Citroën behaalt haar zevende wereldtitel in de WRC Rally


Citroën behaalt haar zevende wereldtitel in de WRC Rally

Sébastien Loeb en Daniel Elena hebben op het Catalaanse gravel en asfalt een uitstekend resultaat geboekt en sloegen met de 67e overwinning uit hun carrière twee vliegen in een klap. Allereerst bezorgden ze het Citroën Total World Rally Team op papier de zevende wereldtitel. Deze titel zal tijdens de volgende en laatste rally van het seizoen officieel worden. Daarnaast heeft deze zege het tweetal solo terug aan de leiding van het Rijderskampioenschap gebracht. De titelstrijd krijgt over drie weken een grootse finale tijdens de Wales Rally GB.

Sébastien Loeb en Daniel Elena, die vandaag van start gingen met een voorsprong van dertig seconden op hun grootste rivaal, waren vastbesloten om hun positie te verzilveren in de vorm van hun vijfde overwinning van het seizoen. Nadat ze de best mogelijke bandenkeus hadden gemaakt, slaagden Loeb en Elena er vandaag in het geslagen gat te handhaven, met bovendien een snelste tijd op de Coll de la Teixeta (SS15), de special die werd gebruikt voor de Power Stage.

Sébastien Ogier en Julien Ingrassia, die vanaf een vijfde plek vertrokken, openden de dag goed met twee snelste tijden en twee n na snelste tijden. Net toen ze op het punt stonden om de vierde plek in het klassement over te nemen, moest het tweetal de Citroën DS3 WRC op de voorlaatste proef aan de kant zetten met een motorprobleem. Ogier scoorde daardoor geen punten in Spanje, dus theoretisch gezien is hij niet langer in een positie om nog mee te strijden om het WRC Rijderskampioenschap.

De Power Stage vestigde aan het einde van de rally alle ogen op zich vanwege de bonuspunten die er te halen vielen. Sébastien Loeb en Daniel Elena stonden op harde banden op het kletsnatte asfalt en namen geen onnodig risico. Desalniettemin noteerden ze een derde tijd, goed voor een bonuspunt. “We zijn erg opgelucht dat we gewonnen hebben. Het was geen gemakkelijke zege en we moesten er echt tot aan het einde voor knokken,” verklaarde Loeb na het vieren van zijn 67e overwinning in de 150 WRC-rally’s waarin hij van start ging. “De keuze voor de juiste banden was vandaag vrij lastig vanwege het onzekere weer. Het was voor ons geen ideaal uitgangspunt voor de Power Stage, maar toch hebben we er een punt gepakt dat over drie weken wel eens heel belangrijk zou kunnen zijn. Op asfalt moet je jezelf een hele precieze rijstijl aanmeten, zoals op een circuit. Maar dit jaar hebben we de basis voor onze overwinning op de eerste dag op gravel gelegd.”

Sébastien Loeb en Daniel Elena starten in de Rally Great Britain met een voorsprong van acht punten op Mikko Hirvonen. “Op dit moment vieren we eerst de zevende wereldtitel van Citroën. Maar de strijd om het rijderskampioenschap is nog lang niet gestreden. Mikko Hirvonen heeft het goed gedaan door hier als tweede te finishen en we weten dat hij snel is op de proeven in Wales. We moeten vr hem zien te eindigen. Het beste dat we kunnen doen, is winnen. Dus hebben we ons lot in onze eigen handen.”

In afwachting van het laatste duel tussen Sébastien Loeb en Mikko Hirvonen koestert het complete Citroën Total World Rally Team zijn zevende wereldkampioenschap. En zoals Olivier Quesnel, de teambaas van Citroën Racing, het verwoordt: “Vandaag zijn we uitermate trots op onze WK- titel, de vierde op rij voor Citroën. Hij is het resultaat van consistent werken door een rustig en bescheiden team. We hebben ons samen door moeilijke tijden geslagen. We hebben tien van de twaalf rally’s tot dusver gewonnen, wat een behoorlijk indrukwekkende score is. Sébastien Ogier en Julien Ingrassia zijn eveneens verantwoordelijk voor dit succes, gezien hun fantastische seizoen, ondanks de pech van dit weekend. We gaan hun auto in de fabriek onderzoeken om uit te vinden wat precies het probleem was, maar we weten al dat het niets te maken heeft met het uitvallen van Sébastien Loeb in Frankrijk. We hadden dit seizoen twee doelstellingen: het constructeurskampioenschap en de rijderstitel. Vandaag hebben we de eerste verwezenlijkt!”

Tekst: Citroen Nederland. Bewerking: 2d

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook