Boonacker XM: Exclusiever dan een Exclusive


Boonacker XM: Exclusiever dan een Exclusive

Ik ben vermoedelijk niet de enige die op internet kijkt naar leuke of bijzondere auto’s en Citroëns in het bijzonder. Zolang het geen geld kost, is het een tamelijk onschuldig tijdverdrijf. Zo kwam ik deze Boonacker XM tegen. Wie haalt hem naar Nederland?

Boonacker* was een Nederlandse carrosseriebouwer die zich bezighield met het verlengen of op andere wijze verbouwen van personenauto’s. Vaak ging het om Mercedessen. Ook enkele Franse modellen ontkwamen niet aan de slijptol. Zo verlengde men enkele Renaults 25 en Safrane. Bij een handvol XM’s kwam er zo’n 25 centimeter tussen voor- en achteras bij. Daarmee kreeg de toch al royale beenruimte achterin een presidentiële omvang.

Op het oog is het van buiten een nette verlenging. Het lijnspel van Marc Deschamps wordt nergens wreed verstoord. Dat is bij enkele andere verlengde Xm’s wel anders.

Aan de binnenzijde lijkt Boonacker te kiezen voor een wat eenvoudige oplossing. Dat is vooral aan de deurbekleding te zien. Het oude paneel wordt keurig teruggeplaatst met de toevoeging van een stuk kunststof en iets wat voor een flessenhouder moet doorgaan. Of kan de president-directeur daarin de notulen van de komende vergadering kwijt?

Over de kwaliteit van het verlengingswerk doen verschillende verhalen de ronde. Wie een beetje googlet, komt al snel verhalen tegen over opbollende lasnaden en gaten in de bodem. De Duitse eigenaar van deze XM claimt in ieder geval de bodem te hebben aangepakt. Op de foto bij de advertentie ziet die er inderdaad weer keurig uit. Aan het achterportier moet vermoedelijk nog wel wat gedaan worden. Wie brengt deze unieke XM weer terug in Nederland?

*Boonacker kent een lange geschiedenis. Het bedrijf werd in 1947 in Haarlem opgericht en heeft sindsdien verschillende auto’s verlengd en aangepast. De bedrijfsgeschiedenis van Boonacker houdt in 1997 op. Naar verluidt heeft RemetzCar in Lisse de activiteiten overgenomen. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de verlenging van de Audi van het Koninklijk paar.

Je kunt op dit artikel reageren in het topic Verlengde XM-limousines.

tekst: XMTurboCT, foto’s: NN

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook