Wegenwacht-tips voor de Alpenrun


Wegenwacht-tips voor de Alpenrun

Citroën-Forum.nl kampeert van 6 tot 10 september in Noord-Italiê en rijdt daar drie zware Alpentochten. De Wegenwacht geeft enkele tips voor je voorbereiding. Als je hiervan geen zin krijgt om de laatste open plaats van de Alpenrun in te nemen, gebruik je ze voor je andere vakantieplannen.

Ja beste mensen, over enkele weken is het zover en gaan jullie met jullie geliefde heilige koe de Alpen door en over. Een hele mooie tocht met de nodige uitdagingen voor zowel mens als machine. Over die machine gaan we het nu eens even fijn hebben. Voorafgaand aan de Alpenrun zorgen jullie natuurlijk voor een perfect onderhouden auto, maar bij dat onderhoud zijn er een paar puntjes waarvan wij, het Wegenwacht-team, vinden dat er wat extra aandacht aan zou moeten worden besteed. Laten we ze eens opnoemen!

Banden
De banden krijgen het zwaar te verduren in de vele beklimmingen en afdalingen. Ze worden warm, ze worden zwaarder belast dan op de A2 en de wegen zullen ook niet overal even perfect zijn. Zorg daarom voor vijf goede banden. Goede banden zijn banden met ruim voldoende profiel, die niet scheef zijn afgesleten, goed gebalanceerd zijn en niet verouderd zijn. Geen droogtescheuren dus, geen zichtbaar canvas, geen bulten en geen beschadigingen die gevaarlijk kunnen zijn. Twijfel je over je banden? Vraag een specialist om advies!

Remmen
Ook de remmen krijgen het flink voor hun kiezen. Daarom is het belangrijk dat je voor je vertrekt zeker bent van je remsysteem. Zorg voor remblokken en remvoeringen die meer dan voldoende dikte hebben en niet verouderd zijn. Zorg er ook voor dat je zeker weet dat je remschijven voldoende dikte hebben en dat de remmen niet trillen. Heb je een auto met remtrommels? Kijk of de voeringen nog goed zijn voor een dikke 10.000 tot 20.000 km, en als je er toch een trommeltje af hebt liggen of de remcilinders OK zijn en niet lekken! Daarnaast is het heel erg belangrijk dat de remvloeistof schoon en vers is. Waarom? Remvloeistof trekt vocht aan en vocht verlaagt het kookpunt van de remvloeistof behoorlijk. Remmen en remvloeistof worden loeiend heet en kokende remvloeistof is levensgevaarlijk. Advies: vervang de remvloeistof!

Transmissie
Bij bergop- en bergafrijden wil je niet alleen goed kunnen gasgeven en remmen, maar ook soepel schakelen, want dat zul je vaker moeten doen dan in de polder. De koppeling mag dus niet versleten zijn en moet soepel gaan. Alle koppelstukjes van de versnellingsbakbediening moeten spelingsvrij zijn.

Koeling
Zorg voor een auto die niet heetloopt. Controleer of je koelfan het doet, of je thermostaat OK is en of de radiateur niet dreigt te overlijden.

Uitlaat
Uit het bovenstaande heb je al begrepen dat alles extra wordt belast;  dat geldt ook voor de uitlaat. Zorg daarom dat je uitlaat goed is en niet van de zelf gekluste lasnaden aan elkaar hangt. Zit-ie goed vast, zitten alle beugeltjes erop, lekt-ie niet?

Vering
Heb je een auto met bollen, dan moeten alle bollen in orde en op druk zijn. Of het systeem nu met LHS, LHM of LDS gevuld is, er moet voldoende en vooral schone olie inzitten.

Algehele staat van onderhoud
Een goed onderhouden auto is in de regel een betrouwbare auto. Vertrekken naar de Alpen terwijl je distributieriem over 3.000 km vervangen moet worden is geen goed plan, een motor die onwijs olie lekt ook niet.. het zelfde geldt voor je koppeling, deze moet echt nog even meekunnen wat ons betreft.

Voor de start zullen we in ieder geval controleren op de banden en op de remvloeistof en kijken we globaal of de auto veilig is. De ANWB-Wegenwacht zal jullie tijdens het hele evenement met raad en daad terzijde staan, maar zonder onderdelen zijn we snel klaar. Ken je de mogelijke zwakke punten van je auto? Zorg er dan voor dat je juist die onderdelen meeneemt. De Wegenwacht kan je dan makkelijker en sneller helpen. We zorgen bij pech voor een noodreparatie of helpen je bij het zelf oplossen van het probleem. We gaan natuurlijk geen groot onderhoud uitvoeren langs de weg. Dat moet je zelf doen voor je naar de Alpen afreist. Zorg ook voor een Europa-dekking op je Wegenwacht-lidmaatschap of een andere repatriëringsverzekering voor als je auto écht stuk gaat. Ben je nog geen Wegenwacht-lid? Dan zullen we je tijdens de Alpenrun gewoon helpen, maar kunnen we geen vervangende auto of transport naar huis voor je regelen. Je wilde natuurlijk toch al lang lid worden en dit is een goede gelegenheid om dat eindelijk in orde te maken!

Reacties op dit artikel kun je hier plaatsen.

tekst: waterman, foto’s: Wegenwacht Eend, vrienden van de Wegenwacht-Eend

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook