DS3 Crossback: eindeloos individualistisch


Het geruchtencircuit draait op volle toeren: dit is hoe de nieuwe DS3 Crossback er uit gaat zien! DS, de premium-tak van PSA en hoeder van de meest iconische tweeletter-combinatie in de geschiedenis van de auto, gaat vol in de aanval met een ontwerp dat nu toch echt lef lijkt te tonen!

De DS3 Crossback is in een groot gedeelte van zijn glorie te zien op patent-tekeningen die zijn opgedoken: 3D computermodellen van de nieuwe DS-telg. Eén ding is zeker: met het haaienvin-silhouet van de DS3 terugkerend in de flank van de nieuwe crossover is het helemaal het stoere broertje van de DS3.

De DS7 Crossback heeft al laten zien dat er bij DS heel serieus wordt gedaan over het premium-gevoel van het merk. De kleinere DS3 Crossback laat dan ook een vergelijkbare architectuur zien. De scherpe lijnen van de achterlichten en het lekker stevige front worden in de nieuwe crossover gecombineerd met de typerende stijlkenmerken van de DS3, zoals de verticale dagrijverlichting, de bekende haaienvin en het zwevende dak. Op zich is dat opvallend: de DS3 is toch alweer acht jaar oud en daarmee zijn dergelijke details inmiddels niet meer helemaal recent. Maar de DS3 is van de hatchbacks uit 2010 qua ontwerp waarschijnlijk wel het beste overeind gebleven. Dat en het creëren van een familiegezicht zijn natuurlijk prima argumenten om ook de Crossback-versie er als een echte DS3 uit te laten zien.

Opvallend is ook de scherpe snit van het interieur. Het lijkt erop dat de ontwerpers hier alle kunnen van DS willen laten zien: de indeling in vele vlakken en vlakjes biedt eindeloos mogelijkheden om met luxe stiksels, afwisseling van materialen en ruimte voor inbouw-opties de bekende ‘Inspirations’ voor de interieurs op te bouwen.

De DS3 Crossback wordt technisch ook interessant, want hij wordt op het nieuwe PSA CMP platform gezet dat specifiek ontworpen is om behalve verbrandingsmotoren ook elektrische aandrijving te kunnen huisvesten. Het CMP platform deelt de DS3 Crossback straks met de komende Peugeot 208 en Opel Corsa. Een volledig elektrische versie van de DS3 Crossback wordt al in 2019 verwacht. De definitieve DS3 Crossback wordt dit jaar al onthuld.

Wat vind jij van de DS3 Crossback? Deel het hier!

Tekst: Penny Lane, foto’s: Citroën, via Autocar.co.uk

DS3 Café Racer: de Pocket Rocket heruitgevonden


De Café Racer: zelden sprak een type motor zo tot de verbeelding als de tot op het bot gestripte, puur mechanische snelheidsduivels op basis van Triumph en Norton en later zulke ranke schoonheden als de Honda CB200. Motoren die door hun eigenaar volledig gepersonaliseerd waren met ranke, lange tanks, korte zitjes en prachtig opgebouwde mechaniek. Een eigenheid die DS hun eigen handzame durfal wil meegeven met de zeer gelimiteerde Café Racer editie

De ‘Café Racer’ stijl staat voor luxe met een vleugje rock, voor neo-classicisme met een uitdagende knipoog, voor ruig en neo-vintage design. De ‘Café Racer’ stijl verlegt zich van de motorscène naar heel andere werelden zoals die van de mode, lifestyle, literatuur en
magazines. Deze gelimiteerde, ultra gepersonaliseerde editie van de DS 3 is geïnspireerd op het werk van ingenieurs als Shinya Kimura, Japanse levenskunst filosofie en evenementen als Wheels and Waves, en combineert de rijke en succesvolle geschiedenis van DS, het onconventionele karakter van het merk met prima prestaties en hightech technologieën.


Foto: Penny Lane

DS Automobiles en BMD Design delen dezelfde visie op stijl, authenticiteit en knowhow en sloegen daarom de handen in elkaar voor de creatie van deze bijzondere DS 3 Café Racer. Studio BMD heeft de decoratieve elementen voor deze limited edition ontworpen en daarmee een unieke rock- en vintage sfeer gecreëerd waarin raffinement en design samengaan. De teams van DS Automobiles hebben op hun beurt deze DS 3 Café Racer geperfectioneerd met als resultaat een unieke, moderne auto met een sterke persoonlijkheid.

Geraffineerde Rock
Een opvallend element is het dak in de vintage crème-tint Parthénon met daarop een ambachtelijk aangebrakt, exclusief kunstwerk dat refereert aan het merk DS en aan de Café Racer beweging. Specifieke badges op de motorkap en de portieren en de decoratie van de achterklep en de haaienvin verwijzen naar de dakprint: allemaal elementen die het raffinement en de zorg benadrukken die aan deze limited edition is besteed. Ook de bovenkanten van de portieren en de zijkanten van de passagiersplekken, de daklijsten en de spoiler zijn uitgevoerd in de kleur Parthénon die fraai contrasteert met de drie leverbare carrosseriekleuren: Noir Perla en Bleu Encre, naast de kleur Gris Platinum die de sterke persoonlijkheid van de DS 3 Café Racer perfect weerspiegelt.

Het moderne karakter is subtiel en stijlvol doorgevoerd, net als bij de authentieke Café Racer: 17 inch lichtmetalen velgen ‘Bellone’ in hoogglans zwart met naafkappen in Parthénon crème, de grille met DS Wings en de beschermlijsten in exclusief matzwarte textuur afwerking, een verchroomde kentekenlijst, hoogglans zwarte portiergrepen, buitenspiegels in met hoogglans zwarte kap en matzwarte steun en extra getinte ruiten achter.

Een ambachtelijke, moderne sfeer
De Café Racer sfeer heerst ook in het interieur met een Parthénon crèmekleurige dashboardlijst, ambachtelijk grafisch bedrukt met een print die verwijst naar de decoratie van het dak. De exclusieve sfeer wordt onderstreept door de bekende ‘Bracelet’ stoelen bekleed met Nappa Brun Trinitario leder (optioneel) en met crèmekleurige sierstiksels. De aandacht die is besteed aan details komt terug in de crèmekleurige sierstiksels op het stuur en het leder op de kap boven het instrumentenpaneel. De lederen versnellingspookknop en de aluminium pedalen en voetsteun geven een geraffineerde en sportieve touch door de kwaliteit van de gebruikte materialen. DS 3 Café Racer klanten krijgen bij hun voiture een accessoire cadeau: een sjaal in fijne zijde in zwart en crème met daarop de grafische print geïnspireerd op het dak.

De DS 3 Café Racer heeft standaard een hele reeks technologische uitrustingen. Automatische airconditioning, parkeersensoren vóór en achter met achteruitrijcamera, DS LED Vision koplampen, LED 3D achterlichten navigatiesysteem met 7” touchscreen. Voor permanente connectiviteit beschikt de DS 3 Café Racer over de functie Mirror Screen zodat je je smartphone veilig kunt gebruiken (protocol Apple CarPlay™ of MirrorLink®) en over de DS Connect Box voor een veilige toegang tot allerlei diensten voor de bestuurder.

“Onze verregaande fascinatie voor de Café Racer beweging, voor de glamour van de rockwereld, voor de mooie mechanica van het verleden, voor de schoonheid van unieke en persoonlijke objecten liggen aan de basis van deze bijzondere limited edition. Deze versie combineert modern, creatieve vrijheid en een eerbetoon aan een roemrijk verleden met verwijzingen naar het erfgoed van de autosport. DS Automobiles laat wederom zien hoe het merk hecht aan creatieve, customized, eigenwijze en geheel op de toekomst gerichte objecten” aldus Eric Apode, directeur Product & Development bij DS Automobiles.

Nederland krijgt 25 exemplaren van de derhalve zeer exclusieve Café Racer editie van de DS3. Daarvan zijn er negentien stuks uitgerust met de PureTech 100 motor in combinatie met een handgeschakelde bak. Vanaf eind juni komen zes wel heel exclusieve exemplaren met de PureTech 110 motor in combinatie met automatische versnellingsbak beschikbaar.

Wat vind jij van de DS3 Café Racer? Deel het hier!

Tekst: Citroën Nederland, redactie: Penny Lane; foto’s: Citroën Communication

Getest: DS 3 Performance


De Citroën DS3 Racing is nu opgevolgd door de DS 3 Performance: van buiten ingetogener, maar nog altijd met ruim 200 pk. Hij is nog maar net in Nederland of wij testen hem al uitgebreid. Hoe snel jaag je hem door een bocht en hoe stop je hem weer?

Sinds de introductie van de nieuwe DS 3 hebben we uitgekeken naar het moment dat we de DS 3 Performance aan de tand konden voelen en met veel plezier delen we nu onze bevindingen met jullie. De meesten van jullie zal het niet ontgaan zijn dat er ook al een Citroën DS3 in sportoutfit is geweest: de Citroën DS3 Racing. De DS3 Racing was toen nog een gelimiteerde serie en eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Citroën was duidelijk nog zoekende welke kant ze met de DS-lijn op wilden en de DS3 Racing was de wat ruige en vroeg volwassen jongen in de klas. Een beetje schreeuwerig, opvallend gekleed en met een ruig randje. De auto stond ondanks wat manco’s echter als een huis. De ervaringen van zowel kopers als pers waren lovend, maar de THP kende toen nog wel de nodige problemen, zeker in de flink opgepepte variant met ruim 200 pk zoals hij in de Racing was gelepeld. Los daarvan hadden wij nog wel wat kritiekpuntjes op het totaalconcept. Het onderstel kon het vermogen niet altijd goed kwijt en de rembalans was vooral op hoge snelheid echt voor verbetering vatbaar.

We waren blij verrast dat de Citroën DS3 bij zijn facelift eerder dit jaar niet alleen een DS 3 werd, maar dat ook een versie met 208 pk een vaste plek in het leveringsgamma kreeg. Sterker nog, DS heeft met de DS Performance Line de sportieve tak een eigen plek binnen het nieuwe merk gegeven en daarmee lijkt de toekomst van dit soort bommetjes veiliggesteld. Dat is op zich al een applaus waard!

Nu DS een eigen identiteit met vooral luxe weldaad en Franse chique krijgt aangemeten, zijn wij natuurlijk benieuwd hoe ver de DS 3 Performance daar vanaf staat. Blijft het een vrij ruig en schreeuwerig apparaat zoals de Racing was of is hij wat gematigder geworden? We halen ‘m op en draaien de sleutel om. De motor start en meteen is duidelijk dat hij niet veel gematigder is geworden. Het uiterlijk is met meer chroom en minder carbon chiquer geworden, maar in het interieur is er weinig veranderd. De grote en veel steun gevende, maar toch comfortabele kuipstoelen zijn gebleven. Ook is de bekleding nog steeds van Alcantara. Het dashboard is op het oog weinig veranderd. Het navigatiesysteem is zoals in alle andere DS’en voorzien van een touchscreen en wat vlotter dan voorheen, maar de jaren beginnen wel wat te tellen.

Waar de afwerkingskwaliteit en materiaalkeuze zich bij de introductie van de DS3 nog wel konden meten met aartsrivaal Mini is de afstand tussen de twee nu toch wel behoorlijk groot. Het is zeker niet onprettig, maar nu DS zich boven Citroën positioneert, is het tijd dat ook de algehele afwerkingskwaliteit van het interieur naar een hoger niveau wordt getild. Dat moet niet al te moeilijk zijn: Faurecia, het bedrijf dat vrijwel alle prachtige interieurdelen voor bijvoorbeeld Audi maakt, is tenslotte deel van PSA. Het zal slechts een kwestie van geduld zijn.

Zodra we gaan rijden, valt op dat bepaalde dingen zijn gebleven. Het onderstel is nog steeds vrij stug, maar niet in zo’n mate dat het stoort. Het past zeker bij het karakter van de auto. De besturing is helaas ook nog steeds vrij licht en zeker bij snel bochtenwerk is dat niet ideaal: het maakt het soms wat lastig hem in de bocht te plaatsen. De rembalans op hoge snelheid is ook niet verbeterd. De remmen zijn wel vrij bijterig gebleven. Ik vind dat fijn, Daan “2d” zou ze graag iets beter doseerbaar hebben gehad: een geval van smaak. Ons beiden valt een brommerige resonantie in de uitlaat bij een constante snelheid van zo’n 130 kilometer per uur op. Dat hij bromt en bescheiden blaft bij terugschakelen en snel accelereren, is leuk, maar die brom mag thuisblijven.

Zo happig als de remmen zijn, zo mak lijkt in eerste instantie het karakter van de motor. Het duurt duidelijk even voor de turbo op gang is, maar tjongejonge, wat sleurt hij aan de DS 3 als hij op stoom is! Je moet je er een beetje op instellen, maar als je zorgt dat de turbo op gang blijft, is het een fenomenale krachtfabriek. Als je het ons vraagt, zou zelfs de versie met 270 pk nu wel in de DS 3 gelepeld mogen worden, want waar de Racing aan de iets meer dan 200 pk al een hele kluif had, hebben wij het gevoel dat de Performance die 270 pk prima kan hebben.

Het verrast jullie misschien, maar de grip is van een hele andere orde dan bij de Racing. Torque steering, simpel gezegd het terugvoelen van aandrijfkrachten als een tegentrekkende kracht in het stuur, is een vervelende eigenschap van een voorwielaandrijver met veel vermogen. Zeker een voortrein met McPherson-poten wil daarnaast nog vrij snel gaan klapperen als je er veel vermogen op loslaat. Fabrikanten hebben de laatste jaren allerhande trucs toegepast om dit probleem op te lossen of te verdoezelen. Ford bedacht de RevoKnuckle en gaf de Focus RS hiermee jaren geleden een weggedrag dat tot dat moment ongekend was voor een voorwielaandrijver met zo’n bak vermogen: een goede en betrouwbare oplossing. Audi ging recent met de RS3 een andere weg in en besloot dat een speciaal differentieel in de vooras niet per se nodig was en je de aandrijfkrachten in bochten ook wel kon reguleren door onafhankelijk aansturen van de remmen links en rechts. Dat is een totale mislukking, want een set schijven en blokken is volgens veel eigenaren na 5.000 kilometer krom dan wel versleten.

Een conventionelere weg is het monteren van erg plakkerige banden en een Torsen-differentieel. Dat is nu juist de weg die DS is ingeslagen en het is echt een eclatant succes. Na controle bij de importeur blijken de ‘Michelin Pilot Super Sport’-banden standaard op de Performance te worden gemonteerd en ook het Torsen-differentieel is een vast onderdeel van het recept. Het haalt misschien een scherp randje van de wegligging af en maakt hem minder spannend dan de Racing was, maar dat past bij het luxueuzere karakter dat de DS 3 nu ook in zijn Performance-uitdossing heeft gekregen. Het maakt dat ook de minder geoefende chauffeur hem ongenadig hard door een bocht kan sleuren. Om het totaal helemaal in harmonie te brengen zou er ook nog iets aan de remmen moeten worden gedaan. Een iets minder scherp aangrijppunt en vooral wat meer remkracht op de achteras zou ook hier de balans op orde brengen.

Na ook nog even een ommetje te hebben gemaakt met de huidige Mini Cooper S kunnen we niet anders dan concluderen dat de DS 3 Performance zijn vaste plaats in het gamma zeker verdient en dat dankzij de wijzigingen aan het onderstel de toegankelijkheid van dit bommetje flink is vergroot zonder aan plezier in te boeten. Het concept staat als een huis en met een vanafprijs van €31.890,-, veel lager dan die bij de Racing was, heeft DS gewoon een heel goede aanbieding in huis.

Je kunt hier reageren op dit testverslag.

tekst: Lucas, foto’s: 2d

DS 3 - Komt wijsheid met de jaren?


Het succes van de DS-reeks begon met de DS3. Nu is deze kleine, luxe driedeurs het laatste ‘DS’-model dat onder Citroëns vleugels vandaan naar het luxe DS uitvliegt. Kan de '3' er met een lekker bekkende set DS Wings op het front en de nieuwe driecilinder PureTech nog even tegenaan?

Over de introductie in Parijs van de nieuwe DS 3 kon je op ons forum al ‘live’ meelezen. Op uitnodiging van Anne Lobbes, Directeur PR van DS Automobiles Nederland, toog het forum woensdag 6 april jongstleden naar de kersverse DS Store in Amsterdam, om de ‘3’ eens aan de tand te gaan voelen.

We - ondergetekende en nog een zevental andere autojourno’s - worden door Anne Lobbes en Raymond Crezée welkom geheten met koffie en een keur aan zoete DS-lekkernijen. Geheel in de sfeer van het luxe, Franse DS. Na een korte introductie mogen we rijden - er staan zeker tien DS 3’s voor ons gereed, in een aantal verschillende kleur-, motor- en uitrustingsvarianten. Qua motorisaties kunnen we kiezen uit de BlueHDi 100 met handbak, de PureTech 110 met handbak óf zestraps volautomaat, en de - voor de DS 3 nieuwe - PureTech 130 met handbak. Laten we daar eerst maar eens een stukje mee gaan rijden!

Even voorstellen dan maar: ik zit in een DS 3 in ‘Sport Chic’-uitmonstering. De bijna-zwarte kleur is in werkelijkheid een diepblauw met de naam ‘Bleu Encre’ (inktblauw), getooid met een wit dak. De belangrijkste opties bovenop het al meest luxe afwerkingsniveau zijn lederen bekleding in ‘Noir Basalte’, Apple CarPlay en Mirrorlink, Pack Confort Plus en twee Plips. Totaal goed voor een investering van nét boven de 29 duizend euro.

De DS3 was eigenlijk bij de lancering al een heel uitgebalanceerd geheel. Fijne motoren - op die lijzige VTi na dan - en een goed onderstel gecombineerd met een premium ‘beleving’ zorgden voor een goede kritiek door de pers en ook het grote publiek omarmde de kleine ‘Anti-Retro’-fransoos, die het als enige op leek te willen en kunnen nemen tegen de gevestigde MINI-orde. We schreven daar al over in 2010. Nu, zes jaar later is die basis nog goed blijven staan. Maar is dat genoeg, anno 2016?

De auto in kwestie laat zich lekker overal naartoe prikken. Ik duik eerst maar eens mijn eigen buurt in. Ik geloof best in het potentieel van 130 pk op de voorwielen, maar in de woonwijk blijkt pas echt hoe prettig een auto rijdt. Er zijn aardig wat noviteiten die hun weg hebben gevonden naar de DS 3, zoals Apple CarPlay en Active City Braking. Functies die ik beide, door een gebrek aan interesse aan de ene kant, en een gebrek aan last-second overstekende voetgangers aan de andere kant, niet uitgebreid getest heb. Wat wel opvalt is de gewijzigde lay-out van de middenconsole. Er is geen ‘head-unit’ met cd-speler meer aanwezig in het dash, alleen nog een aanraakscherm. Het gat dat de radio achterliet is gevuld met een veredelde pennenbak met daaronder enkele toetsen voor bediening van de radio-navigatie. Deze bevinden zich op vingertoppen-afstand van de versnellingspook en zijn vrij makkelijk op de tast te vinden. Toch, ondanks de vertrouwde bedieningsstelen voor audio achter het stuur had ik graag nog een ouderwetse draaiknop voor de volumeregeling gezien! De geluidsproductie van de unit is nog altijd indrukwekkend. Mooi gedefinieerde hoge tonen en een lekker dampend, smeuïg laag. Een echte fijnafstemming voor de purist is er niet, maar via bluetooth gestreamde muziek klinkt erg goed, zonder kwaliteitsverlies door compressie.

De radio gaat overigens weer uit, want het is interessanter om de auto zelf te beluisteren. Bij werkzaamheden en over een industrieterrein - waar de kwaliteit van het wegdek te wensen over laat - stelt de 3 niet teleur. Oneffenheden worden netjes en zonder kraken of bonken weggefilterd. Op drempels blijkt de DS 3 wat soepeler te veren, maar zelfs op hoger tempo genomen klapt de vering niet in de stops. Het voelt uitgebalanceerd en goed aan. Verder luisterend valt het motortje op: bij versnelling is er een onmiskenbare driecilinderroffel te horen. Op de forumredactie zijn we vrij unaniem: op viercilinder lijnmotoren na klinken eigenlijk alle motoren lekker. De PureTech is geen uitzondering op die regel. Hij roffelt lekker, deze 130-pk versie vrij diep, donkerbruin zelfs. Hij zou zelfs nog wel iets harder mogen snerpen!

Als ik de bebouwde kom uit ben richting Weesp vier ik de teugels een beetje. Het is opvallend hoe makkelijk het blokje toeren opbouwt tot de begrenzer ergens bij de 6300 toeren een eind aan het feest maakt. De bak schakelt echter wat hakerig, iets wat ik niet herken uit voorgaande ritten met deze motor en transmissie. Als ik bij Driemond richting Abcoude ga rijden blijkt niet alleen dat de PureTech van toeren maken houdt, hij is eigenlijk in alle versnellingen en bij alle toerentallen bij de les en sleurt er gretig aan. Al sinds de introductie van dit blok in de C4 hoopten wij op een spoedige toepassing van deze tor in de DS 3. Hij stelt dan ook allerminst teleur. Op het kronkelige weggetje op de oevers van de Gein blijkt de DS 3 niet onder de indruk van het betere stuurwerk. Precies en vol vertrouwen gaat de 3 door bochten, en het maakt eigenlijk niet uit of je dat neutraal, hard remmend of vol accelererend doet. De auto wordt daarbij zeker ook geholpen door de lekker plakkerige Michelin Pilot Sport 3’s in 205/45R17.

Het stuurgevoel is neutraal, zoveel stuurplezier als bijvoorbeeld een Ford Fiësta biedt de DS 3 niet. De wielophanging is echter ook hier prima in balans en biedt genoeg feedback en vertrouwen. De tractiecontrole - niet uitschakelbaar lijkt het - grijpt af en toe, maar niet heel merkbaar in. Dat valt op, omdat het bij de Cabrio Racing nogal een spelbederver was.

Iets later op de A2 richting Amsterdam valt de relatieve rust in het interieur op. Wel is er sprake van een kleine motorresonantie. De PureTech draait bij 110 kilometer per uur ongeveer 2300 toeren en alhoewel dat op papier prima kan, lijkt hij in dat toerengebied nét wat nerveus. Als ik weer aan de Pieter Braaijweg arriveer beklijft het gevoel in een DS 3 te rijden die geroutineerd, volwassen en zonder grote tekortkomingen is.

Na de lunch wacht de volgende variant: de PureTech 110 met EAT6 volautomatische versnellingsbak. Geen gerobotiseerd exemplaar dus, maar een echte automaat. Al snel blijkt de ‘110’ ten opzichte van de ‘130’ weinig tekort te komen. Alleen bij het echt serieuze inhaalwerk valt het iets mindere vermogen op, maar mede door de automatische versnellingsbak ben je zelden als laaste weg bij het verkeerslicht. Wat al wachtend bij rood ook opvalt is de werking van het S&S Stop and Start-systeem. De motor komt met een duidelijk waarneembare trilling tot stilstand. Ga je bij groen bruusk op het gas lijkt de motor even wat puf tekort te komen. Gek genoeg werkt het beter om rustig weg te rollen en dán pas op het gas te gaan. De automaat schakelt dan pas bij zesduizend door, de DS 3 als een haas van z’n plek stuwend. Je kúnt zelf schakelen door de pook in de daarvoor bestemde stand te zetten, flippers achter het stuur ontbreken echter. Mede door het wat traag reageren op de commando’s ben je al snel geneigd de bak in ‘D’ zelf het werk te laten verzetten, pun intended! Op de lange baan en bij gematigde snelheden schakelt de bak lekker snel door, zodat je eigenlijk altijd rustig aan het cruisen bent.

Alweer voert de route langs een kronkelend watertje, ditmaal de Waver. Inmiddels is het flink gaan regenen. De DS 3 waar ik nu in zit is éen stapje ‘kariger’ uitgerust. Nu is dat karige vrij relatief, nog altijd ben je omringd door luxe (consumentenprijs inclusief opties €27580,-). Wel rijd ik ‘So Chic’ rond op zestien inch lichtmetaal, gelardeerd met Michelin Energy’s in 195/55R16. Zelfs op nat wegdek leidt dat niet tot onzeker, of zoekend gedrag. Ook deze ‘3’ laat zich niet zomaar van de wijs brengen.

Naarmate ik verder richting de bollenstreek rijd gaat het harder waaien en regenen. Foto’s maken wordt een natte bezigheid maar de DS 3 is een fijn stuk gereedschap om onderweg te zijn met veel start-stopverkeer. Door ongevallen en file rondom de hoofdstad kom ik pas om vijf uur weer aan bij de DS Store. Mijn conclusie heb ik dan al enige tijd getrokken. Ik heb altijd al een zwak gehad voor de DS3. Jaren later, als échte DS, staat de ‘3’ nog altijd fier overeind. Genoeg kwaliteiten om in het dagelijks leven een fijne metgezel te zijn. De looks van de DS 3 zijn met de DS Wings weer helemaal scherp. De aanwezige gadgets aan boord maken hem zeker toekomstbestendig!

Rest nog de vraag welke ik het liefst voor de deur zou parkeren. Doe mij maar die 110pk automaat! Hij komt vrijwel niets tekort ten opzichte van de PureTech 130. Voor een echt gepeperde DS 3 wachten we wel tot juni dit jaar de DS 3 Performance met ruim 200 pk de gelederen komt versterken. We hebben Anne al gevraagd deze voor ons vrij te houden!

Reageren op dit artikel kan hier!

Tekst en foto’s; 2d - met dank aan DS Automobiles Nederland en Anne Lobbes

De enige DS 3 BRM Chronographes


Op de salon van Genève laat DS een Limited Edition zien die de prestaties van de DS 3 Performance verbindt met de luxe van BRM-horloges. Gebouwd in een oplage van 39 stuks, is deze zeer bijzonder, maar dat er daarvan slechts een voor Nederland bestemd is, maakt hem hier uniek.

Tijdens de Autosalon van Genève heeft DS een nieuwe Limited Edition onthuld die stijl, verfijning en topprestaties nog prominenter naar voren laat komen. Het is geen toeval dat deze nieuwste uitvoering is ontworpen in samenwerking met een Franse fabrikant van exclusieve horloges: BRM Chronographes. Degene die de auto aanschaft, krijgt zodoende niet alleen de DS 3 Performance overhandigd, maar ook een horloge dat speciaal voor dit samenwerkingsproject is ontwikkeld. Voor dit project hebben twee unieke bedrijven die allebei Franse luxe en knowhow vertegenwoordigen en boven alles een gezamenlijke passie hebben voor topprestaties en topkwaliteit de handen ineengeslagen.

Van de DS 3 Performance BRM Chronographes worden slechts 39 genummerde exemplaren gebouwd, waarvan een exemplaar naar Nederland komt. Deze Limited Edition is gebaseerd op de DS 3 Performance, de sportieve topuitvoering van de nieuwe DS 3. Voor de aandrijving zorgt een 1.6 THP S&S-motor met een vermogen van 208 pk, een maximumkoppel van 300 Nm, een gemiddeld verbruik van 5,4 liter per 100 kilometer en een gemiddelde CO2-emissie van 125 gram per kilometer. Deze motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak en een Torsen-sperdifferentieel. 39 Gelukkige eigenaren mogen het horloge BRM V6 44 SA SQ ‘DS 3 Performance’ in ontvangst nemen met exclusieve details zoals wijzers in dezelfde kleur als de carrosserie en een DS-logo op de kroon.

Als verwijzing naar DS Performance – de autosportdivisie van het merk – is de DS 3 Performance BRM Chronographes voorzien van een exclusieve styling, die zijn speciale karakter tot uiting laat komen. Het dak en de spiegelbehuizingen zijn gespoten in de kleur Perla Nera Black, wat mooi contrasteert met de lakkleur Gold Pearl mat. Beide kleuren worden ook toegepast in het logo van DS Performance. In het oog springen eveneens de DS Wings in de kleur Grey Hematite.

Ook het interieur van deze uitvoering weerspiegelt exclusiviteit. Het dashboard is net als de carrosserie uitgevoerd in de kleur Gold Pearl mat. Daarnaast komen carbondetails terug in het interieur en is de auto voorzien van een uniek serienummer. De prijs van de voor Nederland bestemde DS 3 Performance BRM Chronographes is €38.390 incl. BTW/BPM.

BRM V6 44 SA SQ ‘DS 3 Performance’ horloge – technische specificaties:
- Behuizing: roestvrij staal PVD met veren
- Diameter: 44 mm
- Polsbandbevestigingen en kroon: zwart roestvast staal PVD 18/8
- Tweelaags saffier-kristalglas
- Schroeven: hoogwaardig roestvast staal
- Wijzerplaat: zwart, 12-uursaanduiding
- Wijzer: bijzondere, lichte goudkleur
- Horlogebandje: geperforeerd zwart leder
- Waterdichtheid: 100 m
- Uurwerk: precitime

Je kunt hier op dit artikel reageren.

bron: persbericht DS Nederland

© Citroën-Forum 2003 - 2025 | adverteren
Facebook