Parc André Citroën
Kunstenvliegwerk
> 900 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 947
Geregistreerd: 23-07-2008

- CX 25 prestige automatic
- Ami 6 club break
- ZX 1.4i break
Gepost: 03 september 2014 09:26 PM

van de voorpagina

Pal aan de Seine en aan de rand van het bedrijvige 15de arrondissement in Parijs ligt Parc André Citroën, genoemd naar de man die er automobielgeschiedenis heeft geschreven. Herinnert in het park nog iets aan de legendarische autobouwer? En zo niet, is een bezoek toch de moeite waard? De foto’s hieronder vertellen hun verhaal.

De locatie van Parc Andre Citroën is al sinds de achttiende eeuw een industrieel terrein. De lijfarts van de graaf van Artois, Louis Berthollet, stichtte er een bleekwaterfabriek, toen nog ver buiten Parijs in het dorpje Javel. Aan dat plaatsje herinnert, nu het dorp is opgeslokt door de stad, alleen nog het Franse woord voor bleekwater: Eau de Javel, en natuurlijk de metrohalte Javel waar je uitstapt om bij Parc André Citroën te komen.

In 1915 richtte André Citroën op de locatie zijn eerste fabriek op. En omdat Frankrijk op dat moment diep ondergedompeld was in de eerste wereldoorlog was dat een munitiefabriek. De productie kwam grotendeels neer op vrouwen. Veel mannen waren immers aan het front. In 1919 werd een vreedzamer invulling van de fabriek gevonden en een waaraan wij gebruikers van dit forum nog dagelijks plezier hebben: Auto’s. Op de plaats waar nu exotische planten en bomen groeien, rolden decennia terug de Rosalie, de eend, de DS, SM en Traction van de band. Niet in die volgorde natuurlijk…

Toen de Citroënfabriek op de locatie Javel in 1974 sloot, raakte het terrein in onbruik en verval. Pas twee decennia later werd er een groot stadspark geopend, ontworpen door een aantal vooraanstaande Franse architecten en landschapsarchitecten. En die combinatie is te zien. De buitenruimtes zijn sober en architecturaal ontworpen, en de gebouwen en gebouwtjes die erin staan, staan weer in dienst van het landschap. Het geheel is sober en symmetrisch, maar nooit saai. Voor inspiratie hebben de ontwerpers vooral teruggekeken naar de Franse tuinarchitectuur van de voorbije eeuwen. Denk aan de tuinen van Versailles en andere grote paleizen. Groot, symmetrisch en, jawel, keurig onderhouden. Wie bij het horen van de naam Citroën denkt aan een luchtige en rommelige “laissez-faire” mentaliteit zal verbaasd zijn. Parc André Citroën is Gründlich!

En ook niet eenkennig. De Franse traditie is overduidelijk, maar de reeks van zes betonnen paviljoens – allemaal nét iets verschillend van elkaar – staat in de Engelse traditie van “follies”. Gebouwtjes dus die geen andere functie hebben dan een leuk gebouwtje zijn. Uit de Japanse school is een deel van de plantkeuze ontleend. Aan het hele park ligt een ingewikkelde filosofie ten grondslag, maar ook zonder die te kennen, is het een indrukwekkende en leuke bestemming. Het park heeft dan ook een heuse buurtfunctie. Op een mooie dag wordt het goed bezocht voor een wandeling, een spelletje, een biertje. En zelfs een hele schoolklas zocht verkoeling in de enorme fontein met 120 waterstralen. Bordjes zeggen dan wel dat dat allemaal niet mag, maar, allez: “Laissez-faire?

De meest in het oog springende attractie van Parc André Citroën is wel de luchtballon die, vastgemaakt aan een kabel, een hoogte van 150 meter bereikt. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Parijs, waar in het centrum de Montparnassetoren en de Eiffeltoren op ooghoogte kunnen worden bewonderd. Wat verderop steekt alleen La Défense af tegen de verder tamelijk lage Parijse architectuur. Mooi is ook dat er voor de luchtballon geen wachtrij bestaat en een “ritje” van een minuut of twintig een fractie kost van de andere uitzichtpunten. Een heel ietsiepietsie stalen zenuwen – blik is voldoende – is wel nodig om je in het metalen kooitje omhoog te laten zweven. Opmerkelijk genoeg is de ballon versierd met lichtgevende autootjes, maar niet met herkenbare Citroëns. Jammer…

Herinnert er dan niets meer aan Citroën, behalve de naam van het park en een enkele plaquette? Toch wel. Bij de speeltuin aan de rand stond een espressobarretje in, jawel, een HY. Met fantastische koffie en zelfgemaakte koeken. Een bijna rustieke uitspatting in het streng aangelegde park.

Tekst en foto’s: Kunstenvliegwerk

Profiel  
 
Bertje beige
> 700 berichten
RankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 752
Geregistreerd: 26-02-2011

- 2CV 6 club
- Dyane acadiane
- 2CV AZU
Gepost: 03 september 2014 10:21 PM
  [ # 1 ]

Leuk verhaal, ben helaas nog nooit in het park geweest red face , wel in Levallois Perret.
Ik wist trouwens niet dat de Eend ook op deze locatie gebouwd is.

Profiel  
 
Super IDee
> 200 berichten
RankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 286
Geregistreerd: 20-02-2010

- ID/DS DSuper4
Gepost: 03 september 2014 11:41 PM
  [ # 2 ]

Parc André Citroën is prachtig.
Een aantal keer per jaar bezoek ik het park.
Hoofdkantoor van mijn werk zit er vlakbij.
Recent is het Park gerenoveerd en tevens een stuk groter gemaakt.
Dat was hard nodig. Veel achterstallig onderhoud.
Vooral veel schade aan metselwerkranden van de prachtige waterpartijen.
Oorzaak hiervan is de matige bouwkwaliteit. Gelukkig geen vandalisme.
Voor de recente verbouwing stond er een prachtige buste van André op een sokkel.
Helaas heb ik deze buste al meer dan een jaar niet meer gezien. Hopelijk komt die nog een keer terug.

Op een natuurstenen rand is een mooie plaquette die de willekeurige bezoeker iets over de geschiedenis van de bijzondere plek vertelt.


In de zomer is er vaak een hele leuke ijscokar op basis van een type A.

 
Voor mij als liefhebber van moderne stadsarchitectuur en als Citrofiel met een DS is het erg leuk om na een dagje kantoor in het park te genieten in het zonnetje.

Vlakbij het park is een leuke bistro. Naar verluidt bestond deze bistro al in de tijd dat de fabriek nog volop in bedrijf was. De bistro zou populair geweest zijn bij de fabrieksarbeiders. Bewijs dat dit verhaal klopt is er niet.
Maar de huidige eigenaar doet zijn best om de bezoeker te laten geloven dat in vervlogen tijden de zaak vol zat met fabrieksarbeiders. Nu komt er een studentikoos hip publiek. Meestal erg druk. Reserveren is nodig. Als ik daar in mijn eentje zit te eten ben ik de enige die belangstelling heeft voor de vele Citroën atributen die de zaak een historisch karakter moeten geven.


https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CDsQFjAC&url=http://www.yelp.com/biz/le-bistrot-d-andré-c-paris-2&ei=HXkHVPSzFYvNygOL4YFw&usg=AFQjCNFBkZaHnWhugGbeiyYiiTe6W0Ytww&bvm=bv.74115972,d.bGQ

Profiel  
 
Kunstenvliegwerk
> 900 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 947
Geregistreerd: 23-07-2008

- CX 25 prestige automatic
- Ami 6 club break
- ZX 1.4i break
Gepost: 04 september 2014 09:34 AM
  [ # 3 ]

Leuke aanvulling die bistro! Waar zit die precies?

Profiel  
 
Super IDee
> 200 berichten
RankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 286
Geregistreerd: 20-02-2010

- ID/DS DSuper4
Gepost: 04 september 2014 10:07 PM
  [ # 4 ]

Rue St Charles. Als je in mijn post op de onderste hyper link klikt kom je op de site van de Bistro.
Met de metro makkelijk te bereiken. Lijn 8 naar eind halte Ballard.
Dan even onder het viaduct door lopen links af en je staat er voor de deur.
Nog iets verder lopen brengt je naar één van de ingangen van het park.
Eet smakelijk

Profiel  
 
 
 
© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook