Les Jouets Citroën, jeu de cubes


Les Jouets Citroën, jeu de cubes

Is het antieke speelgoed van Les Jouets Citroën zo vreselijk duur dat je voor de prijs ervan ook een echte auto zou kunnen aanschaffen? Niet altijd! Wie goed speurt, kan nog koopjes vinden. Johan Oldenhage vertelt ons het aankoopverhaal van een jeu de cubes, een blokkenpuzzel.

Op de welbekende veilingsites zoekend naar oud Citroën-speelgoed, ben ik al vaker houten doosjes met blokkenpuzzels tegengekomen. Voor de prijs van deze oude speeltjes koop je tegenwoordig een kleine Citroën met APK. Raar genoeg blijf je toch zoeken zonder zelf te weten waarom. Begin december kwam ik een nieuwe aanbieding tegen: een blokkendoos van ons merk. Alleen stond in deze advertentietitel niet het woord Citroën. Dat leek een vergissing die in mijn voordeel zou kunnen uitvallen: de advertentie had geen bezoekers, geen volgers en geen bieders. Heb ik geboden? Nee! Direct na het aflopen van de veiling heb ik een berichtje verstuurd met een lager bod dan de beginprijs. Al na enkele minuten krijg ik antwoord terug dat de koper op mijn bod ingaat. Na een dag krijg ik netjes de ‘track & trace’-code doorgestuurd en na drie dagen bezorgt een pakketdienst een grote doos met daarin de puzzel.

Wat heb ik nu precies gekocht? In de jaren twintig komt Citroën met eigen speelgoed op de markt. Zoonlief kan zo met dezelfde auto als die van papa spelen. De gedachte hierachter is dat zoonlief later natuurlijk ook een echte Citroën wil hebben. De blikken auto’s van Les Jouets Citroën zijn negentig jaar na dato razend populair bij verzamelaars. Citroën komt echter niet alleen met blikken auto’s in diverse schalen, maar ook met een soort Meccano-doos van een chassis, een heuse autoped en met puzzels. Voor de kleinste Citrofielen is er dus deze blokkenpuzzel.

De blokkenpuzzel zit in een keurig houten doosje van 19 cm lang, 15 cm breed en 5 cm hoog. Het is gemaakt van beuken en met een tandverbinding in elkaar gezet. Het beslag bestaat uit twee kleine scharniertjes aan de achterkant en twee haakjes aan de voorkant om de boel dicht te houden. In het doosje zitten de puzzelblokken: twaalf stuks. In het deksel van het doosje zitten twee elastieken met daarachter de zes voorbeeldplaten. Met de twaalf blokken kunnen zes verschillende plaatjes worden nagemaakt. Op die plaatjes staan natuurlijk hoogtepunten van Citroën uit die dagen. Zo hebben we een voorstelling van een gezin dat uit een geopend raam naar de verlichte Eiffeltoren kijkt, uiteraard met de reclame van Citroën. Een tweede plaatje stelt een picknickend gezin bij een gele C4 voor: moeder, hond en vier kinderen in het gras, vader toekijkend en pratend met de chauffeur. Een derde plaatje laat een gezin zien dat met een Citroën-halfrupsvoertuig het strand oprijdt. Een vierde plaatje toont kinderen die met blikken speelgoedauto’s spelen. Op de grond ligt nog een deksel met opdruk Les Jouets Citroën. De vijfde afbeelding laat twee Citroën-modellen zien, waaronder een C4 faux cabriolet. De heer op dit plaatje praat met boer met koe. Het zesde plaatje laat meer mensen zien dan auto’s. Op de voorgrond een zevental donkere mannen en vrouwen die verrukt zijn over de komst van de Citroën met rupsbanden: een afbeelding van de tocht door Afrika.

De zes tekeningen zijn alle gesigneerd met Hemjie. Uiteraard heb ik Google geraadpleegd om meer te weten te komen over deze illustrator. Daarbij ben ik alleen modetekeningen tegengekomen die alle in dezelfde stijl zijn opgemaakt als de zes puzzelplaatjes. De afbeelding op de voorkant van het doosje is door een andere illustrator gemaakt: Eric de Coulon.

Mijn puzzeldoos was na negentig jaar toch wel redelijk gebruikt. Het deksel miste een zijkant en binnen was er ook een stukje hout weg. Nu hebben we in de Citroën-wereld gelukkig de citrofiele meubelmaker en -restaurator Tibor van Lange. Nog voor ik de puzzel kocht, had ik aan Tibor gevraagd of hij het doosje zou kunnen repareren. “Geen probleem” was zijn antwoord en dat blijkt ook wanneer ik het doosje van Tibor terugkrijg: het is niet meer te zien dat er eerder stukjes ontbraken.

Al met al is dit een mooie aanvulling op de collectie. Wilt u komen puzzelen? Weet u meer, heeft u zelf iets van Les Jouets Citroën? Reagerer dan hier.

tekst: oldenhage; foto’s: oldenhage, Tibor van Lange

© Citroën-Forum 2003 - 2018 | adverteren
Facebook