Test DS4 e-HDi 115
RensKorevaar
> 17000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17339
Geregistreerd: 15-10-2006

Gepost: 14 augustus 2013 10:29 PM

van de voorpagina

Citroëns DS-lijn heeft in haar korte bestaan al een behoorlijk succes. De DS3 is niet meer uit het straatbeeld weg te denken en de DS5 wordt, mede door de komst van de bijtellingsvriendelijke Hybrid4, ook in moeilijke tijden aardig verkocht. Er is echter nog een DS-model, de DS4, dat we eigenlijk maar weinig tegenkomen. Het testteam van Citroën-Forum ging uitzoeken waarom en reed een week in een DS4 e-HDi 115.

Bij het ophalen van de DS4 bij Citroën valt gelijk op dat de DS4 toch wel een bijzondere verschijning is. Hij staat wat hoger op de poten, heeft een wat hogere neus, een bolle daklijn en mede door de verscholen deurgrepen van de achterportieren lijkt het hier om een driedeurs coupé te gaan. Schijn bedriegt echter, de DS4 is toch écht een vijfdeurs auto. Een rondje om de auto heen laat vele designdetails zien, maar ook een ruime uitrusting. Wat dacht je van lichtmetalen velgen, dagrijlichten, mistlampen met bochtenverlichting, parkeersensoren, donker getinte achterramen en diverse chroomaccenten? Het maakt dat deze DS4 een complete en luxe indruk bij ons achterlaat.

Doen we de ruime voorportieren open, dan zien we gelijk een opvallende optie: de bruin lederen bekleding van stoelen, achterbank en deurpanelen. De stoelen zijn voorzien van het uit de DS5 bekende horlogebandpatroon. Ook vinden we een groot display voor het navigatie- en multimediasysteem, met leer afgewerkt stuurwiel en pookknop en een multifunctioneel stuurwiel. De voorste zitplaatsen bieden meer dan voldoende ruimte en door de elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en het ruim verstelbare stuur is het een koud kunstje om een optimale zitpositie te vinden. Beide voorstoelen hebben een massagefunctie, dus zit je eenmaal goed, dan blijf je ook goed zitten. De stand van de pedalen, pook en spiegels is dusdanig gekozen dat zowel grote als kleine bestuurders de DS4 optimaal kunnen bedienen. Het dashboard staat wat hoog in de auto en is voorzien van verdiept liggende klokken waarin een aantal displays verwerkt zijn. Helaas: geen koelwatertemperatuurmeter. Oh ja, een leuke gimmick: je kunt de kleur van de dashboardverlichting aanpassen. De voorruit loopt ver door in het dak. Hoe mooi dat er ook uitziet, bij sterke zonneschijn kan dat storen. Gelukkig zijn er links en rechts verschuifbare paneeltjes en zonnekleppen waarmee bestuurder en voorpassagier de hoeveelheid lichtinval kunnen regelen.

Achterin gaat het er wat anders aan toe. Duidelijk is namelijk dat we de DS4 moeten zien als een kruising tussen een coupé en een vijfdeurs gezinswagen. De twee achterdeuren zijn niet zo ruim bemeten als van zustermodel C4, maar zorgen er wel voor dat je een heel stuk makkelijker op de achterbank kunt komen dan bij een auto met slechts twee deuren. Met die achterdeuren is trouwens iets bijzonders: door de vorm van de deur en de raamlijsten kunnen de ramen in die achterdeuren niet open. Dat is iets om rekening mee te houden. Verder is de daklijn behoorlijk laag doorgetrokken, met name aan de zijkanten. Daardoor moet je bij het instappen goed om je hoofd denken. De DS4 is dus eigenlijk een echte coupé met twee deuren extra.

Als je dat in gedachten houdt, is de DS4 een behoorlijk praktische auto. Kijk je sec naar de instap zonder de coupévorm mee te laten wegen, dan is de instap achter niet optimaal. De beenruimte op de achterbank is redelijk en de hoofdruimte valt, zeker gezien de aflopende daklijn, heel erg mee. Met een lengte van 1m85 zal je de hemel niet raken met je kruin!

Goed, tijd om te gaan rijden. Voor deze test hebben we een parcours van zo’n 2000 km uitgezet. Over de snelweg rijden we naar Parijs, we zakken af tot Nevers en nemen daar de N7 richting Vichy, om uiteindelijk aan te komen op onze eindbestemming in het Franse plaatsje Bellenaves. Daar zullen wij vier dagen lang onze thuisbasis hebben, voor we weer terugrijden naar Nederland. Al met al een mooie mix van snelwegen, landwegen, dorpjes en steden.

Onze testauto is voorzien van een 1,6 liter e-HDi motor, in dit geval goed voor 115 pk en 270 Nm koppel. Dat koppel staat ons al bij 2000 toeren ter beschikking en in combinatie met de handgeschakelde 6-bak is deze motor uitstekend in staat de DS4 vlot, stil en soepel op snelheid te krijgen. Om het verbruik nog wat de kop in te drukken is er ook een start-stopsysteem aangebracht.

wordt vervolgd

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
RensKorevaar
> 17000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17339
Geregistreerd: 15-10-2006

Gepost: 14 augustus 2013 10:32 PM
  [ # 1 ]

vervolg

Al tijdens de eerste meters blijkt dat de e-HDi krachtbron een stevige jongen is. Vanaf 1500 toeren begint de motor stevig te sleuren aan de 1350 kg zware DS4. Vlot door de versnellingen heen schakelend zit je al snel op 100 km/h en wie het lef heeft, rijdt in no time met hoogst illegale snelheden over ’s lands wegen. Daarbij blijft het motorgeluid altijd op de achtergrond en zet je ook nog eens prima verbruikscijfers neer. Tijdens onze reis haalden we op de snelweg gemiddeld 1 op 19, waarbij we ons keurig aan de toegestane snelheden hielden. Een zeer vlot gereden traject rond de Puy de Dôme leverde 1 op 15,8 op. Een gemengde rit met snelweg inclusief files, stadsverkeer en veel optrekken en afremmen liet een verbruik van 1 op 17,5 zien. De laatste tank, die we in Nederland wegreden, liet een verbruik van 1 op 21 en een beetje zien. Al met al een economische vriend, deze jongste versie van het al bekende 1600 cc HDi blok van PSA.

De motor is dus een aangename metgezel, maar hoe zit dat dan met de versnellingsbak, de besturing en het onderstel? De laatste jaren zijn er meer en meer Citroëns op de markt gebracht zonder veerbollen met een min of meer stevige vering. De DS4 is wat dat betreft een zeer aangename verassing. De auto ligt als een huis op de weg, stuurt snaarstrak en mooi lineair, maar is geen moment hard of onaangenaam geveerd. De demping is eigenlijk precies goed voor het soort auto: comfortabel maar zeker niet week, straf genoeg om eens flink hard mee de hoek om te gaan, maar ook prettig op slecht wegdek. Deze DS4 is voorzien van 16 inch lichtmetaal met 215-60-16 banden. Die banden hebben dus een vrij hoge wang, wat het veercomfort zeker ten goede komt. Monteer je hier 19 inch wielen onder dan ga je dat zeker voelen. Wij zijn hoe dan ook zeer te spreken over de wegligging en het geboden comfort. De goede stoelen zullen hier trouwens zeker aan meewerken. Het koppelen gaat licht en het schakelen vergt weinig kracht. De pook is goed geplaatst en laat zich met gemak door de zes versnellingen loodsen. De overbrengingen zijn zo gekozen dat er steeds voldoende trekkracht voorhanden is. Bij 120km/h maakt de motor zo’n 2000 toeren, precies het toerental waarbij de volle 270 Nm aan koppel voorhanden zijn. Geef je dan gas, dan versnelt de DS4 lekker vlot.

Al met al hebben we dus te maken met een auto die voorzien is van een fijne, vlotte, sterke en zuinige motor, een lekker schakelende bak, goede wegligging met lekkere besturing, die er ook nog eens goed uitziet. Is er ook een beetje mee te leven, met deze DS4? Zoals al eerder beschreven, hebben we een week kunnen rijden met deze DS4. Daarbij zijn een aantal zaken opgevallen, positief en negatief. De positieve punten zijn hier boven genoemd, de wat mindere kanten van het leven met een DS4 kunnen natuurlijk niet onvermeld blijven.

Als eerste het navigatiesysteem. Niet dat dit een slecht systeem is, maar anno 2013 een auto afleveren met duidelijk verouderd kaartmateriaal is niet fijn. Een aantal keren misten we daardoor afslagen of werden we gewoon de verkeerde kant uitgestuurd. Daarbij vroegen we ons af waarom Citroën niet overstapt op kaartmateriaal van TomTom, zoals Renault dat gebruikt. Ook vinden wij de draaiknop voor de bediening niet ideaal. Een echt touch-screen zou het gebruik veel goeds doen.

Verder heeft de vorm van de achterdeur een nadeel: er steek een behoorlijke punt uit. Hier loop je makkelijk tegenaan, maar ook raak je er erg snel andere geparkeerde auto’s mee. De vorm van de deur is hier debet aan, maar toch. Dan viel het ook bij deze auto weer op hoe zuinig men is met het aanbrengen van isolatie in de bagageruimte en in het achtercompartiment. Zo stil als het voor in de auto is, zo rumoerig wordt het achterin, met name als je in de regen aan het rijden bent. Een klein beetje meer isolatie van de bodem, wielkasten en bagageruimte zou erg veel kunnen uitmaken. Als laatste nog een klein puntje van kritiek: door het “privacy-glas” van achterruit en achterste zijruiten is het achterin de auto toch wat donker geworden. Het beperkte zicht naar achteren wordt overigens ruimschoots gecompenseerd door de erg goed werkende parkeersensoren mét grafische ondersteuning op het scherm in het dashboard.

Het geven van een eindoordeel is nog best lastig in het geval van de DS4. Laten we beginnen met te melden dat wij de auto vanaf het begin hebben bekeken als ‘coupé met deurtjes’. In dat geval is de DS4 qua vorm zeer geslaagd en ook lekker praktisch. Rijden doet de DS4 echt heel goed. Het is een fijne, dynamische, comfortabele auto om mee op pad te gaan. Ons exemplaar was daarbij ook nog rijk uitgerust, wat het leven aan boord bijzonder aangenaam maakt. Het lage verbruik heeft ons echt zeer positief verrast, evenals de fijne wegligging en de mooie afwerking van het interieur. De DS4 heeft ons meermaals doen zeggen: “Deze willen we wel!” Dat is niet zonder reden… Toch is de DS4 niet bij voorbaat de winnaar in de fel bevochten middenklasse. Daarvoor is de DS4 te eigenzinnig en heeft hij te veel concurrenten. Onzes inziens verdient hij het zeker om bij de keuze serieus overwogen te worden. Maak liefst zelf een proefrit en laat je overtuigen!

tekst: gompy58, Lucas en waterman, foto’s: Lucas

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
ronama
> 3000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Berichten: 3660
Geregistreerd: 27-02-2005

Gepost: 15 augustus 2013 08:13 AM
  [ # 2 ]

Daarbij vroegen we ons af waarom Citroën niet overstapt op kaartmateriaal van TomTom

als citrofiel had je dit al kunnen weten.. hahahahahah
geintje.. Wink

http://www.pocketnavigation.nl/2012/07/psa-peugeot-citroen-kiest-voor-tomtom/


maar een leuk stuk om te lezen…
mooi verslag..

Profiel  
 
Arjan Verkade
> 25000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 27791
Geregistreerd: 21-09-2004

- CX 25 GTi Turbo 2
- ID/DS 23 IE Pallas Mécanique
- C5 3.0 V6 HDi Exclusive
Gepost: 15 augustus 2013 09:23 AM
  [ # 3 ]

Mooi verslag weer, best nog een verassing zo’n DS4 als ik het zo hoor Wink

Profiel  
 
traks
> 500 berichten
RankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 507
Geregistreerd: 30-08-2009

- Traction Avant 11BN 1954
- C4 (2004-heden) C4 puretech 130 S&S EAT8 Shine
- ID/DS ID19 Confort 1963
Gepost: 15 augustus 2013 10:54 PM
  [ # 4 ]

Heel veel zaken vind je echter ook terug in de normale C4, zeker als die in een luxe uitvoering is. Voordeel van de C4 t.o.v. de DS4 is dat je meer ruimte hebt en een beter comfort voor minder geld. De DS4 zorgt echter dat ook niet-Citroën rijders voor het merk kiezen.

Profiel  
 
gompy58
> 6000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Berichten: 6206
Geregistreerd: 30-04-2004

Gepost: 16 augustus 2013 05:12 PM
  [ # 5 ]

Dit is echt een fijne reisgezel geweest hoor! 3 volwassen met flinke bagage in soms wat vreemde vormen konden er zonder probleem in.

Op de achterbank ga je op de langere stukken wel al snel de hele bank in bezit nemen maar op de normale kortere ritten is het uit te houden met meerdere personen op de achterbank. Het is dan wel van belang dat je elkaar iig een beetje aardig vind.. Smile

Dat navi verhaal is idd iets dat eigenlijk gewoon niet kan. Je ontkomt er alleen helaas niet aan als het merk het zelf regelt.

Enige wat ik eigenlijk afgezien van dat navi verhaal zou aanpassen aan deze wagen is de lengte van de zittingen voor. Al is het maar 5 cm langer, dat scheelt echt een slok op een borrel en zou de kers op een taart zijn hoewel deze zetels zeker niet slecht zitten.


verder geen gezeik ? naja…. uhm euh… Als je zegeltjes spaart kun je daar eigenlijk wel mee stoppen want met deze combi schiet dat voor geen meter op.

Profiel  
 
Menno
> 1700 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 1739
Geregistreerd: 29-07-2003

- C4 (2004-heden) Cactus 1.2 Shine EAT6
- DS 3 1.2 So Chic EAT6
- 2CV AZ-A
Gepost: 16 augustus 2013 05:22 PM
  [ # 6 ]

Kaartmateriaal komt gewoon van navteq , daar regelt PSA verder niets aan ...
Deze zul je ook zo nu en dan moeten updaten, TT is wat dat betreft ook niet foutloos hoor, blijft een hulpmiddel!

Citroën 2CV AZ-A 1968 Bleu Weekend (.•\=/•.)
Citroën DS3 1.2 So Chic EAT6 2015 Blue Encre
Citroën Cactus 1.2 Shine EAT6 2019 Noir Obsidien

Profiel  
 
C4yourself
> 200 berichten
RankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 296
Geregistreerd: 29-06-2007

- DS 4 1.6 THP EGS 155 So Chic
Gepost: 17 augustus 2013 01:09 AM
  [ # 7 ]
Menno schreef:

TT is wat dat betreft ook niet foutloos hoor

Maar wel met véél recenter materiaal en duidelijk gebruiksvriendelijker met meer mogelijkheden.
Zo erg dat mijn “Good Old TT” mee gaat op vakantie.
Nee, de dure NAVI van Citroen .... FU

Profiel  
 
gompy58
> 6000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Berichten: 6206
Geregistreerd: 30-04-2004

Gepost: 17 augustus 2013 01:52 AM
  [ # 8 ]

TT moet zien te leven van kaartupdates… dat is het grote verschil….

Overigens weet ik niet of er verschil zit tussen de kaarten die je als gewone TT gebruiker kunt kopen en de kaarten die in de TT van bijv. renault moeten..

Profiel  
 
Frie
> 500 berichten
RankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 528
Geregistreerd: 16-02-2011

Gepost: 17 augustus 2013 10:13 PM
  [ # 9 ]

Best kans dat er een klein verschil in de kaartbestanden zit (er hoeft maar 1 byte anders te zijn) om te voorkomen dat ze uitwisselbaar zijn. Dit alles om via het eigen verkoopkanaal er aan te kunnen verdienen.

Citroen verleden: BX, Xantia 1.8i, Xantia 2.0i, Xantia 1.8i, DS4

Profiel  
 
gompy58
> 6000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Berichten: 6206
Geregistreerd: 30-04-2004

Gepost: 19 augustus 2013 11:40 AM
  [ # 10 ]
Frie schreef:

Best kans dat er een klein verschil in de kaartbestanden zit (er hoeft maar 1 byte anders te zijn) om te voorkomen dat ze uitwisselbaar zijn. Dit alles om via het eigen verkoopkanaal er aan te kunnen verdienen.

Goed mogelijk, maar alles is beter dan helemaal niets..

Profiel  
 
Flook
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 24
Geregistreerd: 19-02-2013

Gepost: 25 augustus 2013 05:55 PM
  [ # 11 ]

Mooie review. Heb zelf ook de 115 e-HDi versie en moet zeggen dat ik er zekers content van ben!

Profiel  
 
Frits1949
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 9
Geregistreerd: 01-07-2021

- DS 4 DS 4 so chic
Gepost: 08 augustus 2021 10:43 AM
  [ # 12 ]

Sinds 02-07-2021 heb ik weer een Citroen , nu dus ook een DS 4 van 12 - 2012 dus december 10 jaar oud , mijn laatste Citroen was een ID 19 , en daarna veel Opel, Mercedes en VW gereden , maar de DS 4 die ik nu ruim 1 maand mee rij is gewoon een fijne auto , het is een Diesel wat ik eigenlijk altijd al gereden heb , Wij vinden het een zeer confortabele fijne wagen , ik hoop dat ik nog een paar jaar mee kan rijden het heeft wel ruim 245000 km gereden ,maar is altijd in onderhoud geweest bij de dealer . Ook met deze km rijd de auto nog steeds zeer zuinig . Over de navigatie heb ik niet te klagen , want hiervoor had ik de VW golf plus van 2012 , nou die navigatie was gewoon een ramp

Profiel  
 
 
 
© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook