Het Lichtenvoordse paradijs


Het Lichtenvoordse paradijs

Een bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor, gekte en spektakel: dát is de Zwarte Cross, die dit jaar zijn twintigste editie beleeft. Ook de Zwarte Crossvrienden uit Wanroij zijn weer van de partij, met twee zeer bijzondere Citroëns. Het forum ging eens kijken hoe het staat met de voorbereidingen.

In de loop der jaren is de Zwarte Cross uitgegroeid van een bescheiden motorcross in Hummelo (buiten de motorsportbonden om georganiseerd, vandaar de naam) tot een gigantisch, drie dagen durend zomerspektakel. Op het terrein bij Lichtenvoorde (Achterhoek) vind je maar liefst 29 muziek- en theaterpodia en diverse themaweides. Het aantal bezoekers zit de laatste jaren tegen de 200.000 aan, verspreid over een lang weekend, en in totaal dragen maar liefst 40.000 (!) vrijwilligers en professionals, groot en klein, een steentje bij.

Wat dit met Citroën te maken heeft? Wel, de Zwarte Crossvrienden uit het Brabantse Wanroij doen al zo’n jaar of zes mee, iedere keer met een of twee zeer speciale voertuigen. Benny, Erwin, Gijs, Leon, Tiny, Wilco, Erik en Natasja (een bont gezelschap van automonteurs, procesregelaars, een timmerman en een topsecretaresse) zijn al vanaf januari op donderdagavond en zaterdagmiddag keihard aan het werk, met de slijptol, het lasapparaat en de polijstmachine als onontbeerlijke gereedschappen. Als je goed kijkt, wat zie je dan hieronder? Juist, een Berlingo-2CV in wording!

Niet alleen de carrosserie, maar ook de energiecentrale is heel bijzonder. De motor van een Suzuki GSX 1100 motorfiets wordt gecombineerd met een indrukwekkend elektrisch pakket, voorzien van state of the art sjoemelsoftware, waarmee de Crossvrienden elke emissietest aandurven. De aandrijving zit op de achterwielen, waardoor deze hybride Berlingo-2CV nóg unieker wordt. Samen met een tweede creatie, die nog even geheim moet blijven, willen de vrienden hiermee een gooi doen naar de “Apartigheidsprijs” en het lijkt ons dat ze een goede kans maken.

De Zwarte Cross wordt dit jaar gehouden van vrijdag 22 juli t/m zondag 24 juli; voor campinggasten begint het feest al op donderdag de 21e. Op de site van de Cross, op zichzelf al een waar kunstwerk, vind je een schat aan informatie over kaartjes (nog maar enkele beschikbaar, zó populair is het evenement), prijzen, groepen en artiesten. Verder crosscategorieën (niet alleen motoren, maar bijvoorbeeld ook vrachtwagens en “specials” zoals de Berlingo) en tal van andere zaken. Je kunt zelfs tijdens de Cross naar de kerk, maar dan moet je wel van gospel houden. Oh ja, als je toch de website bezoekt, vergeet dan niet bovenaan de homepage tante Rikie een zetje te geven… Nu maar hopen op mooi weer -dat moet toch lukken eind juli?- en dan kun je de dag of dagen van je leven hebben!

Voor de Berlingo-2CV, en straks ook voor hun tweede voertuig, zoeken de Zwarte Crossvrienden nog een leuke naam. Als je een suggestie hebt, of ander commentaar kwijt wilt, reageer dan hier. Wil je ook de facebookpagina van de Zwarte Crossvrienden bekijken, doe dat dan via deze link.
 
tekst: Rougefurio; foto’s: Natasja Noij, Rougefurio

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook