Wie is Citrovisie?
2d
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 7612
Geregistreerd: 30-11-2005

- C4 (2004-heden) Cactus PureTech 110 Shine EAT6
Gepost: 25 januari 2017 06:07 PM

Wie is Citrovisie?

Tijdens de nieuwjaarsborrel bij Garage Johan Oldenhage die op 14 januari van dit jaar plaatsvond, mocht Thijs van der Zanden het podium betreden om een presentatie te geven. Thijs kennen we natuurlijk allemaal van de mooie Citroën-gerelateerde uitgaves van Citrovisie!

In de presentatie gaf Thijs in een vogelvlucht een overzicht van uitgaves van Citrovisie. Over Citrovisie schrijft Thijs zelf op zijn website: ‘In Citrovisie komen mijn twee hobby’s samen: schrijven en Citroëns. De basis voor Citrovisie werd al begin jaren ‘90 gelegd, toen ik voor een schoolwerkstuk de Citroën 2cv als onderwerp koos, waarmee mijn interesse in het merk Citroën werd gewekt.’ Boeken over Citroëns dus, en het eerste boek gaat over de Visa. Al snel blijkt dat het schrijven van een boek één ding is. Het uitgeven ervan - opmaken, drukken, verspreiden - is een ander ding. Het Visa-boek wordt een bescheiden succes en smaakt naar meer.

De tweede uitgave van Citrovisie betreft een boek over de roemruchte Citroën Axel. Thijs beseft dat hij hiervoor de boer op moet: verhalen komen niet vanzelf aanwaaien. Een anekdote: om in contact te komen met de huidige directeur van de toenmalige Oltcit-fabriek in Roemenië - Ford bouwt er nu auto’s - schrijft hij een e-mail naar een adres dat hij op goed geluk samenstelt uit de voornaam.achternaam @ ford.com. Het werkt en leidt tot de eerste gesprekken, een uitnodiging de fabriek te komen bekijken. Daar worden weer nieuwe contacten gelegd. Het besef dat een goed verhaal een boek nog méér maakt dan alleen een opsomming van feiten wordt bewezen in het Axel-boek, dat haast vermakelijk is. Knap voor een boek dat je voor het overige gerust als referentiewerk kunt beschouwen.

Het is na de uitgave van het tweede boek dat Thijs wordt benaderd door Michael Buurma. Michael heeft een schat aan CX-informatie, maar worstelt met het uitgeven ervan. Hier blijkt Thijs zich als uitgever te kunnen opwerpen: het boek ‘De Originele CX’ wordt zo een coproductie. Het leidt tot een - gezien de kleine afzetmarkt - behoorlijk succes. Zo’n succes, dat het boek een tweede keer gedrukt wordt. Voor de derde druk wordt de uitgave zelfs volledig herzien.

Nog een coproductie vormt ‘Les Filles des Forest’, een uitgave gewijd aan de in België geproduceerde tweecilinder-Citroëns. Destijds een vrij normaal fenomeen, men kon op die manier de invoerbelasting omzeilen en de producten aan de lokale markten aanpassen. ‘Les Filles de Forest’ (Forest is een verwijzing naar Vorst, waar de Belgische productie plaatsvond) is geschreven door Vincent Beyaart, met hulp van Hugo Veldkamp. Thijs heeft voor de opmaak gezorgd, de vertaling naar het Nederlands, en de druk en verspreiding van het werk. Later is er ook een Franse editie uitgebracht, wat gek genoeg in eerste instantie niet gepland was, maar gezien de grotere afzetmarkt van een boek als dit juist erg voor de hand ligt. Op dit moment is Thijs bezig om ook het CX-boek in het Frans vertaald te krijgen. Dat heeft aardig wat voeten in de aarde, maar mocht dat leiden tot een succes, zullen wellicht ook andere uitgaven in het Frans vertaald worden.

Het boek ‘BX: Voici, la nouvelle Citroën’ is weer een echte publicatie van Thijs’ hand. Aangezien niet veel later nog een coproductie over de GS en GSA, van de hand van Marc Stabèl verschijnt, kun je je afvragen in hoeverre Thijs nog wel aan zijn reguliere baan als industrieel ontwerper toe komt! Naar de toekomst toe geeft Thijs aan open te staan voor nieuwe dingen en suggesties van anderen: tips, informatie, nieuwe samenwerkingen. Er is bijvoorbeeld nog geen uitgave over de XM, wat toch een voor de hand liggend onderwerp is.

Ondertussen is het niet rustig op de burelen van Citrovisie. Na uitgaven over de Visa en Axel zijn er alweer een paar jaar gepasseerd en is er veel ‘nieuw’ oud archief- en beeldmateriaal beschikbaar gekomen. Genoeg voor een boek over het grijze gebied tussen Axel, Visa, C15, LN/A. Thijs is nu druk bezig met deze uitgave. Naar verwachting kan het boek eind maart besteld worden en kan het vanaf eind april geleverd worden. Op tijd voor CitroMobile dus! Een titel is er nog niet, maar wie weet zijn er forumers die Thijs een handje willen helpen daarmee.

Een overzicht van publicaties tot nu toe vind je op de website van Citrovisie: www.citrovisie.nl en de facebook-pagina. Uiteraard kun je dit topic volgen voor nieuws over Citrovisie. Thijs heeft beloofd regelmatig ook hier ons te informeren over de ontwikkelingen.

Tekst: 2d; beeldmateriaal van Citrovisie en Ronald_Xantia

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
CXreflex1980
> 300 berichten
RankRankRank
Totaal aantal Berichten: 347
Geregistreerd: 15-02-2013

- C5 2.0 16 V Ligne Business
- CX 20 TRE
- CX Athena
Gepost: 02 juli 2018 04:17 PM
  [ # 1 ]

Ik lees net dat er weer een nieuw boek onderweg is: la Fete des Limousines. Ik ben benieuwd; hopelijk is er straks weer ergens een preview van dit boek te lezen/ zien. In elk geval interessant dat er aandacht is voor de CX, XM en C6 in het nieuwe boek. Allemaal toppers die mijn interesse hebben en voor 15 euro kun je je er ook geen buil aan vallen lijkt mij.

Profiel  
 
 
 
© Citroën-Forum 2003 - 2023 | adverteren
Facebook