Nog twee nachtjes slapen: Beige to the Bone!


Nog twee nachtjes slapen: Beige to the Bone!

Gaan we met de DS of niet? Na de monumentale koelsysteem-faal terug van Citromobile is dat altijd 'een dingetje' geweest. De DS is inmiddels allang roemrucht hier, dus eigenlijk ben ik het verplicht om d'r naar de Harz te rijden. Maar met een offene Herzoperation in volle gang is zo'n Harzoperation even geen optie voor de juffer. Dat betekent dat we met de Xantia 1a Turbo D komen!

Niet dat die Xantia geen oude bekende is hier: medeforummer Simpele Ziel gebruikte de auto als avatar in 2003/2004. De eerste rechtstreekse verwijzing naar de Xantia op dit forum is op 15 maart 2004 in de vorm van een vraag naar de naam van de kleur. Sindsdien is deze Sable Phénicien altijd een aanwezigheid op dit forum geweest.

Legendarisch werd de Xantia in november 2008 toen medeforumers Hogervp, mkatgert en geoarthc35 er ‘even’ op een trailer een GS1220 mee op gingen halen. De status van projectenversleep-Citroën heeft de Xantia daarna nooit meer helemaal afgeschud: een stuk of wat antieke caravans hebben de trekhaak gesierd en uiteraard is ze een paar keer met de DS aan het sleepoog op pad geweest om de juffer-in-aanbouw van en naar de winterstalling te verplaatsen. Sinds juli 2010 is ondergetekende beheerder van deze Xantia, maar wonderlijk genoeg heeft ze sindsdien vooral gestald gestaan…

Dat de Xantia de Harzrun Citroën-technisch redt voor Equipe 30 is te danken aan een Peugeot 205 met wat roestproblematiek: de beste manier om die auto rustig aan op te kunnen knappen was om de Xantia weer van stal te halen. Nu blijkt dat dus zoete noodzaak te zijn: met de DS in afwachting van haar nieuwe motor komt Equipe 30 met deze echte die-hard Cifo-Xantia naar Clausthal-Zellerfeld! Inmiddels is de tellerstand dicht bij de 481.000 kilometer, maar daar kan een XU9DTE/L prima tegen. Dat betekent dat er in 6 weken tijd toch alweer bijna 3.500 shake-down kilometers zijn gedraaid als voorbereiding op de trip naar de Harz. Meer dan frisse olie, filters en bollen hebben we er dan ook niet meer aan gedaan. Die Xantia is het duidelijk nog niet verleerd!

Reageren? De Harzrunners volgen? Dat kan in dit draadje!

Tekst & foto’s: Penny Lane

© Citroën-Forum 2003 - 2018 | adverteren
Facebook