Tjerks eerste AX-meeting


Tjerks eerste AX-meeting

Lezers van het AX-subforum kennen allemaal het topic over Tjerks eerste autootje, een AX 1.1i Harmonie. Een jaar lang heeft de auto in de tuin gestaan en is de APK voorbereid. Inmiddels is de APK er en is het rijbewijs er, dus wordt het tijd voor Tjerks eerste autootje om aan Tjerks eerste AX-meeting deel te nemen. In gedachten rijden we mee naar Geldermalsen.

Zondag 3 maart vond weer een AX-Clubmeeting plaats in Geldermalsen, net als vorig jaar bij het bedrijf PPR Autosport. Ook nu was iedereen weer welkom voor een gezellig dagje AX’jes bekijken. Terwijl ik mijn koekblikkie over het industrieterrein stuur, zie ik in de verte al een mooi rijtje autootjes staan. Ik tel zo’n 10 à 15 AX-en, waaronder maar liefst 4 GTi’s en ook een AX 1.5D. Opvallend detail was dat er slechts n type 1 AX aanwezig was! Dit toont maar weer eens aan dat ook de AX aan het uitsterven is. Die type 1 was echter wel een originele GT Injection in zeer nette conditie.

Het parkeerterrein stond nog niet vol toen ik aankwam en ik kon mijn auto tussen de andere AX’jes parkeren. Al snel zag ik een paar bekende gezichten en de sfeer zat er goed in! Binnen kon gefrituurd worden, was onder andere koffie en thee aanwezig en stonden de vitrines vol met Citroën Sport artikelen en diverse modelauto’s. Maar het belangrijkste speelde zich toch wel in de werkplaats af, hier kon iedereen namelijk zijn of haar auto op de brug zetten om de auto goed van onderen te bekijken en eventuele reparaties uit te laten voeren. Hier maakten diverse bezoekers gebruik van en de brug was dan ook voor het grootste deel van de dag bezet.

Naast AX-en waren ook een paar Saxo’s, een C4, een Xantia en verschillende Peugeots aanwezig. Een clublid toont trots zijn pas aangeschafte Saxo VTS 16v, een heel mooie auto in onverprutste staat! Toch een flink stuk volwassener dan een AX. Van dat laatst genoemde type zijn er inmiddels nog een paar gearriveerd en er wordt druk gepraat over en gekeken naar deze wagentjes. Sleutelen gebeurde trouwens niet alleen in de werkplaats, maar ook gewoon op het parkeerterrein. Van twee AX-en werd de tellerbak gedemonteerd en bij eentje werd aan de ruitensproeier geklust. En natuurlijk stond ondergetekende precies in de straal van die ruitensproeier toen deze getest werd… Ach, zoiets komt de gezelligheid alleen maar ten goede.

Dan volgt een leuke verrassing: ik mag een rondje rijden in een getunede AX GTi! Dat laat ik me geen twee keer zeggen en al snel zit ik achter het stuur van dit beest met een 1.6 motorblok, dat maar liefst 131 PK op de voorwielen los kan laten. Het is zondagmiddag, het industrieterrein leeg en verlaten, dus is er alle ruimte om deze AX lekker de sporen te geven. Een ervaring die ik niet snel zal vergeten!

Niet veel later stap ik weer in mijn eigen AX, die het met beduidend minder vermogen moet doen, maar toch elke keer weer een genot is om in te rijden. Op naar huis na een zeer geslaagde dag!

Ben je ook zo gecharmeerd van deze karaktervolle autootjes? Kijk dan gerust eens rond bij de AX-Club en/of kom langs op een meeting! Je reacties op dit artikel kun je natuurlijk hier plaatsen.

tekst en foto: Tjerk, redactie: RensKorevaar

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook