Raduno Internazionale SM, een verslag van het front


Raduno Internazionale SM, een verslag van het front

De Italiaanse Citroën SM Club bestaat 22 jaar, wat voor hen de aanleiding is om van 10 tot 12 juni een Internationale SM Meeting te organiseren in de directe nabijheid van Venetië. De Nederlandse eer wordt er verdedigd door vijf SM’s en die van het forum door Piet Buijsman. Via SMS en e-mail heeft hij de redactie op de hoogte gehouden, zodat ook het forum de berichten bijna rechtstreeks vanaf het front kan ontvangen.

Op donderdag 9 juni was de aankomst in Jesolo bij de lagune van Venetië. Na registratie moeten deelnemers al snel aanschuiven voor het welkomstbuffet. Later zou blijken dat dit buffet niet het laatste en niet het zwaarste was. Er zou nog veel meer gegeten moeten worden en ook nog een beetje auto gereden…

Vrijdag 10 juni was er een vol programma. ’s Morgens werd in optocht naar the Jolly Joker gereden: een replica van een galjoen. Met dat galjoen werd koers gezet naar twee eilanden in de lagune van Venetië, Murano en Burano. Maar op een galjoen kun je niet met een SM rijden. Wat kun je daar wel? Aanschuiven aan een buffet en zitten blijven. Eerst komen de aperitivi en dan de primi, vervolgens de secondi en dan pas de piatti principali. Nee, nee, nog niet opstaan! Na de piatti principali volgen de dolci en na de dolci de digestivi. Tja, moeten wij nu medelijden hebben met onze Nederlandse afvaardiging daar op die boot? Uiteindelijk mochten ze toch weer opstaan en zelfs aan land de benen strekken. In Venetië waren het Dogenpaleis en de San Marco onderwerpen van een uitgebreide excursie.

Op zaterdag 11 juni kon er dan met de SM’s door het Veneto, de streek rond Venetië, gereden worden. De 61 SM’s van vele nationaliteiten vormden een bonte stoet door het landschap. Ook al begon de tocht voor iedereen lichtjes zoevend, niet alle SM’s konden dat tot het einde toe volhouden. Meerdere strandden met pech in de berm. Cyril Sars reed er met de belettering “SM Dépannage” op zijn auto, dus moest hij zich over de patiënten ontfermen. Maar ook deze SM-chirurg kon niet iedereen succesvol ambulant behandelen. De Franse SM met losgebroken aandrijfas moest echt afgevoerd worden naar een operatiekamer. Na terugkomst in het hotel moesten de deelnemers zich snel verkleden om deel te kunnen nemen aan het galadiner. Het schijnt dat de Nederlandse afvaardiging zich heel dapper geweerd heeft en nog lang is doorgegaan met grappa, amaro en het zingen van het Wilhelmus. Bij Jove! Bij Guglielmo! Bij wie? Bij wie dan ook!

Zondag 12 juni moest er echter weer vroeg aangetreden worden: om 9 uur vond de grote parade plaats: 61 SM’s achter elkaar in het Lido del Jesolo. Het moet een mooi gezicht zijn geweest, maar de Nederlandse oogjes stonden nog te troebel om het allemaal goed waar te nemen. Zo troebel zelfs dat zij het niet meer aandurfden om opnieuw de boot te nemen naar Burano voor alweer een uitgebreide maaltijd. Gelukkig serveren Italiaanse hotels sterke koffie en konden de Olandesi zich wat aansterken voordat zij moegestreden maar voldaan de lange terugreis aanvaardden.

tekst: RensKorevaar, foto: SM Club Italia

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook