Blijf in beeld!


Blijf in beeld!

Na het Photobucket-debacle in 2017 krijgen we nu te maken met de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Flickr: gratis accounts zijn gelimiteerd tot 1.000 foto's. Wie meer foto's in z'n account wil bewaren betaalt daar met ingang van dit jaar $49,99 voor. Maar wat betekent dat voor het Citroën-Forum?

Op dit forum doen we ons best om zo veel mogelijk informatie en gebruikerservaring over alle types Citroën en DS bij elkaar te brengen. We zijn daarvoor tot op heden deels afhankelijk van externe foto-hosting: je foto’s plaats je op een website zoals Flickr of MyAlbum en die sites maken het mogelijk om je foto’s netjes in één oogopslag en desnoods klikbaar voor vergroting zichtbaar te maken in je berichten. Dat is niet altijd ideaal. Eerder maakte beeldarchivaris Photobucket het erg moeilijk en/of duur om foto’s zichtbaar te linken in fora. Het gevolg was dat er een boel visueel uitgedrukte informatie van het web verdween. Uiteraard kwamen er patches en work-arounds, maar daar waar die niet maar tijdelijk werkten was er niet één goed genoeg om alles weer ‘zoals vroeger’ te maken.

Nu is het de beurt aan Flickr. Deze foto-hosting service is één van de populairste ter wereld. Afgelopen jaar werd Flickr, oorspronkelijk een Yahoo-dienst, overgenomen door SmugMug. En die partij maakt het gebruik van Flickr meteen commerciëel: als je meer dan 1.000 foto’s wilt bewaren en delen zul je er met ingang van 2019 voor moeten betalen. Geen extreme bedragen, maar voor veel mensen die Flickr vooral gebruiken om foto’s op fora te delen lijkt het genoeg om niet voor de extra mogelijkheden te willen betalen. Die extra’s moet je ook maar net kunnen gebruiken natuurlijk.

Anders dan bij Photobucket, waar foto’s weliswaar niet meer zichtbaar te delen waren in fora maar in ieder geval niet werden gewist, gaat Flickr vanaf 5 februari actief alle inhoud boven 1.000 foto’s op gratis accounts verwijderen. Daarbij verdwijnen de oudste foto’s het eerst. Dat kan gemakkelijk betekenen dat een nuttige how-to of een technisch artikel dat je geschreven hebt in 2010 het straks zonder het verduidelijkende beeld moet doen dat je erbij hebt gemaakt. En je foto’s verplaatsen naar een andere host lukt niet meer omdat je die oude berichten niet meer kunt wijzigen…

Het Citroën-Forum wil graag voorkomen dat dergelijke informatie hier verdwijnt. Immers: met z’n allen maken we van dit forum de bron van alle Citroën-wijsheid. Daarom wil de forum-crew graag helpen met het verhuizen van nuttige foto’s. Omdat we op vrijwilligers draaien moeten we daar wel wat grenzen aan stellen: zaken zoals vakantiefoto’s, gespot & gepost en de ‘mooie foto’s van je A tot en met ZX’ draadjes vallen buiten die grenzen. Wat we juist wél door de komende ronde weg-Flickren van foto’s heen willen sluizen zijn de technisch interessante draadjes, de how-to’s die jullie hebben gemaakt en historisch beeldmateriaal wat door jullie beschikbaar is gesteld.

Hoe regelen we dat? Als je berichten hebt geplaatst waarvan je vindt dat de foto’s erbij moeten blijven, parkeer dan de foto’s die je wilt verhuizen bij een andere foto-host. Oudere foto’s verdienen voorrang, want die verdwijnen het eerst. Vervolgens kun je via de ‘quote’-functie een bewerkbare versie van je bericht oproepen. Kopieer dit bericht naar een tekstbestand (bij voorkeur .doc, .docx of .odt) en vervang de foto-links in je tekstverwerker door links naar de nieuwe locaties van die foto’s. In het ‘quote’-venster hoef je dus niet voor ‘plaats bericht’ te kiezen!

Klik bij het oorspronkelijke bericht rechtsboven op het berichtnummer. In je browser-balk verschijnt dan een link naar dat specifieke bericht, die je kopieert en aan het tekstbestand toevoegt. Dat tekstbestand mail je vervolgens naar redactie@citroen-forum.nl. Het mod-team kan dan met je nieuwe versie aan de slag om de foto-links aan te passen, zodat je foto’s ook na 5 februari nog te zien zijn. In de tussentijd maken we hier een draadje waarin we elkaar vragen kunnen stellen over hoe het bovenstaande werkt: we kunnen als forumers gemakkelijk onze eigen helpdesk zijn.

We hopen dat we op deze manier de technische ondersteuning die het Citroën-Forum bij allerhande Citroën-leed biedt zonder hapering voort kunnen zetten.

Tekst: Penny Lane, afbeeldingen: Flickr, Penny Lane

© Citroën-Forum 2003 - 2020 | adverteren
Facebook