Nieuwe banden (zowel buiten als binnen). IE dus dezelfde brede banden voor en achter.
Volgens het boekje: 1.8 achter en 2.0 voor
Volgens de ene DS-garage: 2.1 achter en 2.3 voor
Volgens de andere DS-garage: 2.5 achter en voor
Ik ben de draad kwijt.
Op vakantie, twee volwassenen, twee kinderen: behoorlijk wat zware bagage achterin (tentstokken bv). En dan hang ik ook nog 50kg kogeldruk aanhanger er aan. En dus?
Naar Zuid-Frankrijk. Heet asfalt. Maakt dat nog uit?















Totaal aantal Berichten: 1423
Geregistreerd: 19-10-2007
- 2CV 6 Club
- ID/DS DS21 M Pallas '67
Ja leuk, en ik doe 2.2 voor en 2 achter





















Totaal aantal Berichten: 2967
Geregistreerd: 15-01-2007
- ID/DS DSuper LPG 4bak Méchanique
In ieder geval in koude toestand op druk zetten (zou gaan voor 2.3 en 2.1 als je snelle rit voorziet) en bij koffie/tankstop de bandentemp voelen: handwarm mag/is ok, als je je handen brandt of de banden ruikt: niet ok….
Neem een binnenband mee als reserve in je reservewiel.
hello,
excuseer voor mijn nederlands
DS21IE AV 2.1 AR 1.8 (185HR380XAS)
Citro ID 19 B 1968
Citro XM 89(am90)2L inj 130ch hydractive












































Totaal aantal Berichten: 25678
Geregistreerd: 31-07-2003
- Ami 6
- SM 2.7 i.e.
De XVs mag iets meer hebben.
Zelfbenoemd Citroën Specialist!
Main Entry: bo·gart
Pronunciation: ‘bO-“gärt
Function: verb
1 : BULLY, INTIMIDATE.
2 : to use or consume without sharing. <don’t bogart that joint, pass it over>
De bandendruk heeft alles te maken met gewicht op de band en snelheid waarmee gereden wordt.
Heel soms ook de uitlijning in de vorm van de camberhoek ( wielen niet zo |-| op de as maar zo /-\).
Bij vakantiegebruik, waar je nu de druk voor wilt weten, komt er meer gewicht op de achteras dan op de voor-as, dus zal de druk achter hoger moeten dan voor.
Ik heb eens de formule bemachtigd die de bandenfabrikanten zelf ook gebruiken om de adviesdrukken te bepalen, en ben er mee aan de haal gegaan. Heb mezelf Excell geleerd om er spreadsheets voor te maken.
De meeste heb ik op mijn skydrive van hotmail gezet, in de openbare map, zodat ik daarna kan verwijzen.
Als je een spreadsheet wilt gebruiken, dan moet je achteraan in de regel op “I” drukken. Dan verscheint aan de rechterbalk de info en kies je voor downloaden. Na evt viruscontrole open je het dan in Excell of compattibel programma( open office Calc) om er mee te werken.
Maar voor vakantiegebruik worden de maximaal toelaatbare aslasten gebruikt, die je kunt vinden op een metaalachtig plaatje ergens op de auto ( onder de motorkap op in een van de deurstijlen).
Mogelijk bij old-timer nog niet verplicht om er op te zitten, dacht vanaf 1980.
Hier de map voor omrekenen van adviesdruk bij niet originele banden, maar kan ook gebruikt worden om de originele te controleren, en te zien of je voor bepaalde omstandigheden veilig lager kan.
De formule rekent de minimum druk uit waarbij de banden geen schade oplopen door het rijden, en is in 1928 geintroduceerd voor diagonaal-banden, en rond 1970 aangepast voor radiaalbanden. Door nu de gewichten met een zekere reserve in te vullen in de formule ontstaat een reserve voor extra vracht en drukverlies in de tijd. In Europa vrij snel de nu nog gebruikte macht in die formule die veilig is gebleken voor gewone autobanden. In Amerika pas na 2005 ook overgestapt naar de Europese macht, daarvoor veel verschillende lagere machten, die tot te lage drukken leidde.
Zoals de adviesdrukken in de 90er jaren gegeven werden, vind ik de beste manier. Na 2000 is men in Europa begonnen met veel hogere adviesdrukken tot maximum van de band, wat altijd veilig is voor de banden, en gunstig voor het brandstofverbruik ( wel 1% besparing!!), maar niet voor het comfort en de grip van de banden.
aangemeld voor bandenspanning
vlietmansje schreef:In ieder geval in koude toestand op druk zetten (zou gaan voor 2.3 en 2.1 als je snelle rit voorziet) en bij koffie/tankstop de bandentemp voelen: handwarm mag/is ok, als je je handen brandt of de banden ruikt: niet ok….
Wanneer wordt hij vooral te heet. Bij te hard of te zacht?
antwoord op vorige post
Bij lagere druk veert de band meer door , waardoor er meer warmte geproduceerd wordt door de buiging van het rubber. Dus lagere druk geeft hogere temperatuur van de band, maar voel ook eens aan de bandwang, dit is het meest beschadigingsgevoelige deel van de band, en hoge temperatuur daarvan , vooral bij de overgangen naar velg en loopvlak, geeft aan dat die te ver doorveert en daardoor beschadigen kan, wat tot klapband kan leiden.
Maar een zekere warmte is ook gewenst,omdat het rubber dan meer grip heeft op de weg.
TPMSystemen meten ook de temperatuur in de band, die welliswaar afwijkt van die van het bandoppervlak, maar toch een idee geeft daarover. Normale warme temperatuur in de band is ongeveer 45 graden Celcius.
Door de warmte van de remmen via de velg naar de bandinhoud overgebracht, kan de temperatuur in de band incidenteel zelfs oplopen tot 100 gr Celcius ( zo heeft een ventiel-importeur mij eens bevestigd).
Met de hogere temperatuur loopt ook de warme druk in de band op. De band kan deze drukverhoging aan en ook de ventielen zijn berekent op een drukverhoging boven de waarde die er voor opgegeven wordt.
Maar daarom moet je de bandendruk altijd koud meten, want bij warm meten weet je nooit hoe warm het in de band is en hoeveel hoger de druk dan wordt. Kan tijdens het tanken al weer een eind afgekoeld zijn, of nog niet.
aangemeld voor bandenspanning
jadatis schreef:Bij vakantiegebruik, waar je nu de druk voor wilt weten, komt er meer gewicht op de achteras dan op de voor-as, dus zal de druk achter hoger moeten dan voor.
Is dat bij een DS ook zo? Daar is mijn gevoel dat normaal bijna alles op de vooras zit en dat achter relatief bijna niets heeft. Nu gooi ik tussen achter en voor er passagiers en wat bagage bij en achterin (de zwaarste dingen tegen de achterbank, dus nog voor de achterwielen) een kilo of 100-150. Tel daar 50kg kogeldruk bij op (weliswaar een stuk naar achteren) en voo rmijn gevoel kom je dan nog niet achter op meer gewicht dan voor.












































Totaal aantal Berichten: 25678
Geregistreerd: 31-07-2003
- Ami 6
- SM 2.7 i.e.
klopt.
Zelfbenoemd Citroën Specialist!
Main Entry: bo·gart
Pronunciation: ‘bO-“gärt
Function: verb
1 : BULLY, INTIMIDATE.
2 : to use or consume without sharing. <don’t bogart that joint, pass it over>
Maar de personen op de voorstoelen zitten al bijna halverwege de voor en achteras met hun zwaartepunt.
De personen op de achterbank mogelijk bij een DS op 1/3 e van de achteras waardoor 2/3 e op de achteras komt.
De bagage komt bijna helemaal op de achteras, en de trekhaaklast geeft meer gewicht op de achteras dan op de trekhaak rust en licht de voor-as zelfs iets op.
Maar zoek maar eens naar de maximaal toelaatbare aslasten , dan zie je dat die voor achter hoger zijn dan voor voor, ook bij een DS.
Ook daar heb ik een spreadsheet voor gemaakt , waar je de leeggewichten op de assen of zelfs wielen in kunt vullen, en dan de auto vullen met tot zelfs 48 voorwerpen en personen, en dan zien wat dit voor gewichten op de assen en wielen geeft, om dan de bandendruk daarop te berekenen.
Voor velen van een “jaha lekker belangrijk” gehalte, maar geeft een beeld van wat de gewichten voor invloed hebben.
https://skydrive.live.com/?cid=a526e0eee092e6dc#cid=A526E0EEE092E6DC&id=A526E0EEE092E6DC!150
Ook weer de zelfde gebruiksaanwijzing als die ik genoemd heb in eer-vorige post.
Ik heb trouwens oudere posten hier nagekeken, en die zijn nog uit de tijd dat ik wat verkeerde aannames nam.
De maximum druk van een gewone autoband, zag ik nog als de druk waarmee gerekent moest worden, en dat is onjuist.
Er dient gerekent te worden met de referentiedruk, zoals die in het formuleblad genoemd wordt, en voor gewone autobanden vrijwel altijd 2,5 bar is, ongeacht wat de fabrikant er als maximumdruk op gezet heeft. Reinforced/XL/Extra load 2,9 bar.
aangemeld voor bandenspanning
Dat met die spreadsheets lijkt me prachtig, maar ik denk dat ik de gegevens niet heb om daar de juiste dingen in te vullen.
Ik denk dat ik het maar op 2.3 voor en 2.2 achter ga zetten. 2.5 lijkt me wat veel.
Mogelijk heeft iemand anders hier op dit forum het zelfde model , die wel de gegevens kan vinden , of nog een boekje er van heeft. Dan kom je ook dicht in de buurt. Dan kan je het voordeel van dit forum benutten, dat ieder er wijzer van wordt.
Nodig heb je de maximaal toelaatbare aslasten ( MTA) voor en achter, en voor het bandendruk en aslastenspel ook de wielbasis , en als je de links/rechts verhouding ook wilt weten de beide sproorbreedten. Het leeggewicht van de auto , wat op de papieren staat. De rest is te meten met een weegschaal en rol-centimeter. Zelfs met de spoorbreedte en wielbasis is dit met enige nauwkeurigheid te doen.Daar heb ik in tablad 2 een beschrijving voor.
Mooier zou zijn, om de auto per wiel te wegen,of tenminste per as, in mijn spreadsheet heb ik daar een inschatting voor voorwielaangedreven auto’s waar dus de motor ook altijd voorin zit. Heb je die gegevens , dan kunnen de anderen met zelfde model die ook gebruiken.
aangemeld voor bandenspanning
Ik heb echt met verbazing de comments zitten lezen over het oppompen van een paar banden, alsof het raket technologie is, echt ik heb onder mijn buro gelegen van het lachen
Ik rijdt gewoon naar de pomp en knal er 2.3 in als het warm is en 2.5 als het koud, zowel voor als achter, wieldruk en asdruk doe ik niet echt aan, en dat doe ik al jaren met al mijn DS en, een beetje doorgeslagen vind ik het allemaal wel hoor, vroegah pompten we gewoon en schopten er eens tegen om interessant te doen, nu hebben we spreadsheets en speciale formules nodig
Relativeren mensen, het is allemaal gewoon oud ijzer hoor
When We Do Good , No One Remembers , When We Do Bad , No One Forgets !!!!!!!!












































Totaal aantal Berichten: 25678
Geregistreerd: 31-07-2003
- Ami 6
- SM 2.7 i.e.
benjamin schreef:Ik heb echt met verbazing de comments zitten lezen over het oppompen van een paar banden, alsof het raket technologie is, echt ik heb onder mijn buro gelegen van het lachen
Helemaal mee eens!! whahahaha
Zelfbenoemd Citroën Specialist!
Main Entry: bo·gart
Pronunciation: ‘bO-“gärt
Function: verb
1 : BULLY, INTIMIDATE.
2 : to use or consume without sharing. <don’t bogart that joint, pass it over>





























Totaal aantal Berichten: 10299
Geregistreerd: 22-03-2005
- GS/GSA 1220 club break
- Overig Panhard 17 break
- GS/GSA X1
- ID/DS DS23H Pallas
- ID/DS ID20F break 21 5-bak
Citroen!