




















Totaal aantal Berichten: 2967
Geregistreerd: 15-01-2007
- ID/DS DSuper LPG 4bak Méchanique
Is dit niet te verklaren door de lengte (en de ‘smalte’) van de pijpen: de uitlaat blijft relatief koud, dus de gassen koelen erg af voordat ze de straat op gaan?
De mijne kan ook lekker walmen op LPG, niets ernstigs dus?
ben zaterdag naar hotrod show @ autotron geweest. Héél leuke (ratlook) ami gezien en enkele DSen. Ik sta heel erg achter met fototjes te uploaden , moet ik ff werk van maken denks !
De witte pluim van je LPG auto heeft niets met de DS te maken: alle wagens op LPG doen dat, vooral als het buiten koud is en de motor ook.
De verklaring is met een beetje middelbare school-scheikunde wel te volgen. De witte pluim is gecondenseerde waterdamp. Het condenseren komt natuurlijk doordat de uitlaat koud is. LPG is een mengsel van propaan (C3 en butaan (C4). Dat zijn veel kortere moleculen dan waar benzine uit bestaat (C5 tm C8). Hoe korter de keten, hoe relatief hoger het aantal waterstofatomen per molecuul, en dus bij verbranding: hoe meer H2O.
Dat is alles.














































Totaal aantal Berichten: 43403
Geregistreerd: 26-02-2005
- Overig Jaguar 3.4 litre saloon
- Overig Someca SOM 20D
- Overig Volvo C70n
Peter3L schreef:De witte pluim van je LPG auto heeft niets met de DS te maken: alle wagens op LPG doen dat, vooral als het buiten koud is en de motor ook.
Mijn volvo doet het niet, mijn bmw deed het niet, en mijn xantia ook niet. Hoe verklaar je dat?
Ik ben niet arrogant. Ik ben de beste.
gediplomeerd Citroën Specialist!
Doneer, zo blijven we draaien!
disclaimer: al mijn adviezen komen voort uit opleidingen en professionele werkervaring. Let op, gebruik van mijn tips, trucs en adviezen geschiedt op eigen risico en autotechnische kennis is een vereiste
Bovendien is propaan C3H8 en butaan C4H10 (CN H2N+2). Benzine is C8H18. (octaan) en mijn middelbare schooltijd was rond 1956.





























Totaal aantal Berichten: 10578
Geregistreerd: 21-04-2006
- Overig Mercedes CLA 250 shooting brake
Dat is zeker lang geleden. Benzine bevat geen octaan.
ex 2cv 15pk, 11BL 1938, dspecial 1973, ds pallas 23 IE bvh 1973, gs, austin princess 2300, cx 2400 break, bx 19 d, cx 2500 trd, xm 2.0 16v, mgb, mgc, Suzuki vitara, ds 21 ie pallas 1971, saxo 1.1i, sm 2.7 ie, xantia 2.0 16v, C5 3.0V6 exclusive, C4 1.6HDI, C4 1.6 16v.
Die leraren van vroeger ook.
Octaan is een bestanddeel van benzine. Het wordt gewonnen uit aardolie. Bij kamertemperatuur is het een kleurloze vloeistof.
Overigens, mijn Jaguar loopt op LPG, heeft twee uitlaten, vier dempers en de lengte daarvan komt ongeveer wel overeen met die van de DS en dat walmt ook behoorlijk, zeker als het buiten koud is. Ik heb er al sinds 1994 een RVS uitlaat op zitten en dat kan ik iedereen aanbevelen, problem solved.
Han S schreef:Bovendien is propaan C3H8 en butaan C4H10 (CN H2N+2). Benzine is C8H18. (octaan) en mijn middelbare schooltijd was rond 1956.
Dus? Niet iedereen heeft scheikunde in z’n pakket gehad.
Het is ook verder niet belangrijk, het gaat er om dat er bij de verbranding van koolwaterstoffen als butaan/propaan en ook benzine een aantal restproducten ontstaan waarvan waterdamp een groot bestanddeel is. Heb je een korte uitlaat zoals bij een motorfiets, dan zullen die dampen heet de uitlaat verlaten en zie je geen ‘condensspoor’.
Let maar eens op de rookgasafvoer van een HR ketel, je ziet die dunne pijpjes wel hier en daar het dak of de muur uit komen. De rookgassen worden zover afgekoeld dat er direct nadat ze de afvoer verlaten al waterdamp ontstaat, wat te zien is aan de witte wolk welke de pijp verlaat. Bij de open haard zie je rook, maar geen waterdamp.
Zo werkt het met de DS, de pijp is erg lang en de rookgassen koelen af, dus met een lage buitentemperatuur blijft het ‘roken’.
Han heeft gelijk. Mijn scheikunde is van veel recenter datum (1984…) maar de principes blijven hetzelfde, dus voor de liefhebbers nog een kleine toelichting:
De lange dubbele pijp (= groot oppervlak) van de DS koelt de uitlaatgassen prima, en misschien zelfs wel wat beter dan moderne auto’s. Kijk echter maar eens om je heen op een koude ochtend in de stad. De LPG auto’s pik je er zo uit: herkenbaar aan de mooie witte stoompluim. Dit geldt echt zowel voor een DS als voor andere LPG-wagens. Is de uitlaat eenmaal goed warm, dan vindt er geen condensatie meer plaats en verdwijnt de ‘rook’-vorming vanzelf.
Propaan is inderdaad C3H8, 3 koolstofatomen en 8 waterstofatomen en octaan C8H18 heeft 8 koolstofatomen en 18 waterstofatomen per molecuul. De H:C verhouding is dus respectievelijk 8:3 (=2.67) en 18:8 (=2.25). De waterstofionen in de brandstof verbinden zich bij verbranding met zuurstof en dat levert H2O ofwel water op. Lichte brandstoffen zoals propaan en butaan resulteren in relatief wat meer water, zwaardere brandstoffen zoals bijvoorbeeld diesel produceren meer C02 (en roet).
Het gaat natuurlijk om het voorbeeld. ‘Echte’ benzine is bepaald niet hetzelfde als octaan, maar een mengsel van wel 40 tot 50 verschillende koolwaterstoffen. Toch klopt het zeker wel dat het minder waterproductie oplevert dan LPG.
Belangstellenden kunnen verder het beste even googelen op het onderwerp ‘LPG en witte rook’.
O ja, en voor ik het vergeet het antwoord op de oorspronkelijke vraag: nee, het kan geen kwaad en het is geen teken van verkeerde afstelling van je motor of LPG verdamper.
Inmiddelsis het alweer lang geleden dat ik nog ff tijd had om op de pc te komen. Ik dacht gelijk ff een update te geven over de DS.
Inmiddels staan er alweer 128.000km op de klok en wordt het de hoogste tijd om weer eens een tussentijds onderhoudje te plegen. De auto rijd op gas nog steeds uitstekend al ben ik niet terug gegaan na 700km zoals voorgeschreven , ik had gewoon de tijd niet ... Te zien aan de bougie’s loopt ie zeker niet te arm dus das al mooi.
Inmiddels zijn er weer een hoop zaken die aandacht nodig hebben en de to de list is weer een stuk langer geworden .
To do ;
- Rechtse lekzak is kaput maar ik vermoed dat de cilinder aan z’n eind is gekomen , dat moet ik nog ff checken ...
- Uitlaatspruitstuk is bij de flexibele buis op z’n langs gescheurd (was al langer het geval maar iemand had het vol metaalplamuur gesmeerd en die is los gekomen. Ik ga dus het spruitstuk aan de cilinderkop losmaken daar het 2 in 1 stuk dat op het spruitstuk zit geschroefd muurvast zit geroest ... Moet ik ff verse pakkingen voor scoren
- Carb moet worden uitgemest en voorzien van nieuwe pakkingen ( nog steeds ...)
- Voorraam moet nog steeds een eindje omhoog in de rubber , maar bedenk dat ik ga uitkijken naar een nieuw exemplaar, mijn is aardig bekrast ...
- 1 balast van de xenonlampen is al kapot gegaan ... Moet er terug uit en naar de fabriek (zucht..)
- Kleppen opnieuw stellen
- Ontsteking opnieuw timen
- Nieuwe bougie’s scoren
Ik heb gemerkt dat de DS snel door z’n knieën zakt , eerst vooraan dan achteraan , bij jongere citroens is dat andersom , bizar ?
Als ik snel over een vluchtheuvel cruise dan hoor ik rechtsachter een gekraak , alsof de band heel even ergens tegenaan stuurt , ik dacht eerst aan een kapotte draagarmlager maar ik voel geen speling , wiel staat niet krom en heb nog vrij recentelijk alles doorgesmeerd ... ?
Verder ben ik nog steeds super tevreden met de DS , ik maai er voor een benzine auto véél km’s me en dat neemt ie met plezier , in de sneeuw en kou geen moment een probleem gehad met het gas , steeds starten , goede grip ... Had er eerder eentje moeten kopen
die kraak rechtschter was bij mij de koppeling van de lpg leiding die vanaf de benzinedop langs het schutbord naar m’n tank liep.
De rubbere afstandhouder op de arm was volledig weg. Deze vervangen en de band liep niet meer tegen de koppeling aan…
en…. niet vergeten: zelf de slingers ophangen