Le Citron Pressé = Vriendschap. Wij spraken met organisator Gies Aalberts


Le Citron Pressé = Vriendschap. Wij spraken met organisator Gies Aalberts

Aanstaande woensdag 1 juni gaat aan Abdij Rolduc in Kerkrade voor het eerst sinds 2002 weer een Citron Pressé van start. Omdat dit een Citroënevenement bij uitstek is en omdat tweederde van uw redactie aan de start verschijnt, zullen wij u de komende week overstelpen met nieuws vanuit de rally. Wij vroegen organisator Gies Aalbers wat het moeilijkste is aan het rijden van een historische rally en het antwoord kwam snel en onomwonden: ‘Aan het thuisfront uitleggen wat het rijden van een rally en de Citron Pressé in het bijzonder, zo speciaal maakt’. Een handschoen die de redactie uiteraard graag opneemt, daarom vandaag als aftrap het verhaal van de man die ‘de Pressé' nieuw leven heeft ingeblazen, Gies Aalberts.

In het begin van de jaren negentig werd er tijdens de Grand Prix de Champagne, een rally voor historische voertuigen, een klassement opgemaakt voor die deelnemers die op de meest comfortabele manier de eindstreep wisten te bereiken, Le Citron Pressé. Een woordgrapje dat uiteindelijk maar tot een ding kon leiden, de organisatie van de eerste Citron Pressé als zelfstandige rally in 1996. Een rally uitsluitend opengesteld voor de comfortabelste der automobielen, de Citroën. Initiator destijds was Michel Verbeek, ook nauw betrokken bij de versie 2011, met de steun van toenmalig PR Directeur van Citroën Nederland, Erik Verhaest. Een succesnummer was geboren en tot 2002 stond de Citron Pressé bovenaan het verlanglijstje van heel Citroënminnend Nederland. En hoewel de startlocatie op de meest uiteenlopende plaatsen is geweest, de rally voerde de deelnemers altijd weer naar het noorden van Frankrijk. De landschappen, de sfeer, de cultuur, het maakte allemaal deel uit van het succes van deze rally. Maar zoals dat gaat met grote successen, ging ook de Pressé aan haar eigen succes ten onder, de versie 2003 is nooit meer van de grond gekomen…

En nu is er na acht jaar de versie 2011. Een nieuw leven voor een beproefd concept. Als oud-deelnemer wilde Gies Aalberts het evenement waaraan hij zoveel mooie herinneringen had opnieuw op de kaart zetten. Geen geringe opdracht, want de organisatie van een dergelijk evenement brengt nogal wat met zich mee. Gelukkig was er alom zoveel enthousiasme voor zijn initiatief, dat wat begon als een klein hersenspinsel al snel weer op een heuse rally begon te lijken. Michel Verbeek staat weer in voor het parcours, net zoals bij de eerste zeven uitgaven. Gevestigde waarden dus en dat vind je ook terug in de deelnemerslijst. De eerste inschrijver voor de uitgave 2011 was, jawel, Erik Verhaest. Bijna zeventig equipes staan er woensdag aan de start, waaronder veel oudgedienden, maar zeker ook veel nieuwe koppels. En daar zit volgens Gies de kracht van de Citron Pressé, dat wat het rijden met een klassieke Citroën zo bijzonder maakt, de kameraadschap, de saamhorigheid. Het gemis als het over is. Voor Gies zal de Citron Pressé 2011 dan ook pas geslaagd zijn als het klassement verrassend is, de avonden goed zijn geweest, de deelnemers met een glaasje wijn op de parkeerplaats over elkaars auto’s hebben gehangen en er op zaterdagavond nieuwe vriendschappen ontstaan zijn. Dat is voor hem de kern van het citrofiele gebeuren en de Pressé in het bijzonder, het samen zijn, samen doen en vooral het wederzijds respect dat hieraan ten grondslag ligt. Dat geeft deze rally net dat streepje voor op al die andere historische rally’s.

Het klinkt een beetje als een groep liefhebbers die hun troetelkinderen speciaal hebben opgepoetst om op zondag samen een rondje te rijden en na afloop de barbecue aan te steken. Niets is minder waar, het rijden van een historische rally is voor Gies Aalberts ‘de’ manier om te genieten van een klassieke auto, juist zonder aan te hoeven schuiven aan de barbecue. Geen suffe puzzeltocht over mooie dijkjes, maar een heuse competitie. Het rijden als middelpunt, de auto gebruiken waar hij voor gemaakt is, een roadtrip langs verrassende plaatsen. Een ontdekkingsreis langs de grenzen van team en machine. Het sportieve element in zo’n rally brengt niet alleen wedijver, maar juist het mooiste in de deelnemers naar boven. Respect voor de prestaties van de een zowel als voor het uithoudingsvermogen van de ander. Onwillekeurig wil je het toch altijd beter doen dan je vrienden en naarmate de Citron Pressé vordert wordt parallel aan de stijging van de competitiviteit die groep vrienden ook steeds groter. In essentie is historisch rallyrijden dan ook een echte sport. En iedereen weet, sport verbroedert.

En dat is waarom Gies Aalberts de handschoen heeft opgenomen om ‘Le Citron Pressé’ opnieuw op de kaart te zetten. Voor hem zitten zijn jaren als deelnemer er op, vanaf nu heeft hij als organisator andere, grotere verantwoordelijkheden. Als deelnemer moet je jezelf laten verrassen vertelde hij ons, als organisator wil je die verrassingen juist voorkomen. Na afloop moet je immers kunnen zeggen dat het goed was. Zo?n organisatie pak je niet op voor een eenmalige uitgave. Gies en de zijnen kijken al ver vooruit, naar komende rally’s, naar geschikte locaties, naar mooie hotels en idyllische weggetjes. Laten we hopen dat hun inzet ons de komende jaren nog veel rallyplezier mag verschaffen. Wij hebben er na het horen van zijn relaas alvast het volste vertrouwen in en we zijn er van overtuigd dat we onze lezers deze week kunnen laten meegenieten van onze belevenissen.

Rens Korevaar
Graddus

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook