2 van de 2
 < Vorige 1 2
   
Na starten met warme motor bokt de motor erover. P0300 en p0170.
vliegend tapijt
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 25
Geregistreerd: 11-09-2017

Gepost: 24 september 2017 08:37 PM
  [ # 16 ]

Update ........

Afgelopen dagen het hele inlaat circuit verwijdert incl. de benzine injectoren. Alles schoongemaakt gecontroleerd op lekkage. De sensoren schoongemaakt en gecontroleerd.

Van de locatie van de gas injectoren heb ik een foto gemaakt (zie bijlage). Misschien dat andere Lpg rijder met een AG SGI-2 installatie daar iets aan hebben in de toekomst.

Uiteindelijk een gasboer met kennis van zaken gebeld hoe ik de injectoren zonder schade uit het inlaatspruitstuk kon krijgen om ze schoon te maken.
Hij vertelde mij dat deze injectoren nagenoeg nooit voor vacuümlekken zorgen en dat de injectoren ook niet meer te bestellen zijn. Dat houdt in dat als er één kapot gaat je alle vier dient te vervangen en daarmee ook gelijk de bijbehorende computer.
En dat is geen kleinigheidje voor de beurs.
Dat gehoord te hebben heb ik maar besloten de gas-injectoren met rust te laten.

Uiteindelijk de inlaatpakkingen voor de zekerheid vervangen (de oude waren 4 mm en de nieuwe 4,7 mm). Een setje o-ringen (8 stuks) voor de benzine injectoren bleken achteraf niet nodig te zijn maar had ze al besteld dus die heb ik nu op reserve mocht er toch nog iets gedaan moeten worden met de injectoren.

Het zijn trouwens Viton/FKM 75 o-ringen. Bij de cit-dealer 14,95€ voor twee stuks en bij een lokale landbouw mechanisatie bedrijf kunnen bestellen voor 1,25€/stuk. Nog wel duur voor een lullige o-ring maar toch wel veel goedkoper dan bij de cit-dealer.

De kleppen heb ik ingespoten met Brunox. Deze hadden nogal wat koolstof afzetting. Met name cilinder 4. Deze een paar uur laten inweken en alles weer gemonteerd.

Bij het monteren van de vacuümaansluitingen op de gasklep huis raakte ik even in de war. Waar zat ook alweer de vacuümslang voor rem-bekrachtiger? Op het forum zag ik dat iemand de slang van de rem-bekrachtiger aan de achterzijde had geplaatst daar waar de steker/sensor zit. En daardoor liep de auto soepeler.
Nou dat heb ik dus ook gedaan en de dunne slang van de carter-ontluchting aan de voorzijde gekoppeld.

Bij het starten kreeg ik toch een schrik te verwerken. De motor schudde enorm en het klonk alsof een zuiger (cil. 4) een inlaatklep aantikte. Na drie keer starten werd het steeds minder/beter en uiteindelijk de motor op 2000 rpm laten draaien gedurende een minuut ongeveer.

Waarschijnlijk was de Brunox de oorzaak omdat dat de koolstof heeft losgeweekt. Ik weet het niet maar dat is het enigste wat ik kan bedenken.

Na een proefrit was het gelijk duidelijk dat de motor veel soepeler draaide en niet meer in de noodloop sloeg. Niet meer bij het remmen voor een rotonde/stoplicht/drempel of haakse bocht en ook niet meer bij een maximale uitslag van de stuurbekrachtiging zoals het vorig weekend opeens het geval was. Daar was niet meer mee te rijden.

Het lijkt er nu op dat als ik de rem intrap bij of rond stationair draaiende motor de computer het toerental ietsje verhoogt. Voorheen zakte het toerental weg en kwam in de Noodloop terecht.

Gister tijdens een rit nog één maal een storing gekregen (p0204) tijdens het hervatten van de cruise control op de snelweg. Met de OBDII de foutcode verwijdert en daarna niet meer tevoorschijn gekomen (tenminste…..  dat hoop ik).

Vandaag weer een flinke rit gemaakt in alle toerentallen en wegtypen bevaren en nergens meer problemen met foutcodes tot gevolg.
Zover zo goed.

Helaas is het begin probleem van deze topic nog niet helemaal weg. Wel beter, maar het is er nog wel. Namelijk het starten met warme motor. Zij start op benzine en schakelt direct over op lpg maar het lijkt alsof ze door twee brandstoffen wordt gevoed.
Of dat zo is weet ik niet omdat als ik overschakel op benzine het mij niet lukt om hem rustig te krijgen met even gas geven. Dit lukt alleen maar als Lpg is ingeschakeld.
Dan even gas geven (tegen de 3000 rpm nu) lost het op en de motor draait rustig en mooi rond op lpg. Stationair zo rond de 700 rpm.

De onderdruk lijkt wel beter dan voor de demontage maar waar het nu precies door komt….... ik weet het niet. Ik had geen zin om alles stuk voor stuk uit te proberen en heb alles direct in één gedemonteerd.


Voor de Moderator een vraag. Ik krijg de foto niet bijgesloten via de bijlage, hoe kan ik een foto in de post inpassen via de knop <img>?

Profiel  
 
vliegend tapijt
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 25
Geregistreerd: 11-09-2017

Gepost: 26 september 2017 12:15 PM
  [ # 17 ]

Bij deze een link voor de foto die ik hier maar niet geladen krijg. Waarschijnlijk te groot. https://afbeeldinguploaden.nl/image/u9WpwgiD

Verder nog een link naar een interessant artikel over een “C5 die op 3 cylinders loopt”. Het is een diagnose artikel over een soortgelijk probleem. Ontvangen van c5 rijder ‘Zietroen’ op een ander Forum, mijn dank daarvoor.
https://afbeeldinguploaden.nl/image/rnjj9eZx

Hopelijk hebben meer mensen er iets aan in de toekomst.

Profiel  
 
vliegend tapijt
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 25
Geregistreerd: 11-09-2017

Gepost: 29 september 2017 07:23 PM
  [ # 18 ]

Helaas vandaag weer een p0300 foutcode. Na een week min of meer probleemloos te hebben gereden.

Dit was het geval en ik hoop dat iemand mij kan helpen met het waarom.

Zoals gebruikelijk, starten met warme motor geeft kans dat de auto op 3 poten gaat lopen. Dot gas en Lpg wordt opgepakt en het is over.

Nu heb ik vandaag de auto op benzine laten rijden tot aan huis (op 3 poten met diverse meldingen op het display “uitlaatemissie storing en uiteindelijk esr/asr storing er weer bij).
Thuisgekomen de auto laten draaien en van elke injector de steker losgetrokken. Bij cilinder 3 was het raak. Hier geen verandering. De rest goed/reactie.

De motor uitgezet en weer gestart. En nu het vreemde want dat begrijp ik niet.
De AG schakelaar weer op Lpg gezet en starten. Dus starten op benzine en het zou eigenlijk direct over moeten schakelen op lpg omdat de motor goed warm is.
En dat gebeurt dus niet.
De benzine injectoren worden niet uitgeschakeld en voor zover ik kan nagaan wordt er niet automatisch overgeschakeld op Lpg.
Pas als je een dot gas geeft pakt die de Lpg op en loopt de motor mooi rond op alle 4. En zijn de benzine injector uitgeschakeld (je kunt alle steker lostrekken zonder effect).

De stroom toevoer van de injectoren gemeten en daar komt in principe rond de 5,6 V op.

De injector van cil. 3 in cil. 4 geplaatst en injector 4 in cil. 3. Weer gaan rijden en de motor goed op temp laten komen, dan parkeren en even later weer starten.
En ja weer op 3 poten maar nog geen foutmelding (die komt pas om de hoek kijken als je gaat rijden)
Van injector 4 de steker gelost en geen reactie, van de overige 3 is alles goed. Ook cilinder 3 reageerde acuut.

Conclusie één injector vies of kapot bij te hoge werktemperatuur. Solenoid zal dan waarschijnlijk vast gaan zitten. Of zie ik dat verkeerd?
Want met koude motor is er geen probleem. Schakelt netjes bij een bepaalde temperatuur over op Lpg (dat voel je even).

Morgen maar eens een andere injector ophalen. Van de sloop.
En dan weer verder kijken.

Maar waar ik mee blijf zitten is waarom schakelt die niet automatisch over op lpg als de motor op benzine op drie cilinders draait.
Nog lezers die ervaring hebben met een soortgelijk gevalletje?

Profiel  
 
Citroensmgz
> 3000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 3537
Geregistreerd: 21-11-2006

Gepost: 29 september 2017 08:06 PM
  [ # 19 ]

Ja, als je met stationair toerental overschakelt is er het risico dat de motor even niet het goede mengsel krijgt en dus “hikt” en afslaat. Om dat te voorkomen wordt bij de meeste LPG systemen alleen overgeschakeld als je “rijdt” dus met hogere toeren en/of meer vermogen. 
En inderdaad: je hebt een andere injector nodig, klopt met de fouten “emissiestoring”. Als de ECU dat ziet zet hij de injector waarschijnlijk uit, dat wordt per cilinder gemeten, soms door de ionisatiestroom/spanning te meten in de uitlaatslag of door de ontsteekspanning te volgen:  Dat gebeurt al 20 jaar of meer.

To err is human, not to err is divine.

Profiel  
 
vliegend tapijt
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 25
Geregistreerd: 11-09-2017

Gepost: 29 september 2017 09:41 PM
  [ # 20 ]

Duidelijke uitleg. Neem ik mee.
Ik reed/rij eigenlijk tot nu toe altijd op LPI van Vialle. En dat systeem slaat gewoon stationair over op gas. Tot nu nooit problemen gehad. Figuurlijk even afkloppen.
Maar er zit inderdaad logica in de uitleg bij een verdamper.
Morgen weet ik of het wat uithaalt een andere injector. Zou mooi zijn.

Profiel  
 
vliegend tapijt
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 25
Geregistreerd: 11-09-2017

Gepost: 30 september 2017 03:37 PM
  [ # 21 ]

Update;
Vandaag maar direct alle vier de injectoren vervangen incl. de verdeelbuis waar ze in zitten. Er stond één op de sloop en dacht, maar gelijk alle vier meenemen. Nu zijn de originele 3 injectoren voor reserve. Altijd makkelijk. Je weet het natuurlijk nooit met een auto op de sloop.

Net voordat de dame in de garage ging, liep ze direct op drie poten.
Alle vier de injectoren gedemonteerd en de nieuwe set gemonteed (ca. een kwartiertje werk). Benzine leiding aansluiten en starten. En direct op alle 4 de pootjes. Dat is dan toch een mooi effect.
Direct een aantal kilometers op benzine gereden om het MM weer opnieuw in te laten leren.
Dat geheugen van het MM lijkt mij niet meer actueel vandaar het inrijden op alleen benzine.
Daarna diverse keren starten met warme motor en geen problemen.
Overgezet op Lpg en ook daar tot nu toe ook geen problemen. Razz

Denk dat er een slotje op kan en dank allen voor de input.  bravo

Profiel  
 
 
2 van de 2
 < Vorige 1 2
 
© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook