Jerome Wassenaar: Citroën-fotografie, maar dan anders
RensKorevaar
> 17000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17339
Geregistreerd: 15-10-2006

Gepost: 22 juni 2014 08:40 PM

van de voorpagina

Jerome’s foto’s van CitroMobile 2014 sloegen in als een bom. Ze toonden niet alleen blik, maar vooral markante koppen tussen dat blik. Zoiets hadden we hier op het forum nog nooit eerder gezien. Wie is Jerome Wassenaar en wat wil hij met zijn foto’s bereiken? Deze en andere vragen vuren we op hem af.

Wie is Jerome?
Jerome Wassenaar, geboren in 1994 in Zutphen. Fotograaf, student en Citroën-fanaat.

Hoe is je fascinatie voor Citroën ontstaan?
Ik ben geboren en getogen in een Citroën-minded familie; ooms en tantes reden allemaal in 2CV’s. Mijn moeder reed dagelijks van 2CV tot BX en mijn vader had als klassieker een ID19 uit 1960. De gesprekken tussen mijn vader en oom gingen voornamelijk over auto’s en in het bijzonder Citroën. Ik luisterde daar als klein jochie aandachtig naar en droomde al snel van een eigen 2CV. Mijn vader en oom waren altijd aan het sleutelen aan Franse auto’s en namen mij vaak mee, waardoor ik als klein jongetje met een hamer in bed belandde in plaats van met een speen. Ook ging ik graag mee naar beurzen waar mijn vader en oom “les 2CV idiots” onderdelen van 2CV’s verkochten. Toen al liep ik graag het hele meetingterrein af met mijn camera om alle auto’s vast te leggen die mij opvielen. Ik had twee dromen: directeur van het Autotron worden en op mijn achttiende met mijn eigen 2CV op vakantie naar Zuid-Frankrijk gaan. Dat eerste is nog geen realiteit geworden, maar de eerste vakantie in mijn 2CV naar Zuid-Frankrijk is al gerealiseerd. Sinds het aanschaffen van mijn eerste 2CV op mijn zeventiende ben ik nog fanatieker geworden en groeit met name de liefde voor de 2CV’tjes.

Je website laat zien dat je de fotografie professioneel aanpakt; zie je jezelf in de toekomst als beroepsfotograaf?
Ik volg een HBO-opleiding Kunst en Techniek aan het Saxion in Enschede en zit in het derde jaar, hier leer ik onder andere filmen, fotograferen en grafisch ontwerpen. Van augustus 2013 tot februari 2014 heb ik stage gelopen bij omroep BNN in Hilversum als fulltime huisfotograaf en dat is mij zeer goed bevallen. Het reizen door heel het land, elke week weer nieuwe plekken, nieuwe indrukken en nieuwe mensen. Het is hard en onregelmatig werken, maar daarvoor krijg je veel plezier voor terug. Tijdens mijn stage heb ik veel ervaring opgedaan in het fotograferen van talloze dingen. Van BN’ers in TV-studio’s tot het maken van sfeerimpressies op festivals en feesten. De afwisseling en het op pad gaan, is wat mij aanspreekt binnen de fotografie. Tijdens mijn stage ben ik veel op pad geweest met cameracrews en hierdoor is mijn interesse in video ook gegroeid. Ik volg op dit moment een zes maanden durende minor aan de Fotovakschool Rotterdam. Op technisch gebied leer ik hier erg veel. Ik word uitgedaagd om ook eens andere dingen te fotograferen dan alleen auto’s en zo merk ik dat het fotograferen van bewegende en levende objecten ook erg interessant is. Daar wil ik zeker ook mee doorgaan. Het maken van foto-videodocumentaires lijkt me ook fantastisch.

Neem je ook opdrachten aan?
Zeker! Wanneer ik in opdracht werk, luister ik goed naar de wensen van de opdrachtgever. Het is belangrijk om je te kunnen inleven in de ideeën van de klant. Van tevoren wordt bepaald voor welke doelgroep de foto’s dienen, welke boodschap en welke beleving de foto’s moeten uitstralen op de kijker. Hierop stem ik mijn lenskeuze, compositie en nabewerking af. Ik werk altijd met een vooraf opgesteld plan en zorg dat ik van tevoren weet waar ik aan toe ben. Dit is zowel voor mij als voor de opdrachtgever prettig werken. Voordat ik ga fotograferen, heb ik vaak al een foto in mijn hoofd die ik wil gaan maken.

Gaat dat bij hobbymatige foto’s anders?
Mijn hobbymatige werk kenmerkt zich door de expressievere stijl en de heftigere nabewerking. Hier zitten geen beperkingen in; ik kan helemaal doen wat ik zelf wil. Vaak probeer ik nieuwe dingen uit op mijn 2CV, zoals het werken met flitsers. Hobbymatig werk ik ook niet altijd vanuit een vooraf opgesteld plan en kijk ik ter plekke wat er uit komt. Ik laat me meeslepen door wat ik zie door de lens. Ik hecht veel waarde aan het overbrengen van sfeer en emotie, dit realiseer ik door te kiezen voor de juiste composities, sluitertijden, licht en kleurgebruik.

Ga je zoals op CitroMobile bij je autoreportages ook op zoek naar de mens achter de auto?
Tot nu toe heb ik voornamelijk betaalde shoots gedaan waarbij de auto de hoofdrol speelt; het vastleggen van de auto op een zo esthetisch mogelijke manier, waarbij de uitstraling van de auto centraal staat. Deze foto’s worden gemaakt in opdracht van de eigenaar en dienen als foto’s voor verkoop of ter herinnering. Op CitroMobile ben ik heel bewust gaan fotograferen. Eerst heb ik de hele ronde gedaan en goed gekeken naar de sfeer en hoe die op mij overkomt. Door met een wat afstandelijkere blik te kijken naar de mensen worden het heel andere foto’s dan wanneer je puur als bezoeker naar de onderdelen en auto’s kijkt. Ik ben erg bezig geweest met het zoeken naar de mensen op CitroMobile die kenmerkend zijn voor de sfeer. Ik ben erg geïnspireerd door het werk van Laurent Nivalle, de hoofdfotograaf en art director van Citroën, en de foto’s van Mike Borroughs. Laurent Nivalle heeft op zijn site veel fotoseries staan waarin een sfeerbeeld van de auto wordt vastgelegd. De auto is niet het hoofdonderwerp van de serie, maar wel de leidraad door de foto’s heen. Graag zou ik ook van dit soort fotoseries maken van bijzondere en kenmerkende klassieke auto’s en hun eigenaar. Auto’s die een weerspiegeling zijn van de eigenaar en een verhaal met zich meedragen. Fotoseries die een verhaal vertellen over de auto en de band met de eigenaar. Forummers die zichzelf hierin herkennen, dus graag met hun auto geportretteerd willen worden, mogen zeker contact met mij opnemen!

Welke Citroën-gerelateerde foto‘s zou je graag nog eens maken?
Van kinds af aan heb ik een fascinatie voor de Citroën SM. Ik zou graag eens een Citroën SM willen fotograferen op een hele strakke locatie met moderne architectuur in combinatie met een model. Een SM is een ontzettend bijzondere en tijdloze auto. Ik zou die heel graag eens vastleggen… en ermee rijden!

tekst en foto’s: Jerome, redactie: RensKorevaar

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
Han S
> 4000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Berichten: 4863
Geregistreerd: 04-06-2006

Gepost: 22 juni 2014 08:54 PM
  [ # 1 ]

Geweldig verhaal weer en ik kijk uit naar de fotoserie van de SM. Dat moet gaan lukken hier met die SM bezitters.

Profiel  
 
waterman
> 40000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 43033
Geregistreerd: 26-02-2005

- Overig Mercedes E200 cabriolet
- Overig Jaguar 3.4 litre saloon
- Overig Someca SOM 20D
Gepost: 22 juni 2014 09:04 PM
  [ # 2 ]

Voor die sm mag je langskomen Wink

Ik ben niet arrogant. Ik ben de beste.
gediplomeerd Citroën Specialist!

Doneer, zo blijven we draaien!

Profiel  
 
RensKorevaar
> 17000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17339
Geregistreerd: 15-10-2006

Gepost: 22 juni 2014 09:16 PM
  [ # 3 ]

Redigeren is keuzes maken. Welke woorden laat je staan en welke schrap je? Welke foto’s neem je over en welke vergeet je? Dat vergeten lukt niet zo erg, want deze zijn eigenlijk te mooi om ze de forummers te onthouden. Twee auto’s, twee heel verschillende sfeerbeelden:

Doneer, zo blijven we draaien! 
Een tip voor de kalender? Een bijdrage voor de voorpagina? Schrijf .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

Profiel  
 
Han S
> 4000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Berichten: 4863
Geregistreerd: 04-06-2006

Gepost: 22 juni 2014 09:20 PM
  [ # 4 ]

Ik wist het! Groot gebaar Yuri, kudos.

Profiel  
 
ID Normale
< 100 berichten
Rank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 17
Geregistreerd: 24-05-2007

- ID/DS ID Normale
- C4 (2004-heden) VTS Coupe
Gepost: 23 juni 2014 12:07 PM
  [ # 5 ]

Wat een prachtige foto’s Jerome!

Kijk eens op het DS à pédales web museum!
http://web.mac.com/micket/iWeb/DS_a_pedales/

Profiel  
 
Mark Hidding
> 100 berichten
RankRank
Totaal aantal Berichten: 108
Geregistreerd: 17-11-2004

- ID/DS ds 20 hydraulique
- ID/DS ID19f
- HY H72 oprijwagen
Gepost: 23 juni 2014 04:15 PM
  [ # 6 ]

Mooie foto’s! Zowel de sfeerbeelden op Citro Mobile als de auto’s. Zal de site vanavond nog eens in alle rust bekijken. Succes!

vriendelijke groet,
Mark

ex: ID19 Break 1961 SL-71-PK, DSpecial5 1973 12-YB-42, DS19 Pallas 1965 FN-44-96

Profiel  
 
Gepost: 23 juni 2014 08:21 PM
  [ # 7 ]

Mooie foto’s Jerome!

Profiel  
 
Jerome
< 100 berichten
Rank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 16
Geregistreerd: 07-07-2008

Gepost: 24 juni 2014 03:34 PM
  [ # 8 ]

Bedankt allemaal voor de reacties! Een hele eer om op de voorpagina te staan, waarvoor dank!

Profiel  
 
 
 
© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook