Vreemde eend in de bijt


Vreemde eend in de bijt

Tijdens eens vakantie in Denemarken zoekt mijn vriendin lukraak naar activiteiten in de omgeving. Ze stuit op een oldtimermeeting in een dorpje 20 minuten verderop. Op een donderdag…avond?

We zijn op een roadtrip door een stukje Scandinavië, als we op de terugweg in de omgeving van Århus in een B&B zitten. Er schijnt ‘s avonds in een nabij gelegen dorp, Ry, een oldtimermeeting te zijn, of op z’n Deens: een Veteran Træf. Van 17:00 tot 23:00 is het een samenkomen van liefhebbers op een grasveld voor de lokale supermarkt.

Na het bezoek aan een museum in Århus besluiten we om richting Ry te rijden. Iets voor vijfen komen we aan en er staan zowaar vier auto’s op het veld. Ik zet de CX ernaast en spreek de eigenaar van een strakke Chevrolet Caprice aan over de meeting. Z’n Engels is redelijk, z’n kennis van auto’s iets minder zou blijken. Na wat vragen beantwoord te hebben over zijn auto, wordt mij gevraagd wat voor auto ik rij en of het een klassieker is. Ik sta even met mijn mond vol tanden, om vervolgens uit te leggen dat mijn auto toch ook echt 40 jaar oud is.

Inmiddels parkeert er een grote Buick naast m’n CX en de eigenaar loopt geïnteresseerd een rondje eromheen. Hij vindt het een mooie auto, z’n broer had nog een DS gehad. “Zie je heel erg weinig hier”, doelend op de DS. De man was erg spraakzaam en vertelde dat dit evenement elke donderdagavond was in de lente en zomer. Het was nu wat fris, maar zeker in de zomer is het er altijd erg druk tot ‘s avonds laat. Mensen nemen stoeltjes mee, eten, bbq’s, gezelligheid! Het is erg populair, liefhebbers komen zo van 90 kilometer verderop hier naar toe.

Langzaam begint het veld zich te vullen en ik verbaas me over de diversiteit. Uiteraard zijn er veel Amerikanen bij, maar veel verschillende modellen en condities. Dans son jus, alhoewel hier niet echt op z’n plaats, perfect gerestaureerd, customized: lekker divers. Uiteraard wat Volvo’s en een enkele Saab, maar niet zo overdadig veel. Prachtige Escorts, Manta’s, Fiatjes, Lada’s, NSU, Datsun, de diversiteit is groot. Ondertussen wordt er af en toe schichtig naar de CX gekeken. Vooral de nummerplaat is schijnbaar erg interessant en er wordt veelal om de auto heen gelopen om de NL-sticker aan de achterzijde aan te treffen.

In Nederland kennen we deze soort van meetings niet volgens mij. Wel zijn er soortgelijke Cars & Coffee bijeenkomsten. Gewoon twee uur op een zaterdag even bij elkaar staan. Maar dit is toch anders. Juist dat het ‘s avonds door de week is trekt me! Het idee om in de zomer lekker te bbq-en met gelijk gestemden ergens bij Scheveningen lijkt me gezellig! Of hebben Nederlanders hier dan toch weer iets te weinig tijd voor in de agenda’s?

Rond een uur of 20:00 begint het wat frisser te worden en begint het zonnetje langzaam weg te zakken tussen de glooiingen van het landschap. Ondanks dat er nog steeds auto’s aan komen rijden, besluiten we onze B&B weer op te zoeken. Bij het starten wordt er verwonderd gekeken naar hoe de auto omhoog komt en hoe ze soepel wegrijdt over het hobbelige grasveldje. De Franse dame is duidelijk een onbekende hier. Zien jullie wel eens Franse klassiekers rijden in het noorden van Europa?

Het evenement heeft niet echt een website, maar op Facebook zijn wel twee pagina’s te vinden met foto’s en andere info: hier en hier.

Tekst en foto’s: Nielsje, Kent Mikkelsen
Reageren op dit artikel kan hier.

© Citroën-Forum 2003 - 2018 | adverteren
Facebook