Mini Chevrons


Mini Chevrons

Het moeten niet altijd de grote Chevrons zijn waarover we berichten, hoeveel onder ons hebben ook geen verzameling miniatuurtjes staan? Ergens in een mooie vitrinekast, of misschien zelfs nog gewoon in een stoffige doos op zolder? Maar er zijn er ook die er hun hobby van maken, zoals Felix. Hij schetst hierbij hoe zijn verzameling ontstaan is, en altijd maar verder groeit. Want als je er eentje hebt, dan wil je er nog…

Mijn naam is Felix Broeckx, ik ga onder het alias AccroCitroën en je kan mij volgen op het forum via ”Ma collection de chevrons”.
Ik ben 20 jaar, woon te Hasselt (België) en studeer toegepast economische wetenschappen.

Mijn liefde voor het merk is er met de paplepel ingegeven. Mijn oom was concessiehouder van Citroën in Fleurus . Mijn ouders, net als mijn grootouders en de rest van de familie reden allen Citroën. Ik ben dus als het ware tussen de Citroëns grootgebracht.
Met de feestdagen kreeg ik dan ook meestal een 1/43 Citroën modelletje cadeau. Enkele jaren geleden ging mijn nonkel op pensioen, de garage werd verkocht en alle schaalmodellen die op zijn toenmalig bureau stonden heb ik gekregen.
Het ging hier om bijzondere modellen zoals de 1/18 Citroën Xantia en XM of de 1/12 Citroën BX. Mijn verzameling telde op dat moment ongeveer 40 modellen.

In de zomer van 2011 kreeg ik van mijn vriendin een 1/18 Citroën Ami 6 cadeau. Op dat moment heb ik besloten me actief op Citroën te richten. Alle andere merken verdwenen uit de vitrines om plaats te maken voor toekomstige Citroëns.

Nu anderhalf jaar later is de verzameling gegroeid tot een toch wel mooie 200 modellen. Ik focus vooral op 1/18 en 1/43 en het doel is om uiteindelijk in deze 2 schalen, waar het mogelijk is, van elk model dat Citroën ooit gemaakt heeft minstens 1 schaalmodel te hebben.

Regelmatig zoek ik naar modellen op Belgische, Nederlandse en Franse tweedehandssites en Ebay. Het leuke hieraan is dat je af en toe een zaakje kan doen maar vooral dat je, als je zoals ik de modellen zelf gaat ophalen, meer te weten komt over de geschiedenis van het model, de eigenaar etc. Zo kocht ik een set van 4 Citroën tractions van een traction verzamelaar in Oostende, enkele 2CV’s van een 2CV verzamelaar uit Turnhout en wat 1/18 modellen van een verzamelaar uit Brussel die noodgedwongen moest stoppen. Van ieder model in mijn verzameling kan ik een verhaal vertellen.

Een voor mij heel speciaal model is de Citroën Ami 6 “vert absynthe” – Norev 1/18: het is niet de gelimiteerde oplage van 1000 stuks die dit model zo bijzonder maakt maar het feit dat ik, zonder dit model, waarschijnlijk niet de verzameling had die ik nu heb. Dit model staat symbool voor het begin van mijn verzameling.

Vorig jaar dan maar besloten een blog te maken, waar ik mijn modellen met een woordje uitleg aan de wereld kon tonen namelijk op http://www.miniaturescitroenscalemodels.blogspot.com  Ondertussen gebruiken een hoop gelijkgezinden de blog om meer informatie te krijgen over hun schaalmodellen, of gewoon om lekker rond te neuzen. Het bezoekersaantal stijgt langzaam en het doet nog steeds deugd als er iemand een reactie plaatst bij een van de berichten.

reageren kan hier

Redactie: demuywo
Foto: AccroCitroen

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook