Alaaf!
Kunstenvliegwerk
> 900 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 947
Geregistreerd: 23-07-2008

- CX 25 prestige automatic
- Ami 6 club break
- ZX 1.4i break
Gepost: 16 februari 2015 05:28 PM

van de voorpagina

In het barre noorden van Nederland is dit een weekend als ieder ander. Hooguit denken de Amsterdammer en de Groninger: “Hé, wat een rare deuntjes in dat café en wat zien ze er vreemd uit?” In België, Brabant, Limburg, maar ook in Twente en de Achterhoek is dat anders. Daar is een heel jaar naar dit weekend toegeleefd: Carnaval! Vastelaovond!

Drie dagen (zeg maar vijf) waarin de wereld op zijn kop staat.  De knecht is baas, de geheelonthouder zat en de boer troef. Een paar dagen helemaal los voordat de vastentijd begint! Tijdens de vasten moet er immers worden afgezien van luxe zoals vlees, en mag er enkel vis (zeg maar snoek) worden genuttigd.

“Fijn voor ze”, hoor ik de benoorden-Moerdijker denken, “maar wat moet dat op een Citroën-forum?” Even geduld nog, ik ben zo bij u.

Heel die santenkraam met praalwagens (zie, we komen er wel!), “pékskes”, kielen, prinsen - en o-ja, er is ook iets te drinken - mag er dan voor de Protestantse opstandelingen uitzien als een pot nat, dat is het niet. Nee, het feest kent vele geschiedenissen (al dan niet zelfbedacht) en vele tradities.  Het Bourgondisch carnaval in Brabant bijvoorbeeld, is een wereld van verschil met het Rijnlandse model dat in Limburg wordt gevierd. Sommige feesten in België hebben hun oorsprong zelfs in de middeleeuwen.

“Nou ben ik het zat! Waar blijft mijn eend?”

Ah, ja komt-ie: Het hoogtepunt van dat Rijnlandse carnaval is de grote optocht met praalwagens. In Limburg en natuurlijk Duitse steden als Aken, Keuken en Düsseldorf traditioneel gehouden op ‘Rozenmaandag’. Aan die wagens wordt letterlijk maanden gewerkt en het resultaat mag er zijn. Een van de bouwers die zich hierin heeft gespecialiseerd, is de Düsseldorfer Jacques Tilly. Zijn creaties in gips, linnen en latwerk zijn verbluffend ingenieus. Voor het carnaval maakte hij een hele reeks imposante wagens die de show stalen op de achtereenvolgende stoeten. Helaas zijn alle creaties na gebruik vernietigd. Waar moet je ze immers laten?

Gelukkig voor ons forum maakte de praalmaker ook voor vele andere gelegenheden dergelijke modellen, en daarvan is er een bewaard. Het Eendje dat ter gelegenheid van de Düsseldorfer Frankreich feste werd gemaakt dreigde hetzelfde lot te ondergaan als zijn carnavalsvriendjes, maar is door een speling van het lot behouden. Hij staat nu trots in de ‘Klassieker Remise’, waar hij de twijfelachtige eer heeft zowat de enige Franse auto te zijn. En de enige van papier-maché. Dat dan weer wel!

tekst: Kunstenvliegwerk, foto’s: grossplastiken.de, Kunstenvliegwerk

Profiel  
 
RensKorevaar
> 17000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17339
Geregistreerd: 15-10-2006

Gepost: 16 februari 2015 05:32 PM
  [ # 1 ]

Via facebook.com/citroenforum.nl hebben we deze foto van het carnaval in 1974 in Helmond doorgekregen:

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
 
 
© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook