Langsch IJzeren Weegen, Munstergeleen, zon 15 mei 2016
Kunstenvliegwerk
> 900 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 947
Geregistreerd: 23-07-2008

- CX 25 prestige automatic
- Ami 6 club break
- ZX 1.4i break
Gepost: 18 mei 2016 07:13 PM

van de voorpagina

Het afgelopen Pinksterweekend bood een breed scala aan Citroën-activiteitjes. In Zuid-Limburg beleefde een jonge traditie zijn derde editie. De ‘Toertocht Zuid-Limburg’ voor Eendjes en afgeleiden trok zo’n 70 auto’s uit de wijde omtrek. Waar gingen ze heen, en wat hebben we gemist?

In 2014 organiseerden Frank en Sylvia Schoenmakers – zelf gepassioneerde Eend- en Burton-rijders – voor het eerst een toertocht voor de 2CV, omdat ze een dergelijk evenement in de regio misten. De ‘Toertocht Zuid-Limburg’ voor 2CV, 2CV-kitcars en afgeleiden is in korte tijd uitgegroeid tot een evenement om als 2CV-rijder rekening mee te houden. De eerste editie trok 42 auto’s en voerde, niet verrassend, door het meest toeristische gedeelte van de provincie: het Zuid-Limburgse heuvelland. De tweede aflevering voerde door de regio Roermond en langs de Maasplassen. Afgelopen weekend waren de Oostelijke Mijnstreek en het Mergelland aan de beurt. Zo’n 70 deelnemers deze keer, en wellicht waren het er nog meer geweest als niet op dat moment het kampeerfeestje ‘Bugs meet Ducks’ eveneens in Zuid-Limburg plaatsvond. De deelnemers kwamen veelal uit Zuid-Nederland, maar ook uit noordelijker streken. Ook kon een handvol Belgische en Duitse platen worden genoteerd.

Het thema van dit jaar, “Langsch IJzeren Weegen”, verwijst naar het dichte spoorwegnet van Zuid-Limburg. De regio was immers al vroeg geïndustrialiseerd en goede spoorwegen hoorden daarbij. Met name de Oostelijke Mijnstreek was met z’n steenkolenmijnen als het ware het stopcontact van Nederland. Overblijfselen van deze bedrijvigheid zijn nog in de hele streek terug te vinden.

Start- en eindpunt was het dorpshuis van Munstergeleen, vanwaar de weg via Spaubeek en Nuth naar het landelijke gebied tussen Maastricht en Parkstad – de samenklontering van steden in Oostelijk Zuid-Limburg voerde. Smalle wegen, steile hellingen en vele kruisingen met ijzeren wegen stonden op het menu. De middagpauze werd toepasselijk gehouden op het station van Simpelveld aan het roemruchte Miljoenenlijntje. Dit was eens een drukbezocht station en is dat nu nog steeds, maar dan alleen in het seizoen. De stoomtrein naar Valkenburg en Kerkrade en de railbus naar Vetschau stoppen er en het hele complex ademt een vriendelijk historische sfeer. Tijdens de middagpauze was er gelegenheid om elkaars 2CV te bewonderen en te beoordelen. De terugweg naar Munstergeleen voerde door hetzelfde gebied, maar uiteraard volgens een andere route. Dreigende wolken en korte buitjes afgewisseld met stralende zon op zijn tijd gaven het landschap extra variatie.

Aan de auto’s die aan de start verschenen, was duidelijk de achtergrond van de organisatoren te zien. Deelnemers met iets anders dan een Eend of een kitcar waren er nauwelijks. Ik heb twee Dyane’s geteld, één Ami, één Mehari en een Tjaffer. Daarnaast nog een Daf 33 in concoursstaat, die dan ook prompt het concours d’élegance in de categorie ‘niet-Eend of -kitcar’ won.

Wat verder opviel: zowat alle auto’s verkeerden in onberispelijke staat. Sterker, minstens de helft leek zo uit de showroom gereden. Nergens roest of gaten. Geen enkele vergaarbak van bijeengerotzooid plaatwerk. Dans son jus? Niks ervan! Alles strak, schoon en glimmend. “Sjiek en sjoen”, zegt men in Limburg. En ja, de Ami van schrijver dezes viel lelijk uit de toon, maar werd er gelukkig niet minder om gewaardeerd.

De terugkomst in Munstergeleen ging vergezeld van een hapje en een drankje. Tja, we passeerden liefst drie brouwerijen en hoewel het niet volop zomer was, viel het weer niet tegen en daar krijgt een 2CV dorst van.  Dit was ook het moment voor de uitslag van het concours. Behalve het Dafje werd een nagenoeg origineel Eendje uit 1961 in het zonnetje gezet. In de categorie kitcar ging een Castellette uit 1981 met de eer aan de haal. En aan het enthousiasme van de organisatoren en de deelnemers te oordelen mogen we de ‘Toertocht Zuid-Limburg’ vast in de agenda zetten voor 4 juni 2017. Benieuwd waar we dan heen rijden!

tekst: Kunstenvliegwerk, foto’s: Kunstenvliegwerk, Frank Schoenmakers (blauwe Burton)

Profiel  
 
Frank63
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 1
Geregistreerd: 21-09-2014

- 2CV Gauloises
- 2CV Burton 982
- 2CV Burton 982
- 2CV 2cv special
- 2CV 2cv special
Gepost: 18 mei 2016 10:38 PM
  [ # 1 ]

Hoi Lars,

Geweldig leuk artikel. Je hebt de toon goed getroffen.
De tocht voor 2017 staat alweer in de planning. Dit jaar weer door onbekende gebieden van Midden-Limburg.
De start van de tocht vindt plaats in Herten (gemeente Roermond) waar we ook weer eindigen.
Heb je zin om deel te nemen of wil je op de hoogte blijven van de tocht, stuur me dan een mail of kijk op de web-site: http://toertocht2cv.webnode.nl/
cool cheese

Profiel  
 
 
 
© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook