Kijken, kijken, maar kopen we ook nog wat?


Kijken, kijken, maar kopen we ook nog wat?

Het zal de Citrofiel niet ontgaan zijn: het Conservatoire gaat een deel van z’n verzameling verkopen middels een veiling. Wat vinden we daar nou van?

Het Conservatoire, het ‘museum’ in Aulnay-sous-Bois waar Citroën een riante verzameling heeft van de auto’s die het merk ooit heeft geproduceerd. Met het forum zijn we vorig jaar nog op een bezoek geweest in de grote loods net buiten Parijs. Het is echt iets wat je wel gezien moet hebben: een immense verzameling bijzondere auto’s die efficiënt dicht op elkaar geparkeerd zijn. Matig verlicht, je kan niet alles zien. Het is dan ook geen echt museum, meer een opslag die op afspraak bezocht kan worden. Maar, dat weten we allemaal wel.

Reeds eerder was al gemeld dat het Conservatoire auto’s wilde gaan verkopen, maar daar was verder nog niet echt een grootschalig vervolg op gekomen. Nu is er dan het bericht dat het Conservatoire ongeveer 65 auto’s zal gaan veilen, wegens een ophanden zijnde verhuizing. De geschatte waarde van de te veilen artikelen zal tussen de €1000,- en €20.000,- zijn. Een definitieve lijst is er nog niet, maar het zal gaan om auto’s waar Citroën er meerdere van heeft, wat projecten en enkele conceptcars. Nou zijn de prijzen nogal speculatief, gezien de lijst van auto’s nog niet is vrijgegeven, maar dit zou zomaar eens een prachtige kans kunnen zijn om een bijzondere, zeldzame auto te kunnen kopen.

Maar, is dit nou een goed plan, of is het heiligschennis? Bij dit soort veilingen is er altijd een groep die van mening is dat de collectie als geheel bewaard zou moeten blijven gezien de samenhang ervan. Met een veiling kan je er bijna zeker van zijn dat de collectie als geheel niet bewaard blijft. Is dat nou jammer? Ongeacht de reden die men heeft om de collectie uit te dunnen kan je ook stellen dat het verstandig is. Je kan immers niet alles blijven bewaren. Iedereen kent wel een verhaal van iemand die een verzameling auto’s in z’n tuin had staan, niets wilde verkopen want “dat was nog een project voor later”. Wat dan standaard eindigt in een hoop schroot waar niemand meer wat mee kan.

De veiling gaat ervoor zorgen dat het Conservatoire zich na de verhuizing meer kan richten op hun huidige collectie, het brengt wat geld in het laatje én het biedt gewone stervelingen zoals jij en ik de mogelijkheid om toch iets bijzonders aan te kunnen schaffen. Een uitgelezen mogelijkheid, toch? Ben jij serieus geïnteresseerd, of blijft het toch bij oud-Hollands “kijken, kijken, maar niets kopen”?

Reageren op dit topic kan hier.
Tekst: Nielsje, foto’s: 2D

© Citroën-Forum 2003 - 2019 | adverteren
Facebook