Over Frankrijks wegen, Rob en Wouter Jansen, CitroExpert
RensKorevaar
> 17000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17339
Geregistreerd: 15-10-2006

Gepost: 10 januari 2014 08:43 PM

van de voorpagina

De broers Rob en Wouter Jansen zijn in binnen- en buitenlandse Citroën-kringen bekend als redacteuren van het tijdschrift CitroExpert. Ze hebben ook meerdere Citroën-boeken op hun naam staan. Aan dat lijstje wordt nu “Over Frankrijks wegen” toegevoegd, een “nostalgische reisgids voor de Citroënrijder”. Ons oordeel: van harte aanbevolen!

Het nieuwe boek van Rob en Wouter Jansen heet “Over Frankrijks wegen - nostalgische reisgids voor de Citroën-rijder”. Op het omslag zien we een kaart van Frankrijk en een foto van een Traction Avant 15 op een door bomen geflankeerde route nationale. Die omslagfoto zet de toon: we gaan op weg door het Frankrijk van vroeger en liefst ook in een Citroën van vroeger.

De reisgids begint met Parijs, het culturele en economische hart van Frankrijk en van Citroën. Hier leefde André Citroën, hier werden tot in de jaren ’70 de meeste Citroëns gebouwd en hier werden en worden op le Salon International de l’Automobile de belangrijkste primeurs aan het publiek getoond. Net zoals veel oudere Michelin-kaarten het oppervlak van de gemeente Parijs als een grijze vlek toonden, bevat het boek geen routebeschrijvingen voor de ontdekking van Parijs, maar beveelt het aan de metro en de benenwagen te nemen. De titelfoto bij dit artikel, daterend uit 1962, maakt duidelijk waarom dat een goede aanbeveling is. Aan de hand van heerlijke foto’s uit de periode van 1920 tot 1970 bezoeken we de Eiffeltoren en andere grote bezienswaardigheden als het place de la Concorde, het place des Vosges, de Arc de Triomphe en het Elysée-paleis. De quai de Javel bezoeken we met een patriottistisch tijdschriftartikel uit 1915 over Citroën in oorlogstijd. Wanneer we ons verder van het centrum verwijderen, zien we indrukwekkende Citroën-garages in art déco en ervaren we hoe tussen 1955 en 1973 de boulevard Périphérique tot stand kwam.

Wanneer we de auto pakken, doen we dat aan de hand van routebeschrijvingen uit 1925. In 1925 bestonden de hypermarché en het centre commercial nog niet en bezochten we nog geen pretparken. Wel zochten we naar mooie wegen door Frankrijks afwisselende landschappen en naar historische steden, kerken en kastelen. Die bestaan in 2014 ook nog en worden nu eens meer en dan eens minder gedetailleerd beschreven. Wanneer je een reisgids ter hand neemt van een gebied dat je kent, hoop je enerzijds die bezienswaardigheden terug te vinden waaraan je zelf goede herinneringen bewaart en anderzijds verrast te worden met nieuwe ontdekkingen. Op beide fronten slaagt “Over Frankrijks wegen” met vlag en wimpel. De grote Franse monumenten vind je vaak afgebeeld op oude ansichtkaarten of op persfoto’s met Citroëns. Je vindt echter ook stadjes die niet in iedere andere Frankrijk-gids voorkomen, je bezoekt voorbeelden van de wederopbouw na de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en je volgt soms verrassende routes, bijvoorbeeld die door Elzas, Jura en Bourgogne.

Het nauwgezet volgen van die routes zal niet altijd even eenvoudig zijn, want je wilt natuurlijk door de beschreven plaatsen en er niet omheen. Je navigatiesysteem kun je thuislaten, maar met een Michelin-kaart kom je een heel eind. Je kunt de routes natuurlijk ook wat vrijer interpreteren en af en toe eens een weg nemen die volgens de moderne kaart veel landschappelijk schoon te bieden heeft. Een andere optie wordt al in het woord vooraf beschreven: een virtuele reis. Zo’n virtuele reis heeft zijn voordelen. Je hoeft niet op de weg te letten, dus je hebt alle tijd om de vele interessante artikelen te lezen die extra achtergrondinformatie bieden. Je kunt de productie van de Ami in Rennes-la-Janais volgen, je kunt eens in een bus van Citroëns eigen lijnbusonderneming “les Transports Citroën” stappen of je kunt de 2CV 4x4 testen in het Mer de Sable bij Ermenonville ten noordoosten van Parijs. Deze verhalen zijn stuk voor stuk om van te smullen.

Toch zou het jammer zijn om de tochten alleen virtueel te maken. “Over Frankrijks wegen” is geen koffietafelboek. Dankzij het handzame formaat kan het mee in de auto. Het boek kan motiveren om eens een andere Frankrijk-vakantie te beleven en niet net als alle andere jaren aan de Côte d’Azur of in de Auvergne te blijven hangen. Je overnacht dan natuurlijk niet in een Campanile- of Formule1-hotel, want die passen niet bij een nostalgische reis. Je stuurt je 2CV of C2 ’s avonds naar een camping municipal en je oude of nieuwe C6 naar het grand-hôtel aan het place de la République. Alhoewel, zo clichématig mogen we de reisgewoonten niet in hokjes onderverdelen. In de jaren ‘20 stonden er ook Citroëns 5HP voor de luxueuze hotels aan de boulevard de la Croisette in Cannes. In het volgende decennium kon je je Traction Avant uitrusten met een daktent van Aérocamp.

Welke route uit “Over Frankrijks wegen” je ook rijdt en in welke Citroën je dat ook doet, de vakantietips die Citroën Nederland in de jaren ’60 aan 2CV-rijders meegaf, zijn nog altijd actueel. Juist aanhangers van het nieuwe rijden willen deze nog weleens vergeten. “Denk bij het rijden in bergterrein steeds tijdig over te schakelen. Laat de motor dus niet in lage toerentallen trekken en schakel terug. (…) Zo zal de auto u probleemloos naar de hoogste bergtoppen rijden. Voor dalen geldt de vuistregel: daal in dezelfde versnelling waarin u de helling bestegen zou hebben.”

“Over Frankrijks wegen - nostalgische reisgids voor de Citroënrijder” van Rob en Wouter Jansen bevelen we van harte bij je aan. Het boek is aantrekkelijk vormgegeven door Kees-Jan Smit. Het telt 280 bladzijden en is gebonden in een harde kaft. Op citroexpert.nl kun je het boek bestellen voor €29,95 plus verzendkosten.

tekst: RensKorevaar, foto’s: CitroExpert

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
rf
> 700 berichten
RankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 712
Geregistreerd: 02-08-2004

- Overig Panhard Dyna Alu
Gepost: 11 januari 2014 04:16 PM
  [ # 1 ]

Prachtig al die oude voitures bij elkaar. Natuurlijk gekeken of ik een Panhard ontwaar. Ik tel er slechts 1. Even rechts van het midden een PL17. En helemaal vooraan dat volgestouwde vrachtwagentje is volgens mij een Panhard diesel. Mooi beeld.

Dyna Z1: Tout alu.

Profiel  
 
patrijsraam
> 300 berichten
RankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 399
Geregistreerd: 30-04-2007

- Overig 350 NDP
- Berlingo 1.6 hdi multispace
- Overig 450 NYDP ( in onderdelen)
Gepost: 11 januari 2014 07:52 PM
  [ # 2 ]

Volgens mij is dat vrachtwagentje geen Panhard,
maar een Renault goelette

De afbeeldingen van Panhard,s die ik vinden kan uit die tijd,
hebben allemaal een gedeelde voorruit

Profiel  
 
dirkvdmei
> 1100 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Berichten: 1195
Geregistreerd: 11-08-2009

- GS/GSA Break Cottage
- Xsara Picasso 2.0 16v automaat
Gepost: 11 januari 2014 07:58 PM
  [ # 3 ]

Klopt

Profiel  
 
2cvtje
> 1100 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Berichten: 1122
Geregistreerd: 29-05-2013

- AX Spot 1.1
Gepost: 11 januari 2014 09:40 PM
  [ # 4 ]

Zoals ik reeds eerder gezegd heb…..gewoon een “must have"voor iedere citrofiel….ik heb het boek in 1 x uitgelezen….......misschien ben ik niet objectief genoeg….naast citrofiel ben ik ook francofiel…heel veel komt mij bekend voor.

Maar voor die paar centen gewoon kopen mannen

Peter


ballon

Profiel  
 
RensKorevaar
> 17000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17339
Geregistreerd: 15-10-2006

Gepost: 12 februari 2014 04:33 PM
  [ # 5 ]

Via de facebook-pagina van Citroën-Forum meldde zich iemand die overal zocht hoe hij “Over Frankrijks wegen” moest bestellen, maar het niet kon vinden. Zoek je ook nog? Klik dan hier: http://www.citroexpert.nl/citroshop/product/over-frankrijks-wegen.

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
 
 
© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook