CXM rit - De remmen los, de schuifdakjes dicht


CXM rit - De remmen los, de schuifdakjes dicht

Op zondag 5 maart werd 'De Remmen Los' rit verreden in het zuid-westen van ons land. De route is in samenwerking van de CX-club met de XM-club georganiseerd en bracht een leuke variatie van auto's én weer.

De titel van het evenement is er duidelijk over: deze slaat zonder twijfel op de vele youngtimers die in de wintermaanden binnen staan en nu voor het eerst dit jaar naar buiten ‘mogen’ als gevolg van de ‘ophokplicht’, een term die duidelijk gebezigd wordt door de CX-club. Afgelopen jaar deelde de XM-club met de CX-club een grote tent op het ICCCR-clubterrein. Deze samenwerking is goed bevallen, met als gevolg de eerste gezamenlijke rit dit jaar, vroeg in het seizoen.

Bij het plaatsje Schoonhoven, fraai gelegen aan de Lek, wordt een ieder die mee wil rijden verwacht om 11:00 uur nabij de pont. Bij aankomst wordt een parkeerplek toegewezen en binnen is op de kosten van de club een kop koffie verkrijgbaar. Het succes van de gemengde clubrit is meteen merkbaar: CX-en, XM’s, maar ook een C6, DS, SM, Visa, LNA, C15 en Mehari zijn te vinden op de parkeerplaats. Wat goed! Nog tijdens het wachten rijdt een hele stoet 2CV’s en Burtons voorbij, met vrolijk gezwaai als bijvangst. Met een fris windje maar dapper zonnetje begint de dag meer dan prima!

De rit voert ons van Schoonhoven door de Krimpenerwaard, Kinderdijk, de Alblasserwaard en de Biesbosch uiteindelijk naar Raamsdonksveer, waar bij Garage Hydraulique het eindpunt is. Het routeboek was vergezeld van vier A4-tjes vol met informatie over gebieden die gepasseerd werden: een leuke toevoeging. Tijdens de rit wordt het water twee maal gepasseerd met een veerpont. Geheel toevallig bleek dit ook de weerscheiding te zijn! Tot aan de eerste pont was het mooi zonnig en droog weer, daarna begon het enigszins donker te worden. Een door de organisatie als mogelijk aangemerkte stopplaats werd iets te snel voorbij gereden, waarna bleek dat het enigszins merkbaar was dat de rit door gelovig gebied ging: het was zoeken met een lampje naar een eetgelegenheid die op zondag wél open was. Bij de tweede overgang aan gekomen ging het al fors harder waaien en regenen. Dit was niet erg positief voor het aanzicht van de Biesbosch, maar hoort bij het risico van een rit zo vroeg in het jaar. In Raamsdonksveer aangekomen was het absoluut geen weer meer voor een lekker rondje banden trappen, dus stond iedereen binnen. Aldaar was het mogelijk om onder het genot van een natje en een droogje gezellig na te keuvelen.

De opzet van een gezamenlijke rit kwam zeer succesvol over, hopelijk zien beide clubs dat ook zo. Het combineren van evenementen verlicht beide clubs in het organiseren en het aantal ritten door het land kan zo eenvoudig toenemen. Zeer positief kan het mengen van de voertuigen worden beschouwd. Elke Citroën heeft een beetje z’n eigen publiek en dergelijke evenementen kan ons alleen maar meer tot elkaar brengen. Wie neemt de volgende keer een GS, Ami of BX mee? Oh, en meer zon!

Reageren op dit topic kan hier.

tekst: Nielsje; foto’s: 2D

© Citroën-Forum 2003 - 2018 | adverteren
Facebook