransen hun thema hebben aangepakt.
We hebben al vaker bericht dat Citroën zich graag lieert aan diverse kunstuitingen. Nog niet zo lang geleden brachten wij u bijvoorbeeld het persbericht aangaande de lopende expositie in het Nederlands Fotomuseum in Amsterdam. Dat dit geen nieuwe strategie is, bleek wel uit de kunstwerken die lHeritage bij elkaar verzameld had. Enerzijds werd er gepronkt met de kunstenaars die het merk door de jaren heen zelf in dienst heeft gehad, zoals Pierre Louÿs. Opgeleid aan de Ecole des Beaux-Arts kwam hij in 1920 in dienst van Citroën om advertentieposters te maken. Van 1924 tot 1934 had hij de leiding over de kunst en fotografie afdeling van Citroën met de verlichting op de Eiffeltoren als bekendste prestatie. Hier werd hij geëerd met de expositie van zijn beroemde poster voor La Caravane Citroën. Een ontwerp uit 1923. Veel aandacht was er ook voor het werk van Flaminio Bertoni, de Italiaanse beeldhouwer en schilder die van 1932 tot 1964 in dienst was van Citroën. Als geestelijk vader van de ontwerpen voor de Traction, 2CV, DS en de AMI 6 drukte hij een forse stempel op de geschiedenis van Citroën en haar betekenis voor het design van de twintigste eeuw. In 1961 kreeg hij van de toenmalige Franse Minister van Cultuur de eretitel Chevalier des Arts et des Lettres.
Tegenwoordig zijn de rollen omgekeerd. Diverse kunstenaars maken gebruik van Citroënmodellen om hun kunstwerken te creëren. Zo maakte de hedendaagse artiest Françoise Nielly de artcar uitvoering van de Citroën Survolt. Victor Vasarely beschilderde al in 1976 een schaalmodel van de CX. In deze uiting van kinetische kunst werd gebruik gemaakt van abstracte, optische illusies om de idee van een continue luchtstroom en beweging weer te geven. Uit dat zelfde jaar stamt La GS aux flèches, de GS met pijlen. Dit ontwerp van Jean-Pierre Lihou beeldt energetisme of energetica uit. Een stroming waarin wordt verondersteld dat elk object, afbeelding en zelfs het leven zelf een resultaat is van de combinatie van verschillende krachten. De belangrijkste weergave hiervan is de pijl waarbinnen weer andere pijlen, krachten ontstaan. Op de GS aux flèches wordt dit in maar liefst 73 verschillende tinten afgebeeld. Beeldender is dan weer het werk van Bernard Rancillac, die in 1989 onderdelen van een XM verwerkte in het schilderij Apsara. In de Hindoestaanse mythologie is Apsara een vrouwelijke, goddelijke danseres met een volmaakte gratie. Een verwijzing die men destijds bij Citroën vast graag heeft gehoord.
Dit en veel meer was er te zien op de afgelopen Retromobile. Reden te meer om deze beurs voor volgend jaar ook maar eens in onze agenda te zetten. Zien we u daar?
Tekst: Marc Zaan
Foto en tekstinfo: Rio97
Reageren kunt u hier.