Garagepoes


Garagepoes

Garagepoes is theater met gedichten van een bekende 2CV-garagist over het harde leven van een garagehouder en zijn lastige omgeving. Je ruikt de olie en de benzine, je hoort de snerpende slijptol en gitaar. Theatergroep Flint speelt Garagepoes vanaf 21 mei in diverse garages. Het aantal plaatsen is beperkt, dus bestel snel je kaarten!

Boudewijn Rikmenspoel van Eendengarage Château Deux Chevaux is in heel de Nederlandse Citroën-liefhebbersgemeenschap bekend. Buiten de kring van zijn vaste klanten is waarschijnlijk minder bekend dat Boudewijn behalve sleutelaar en plaatwerker ook dichter is. Toen hij nog een klein kind was, speelde hij al graag met autootjes én met woorden. Als inspiratiebronnen noemt hij onder anderen Arthur Rimbaud, Jacques Brel en Gerard Komrij. In 2007 verscheen zijn debuutbundel “Voor die liefde nie” en in 2012 volgde de DVD “De straat niet op” met gedichten van Boudewijn, muziek van Niels Brouwer en tekeningen van Amarentske Koopman. De gedichtenbundel en de DVD kun je bij Boudewijn bestellen.

Vanaf 21 mei 2014 speelt Theatergroep Flint de voorstelling Garagepoes, gebaseerd op gedichten van Boudewijn Rikmenspoel die over het leven van een garagehouder gaan. De titel maakt dit al duidelijk met een verwijzing naar garagepoëzie en naar de pin-ups die de muren van veel garages sieren. De garagehouder last en sleutelt aan een 2CV, maar wordt steeds afgeleid. Een lastige milieu-ambtenaar, een bemoeizuchtige moeder en een vrouwelijke klant die in natura wil betalen, eisen voortdurend zijn aandacht op. Dit is dus niet zomaar poëzie in een garage; dit is garagepoëzie, ruikend naar afgewerkte motorolie en half verbrande benzine. Deze poëzie uit een lawaaierige omgeving wordt niet statig gedeclameerd, maar op de rauwe muziek van Niels Brouwer tot klinken gebracht.

Lang niet iedere garagehouder dicht en lang niet iedere dichter maakt theater. Hier zit dan ook een bijzonder verhaal achter. Via een gezamenlijke vriend kwam Boudewijn in contact met Felix Strategier, acteur en regisseur bij Theatergroep Flint. De remmen van diens Volvo-vrachtwagen uit 1956 moesten hersteld worden. Dat deed Boudewijn en zo kwam Felix erachter dat hij het met een dichter van doen had. Ruim twee jaar geleden startten Felix en Boudewijn de voorbereidingen van Garagepoes.

Garagepoes is in elkaar gesleuteld door Theatergroep Flint met Felix Strategier (bedenker, acteur, muzikant), Boudewijn Rikmenspoel (garagehouder, dichter), Saskia van Engeland (actrice, zangeres), Alan Purves (percussionist) en Niels Brouwer (componist, gitarist). De eindregie is in handen van Wim Meuwissen.

Garagepoes wordt niet in een decor van spaanplaat gespeeld, maar de bezoekers zien, ruiken en horen échte garages, garages met een passie voor Citroën. De speellijst is als volgt:
- Beesd, garage Château Deux Chevaux, van 21 mei t/m 1 juni;
- Amsterdam-Noord, garage Ruimzicht, van 5 t/m 22 juni;
- Lelystad, garage Hans Jorissen Autoreparaties, van 25 juni t/m 6 juli;
- Utrecht (Lage Weide), garage Verder Vervoer, van 9 t/m 20 juli.

Zonder deze garages zou Garagepoes niet mogelijk zijn geweest. In hun beperkte ruimte vinden per avond slechts 50 toeschouwers een plaats. Daarom doe je er goed aan je kaarten zo snel mogelijk te bestellen. Via theatergroepflint.nl volg je simpelweg de link naar de locatie van jouw voorkeur. Indien jij een van de eerste voorstellingen bezoekt en een recensie wilt schrijven, neem dan contact op met .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken). Je kunt hier reageren op dit artikel.

tekst: RensKorevaar, foto’s: Krijn van Noordwijk

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook