Feestje: 70e verjaardag van de 2CV!


Feestje: 70e verjaardag van de 2CV!

De 2CV Club Nederland wilde de 70e verjaardag van dit iconische voertuig niet ongemerkt voorbij laten gaan. Hun initiatief vond gehoor bij Citroën Nederland, van wie de CiFo-redactie een uitnodiging ontving. Wij mochten meegenieten per C4 Cactus.

Via de 2CV club konden maximaal 200 equipes zich inschrijven. Om de grote belangstelling enigszins te reguleren was vooraf besloten dat er op drie verschillende momenten gestart kon worden. De feestelijkheden op zaterdag 30 juni begonnen rond 10.00 aan de Lemelerbergweg, buiten in het zonnetje! Een prima ontvangst, koffie in allerlei varianten vers gezet en geserveerd vanuit een Citroën HY, lekkers erbij, wat wil een ware Citrofiel nog meer?

Bij de ontvangst was er een korte toespraak door Jan van Manen, voorzitter van de 2CV Club Nederland, en Anne Lobbes, de PR dame van Citroen NL. Na het zingen van “er is een eendje jarig hoera hoera” (en andere verjaardagsliedjes) kreeg iedereen een rallyschild uitgereikt en een route die men kon rijden door Amsterdam. Na Amsterdam de A7 op richting West Friesland. Er waren twee opties, of het Museum van de 20e eeuw, of het Eenden museum in Andijk. Waarom die keuze weten we niet, want 70 jaar 2CV vier je toch tussen een verzameling eenden?

Wij stuurden de C4 Cactus meteen de Ring op, vooruit, zodat we de eenden zouden kunnen fotograferen bij aankomst in Andijk. Met een buitentemperatuur van ruim 30 graden is een airco heerlijk. De hobbels die we onderweg tegenkwamen werden weggepoetst door de nieuwe schokdempers van het standaard “Advanced Comfort”-onderstel. Het dashboard waarschuwde regelmatig dat er ook een zesde versnelling aanwezig is, of ik die wel wilde gebruiken. Onderweg zagen we hier en daar al weer eenden rijden, en als je dan even omkijkt waarschuwt de auto vanzelf dat je je ook binnen de lijntjes moet blijven rijden. De navigatie leidde ons direct naar Andijk en na ruim 50 comfortabele minuten stapte we daar weer uit.

Vanaf de weg is het museum (nog) niet direct herkenbaar, maar de 2CV 7-Up in de berm maakte direct duidelijk dat hier het museum moet zijn. Onze auto geparkeerd en naar binnen. Tja.. hier vier je dus de 70e verjaardag van de 2CV. 268 voertuigen staan binnen geparkeerd, deels naast elkaar, tegenover elkaar, andere in een diorama zoals ze jaren geleden gevonden zijn. Eigenlijk weet je bij binnenkomst niet direct waar je moet beginnen, ja het zijn er te veel, maar wel heel leuk te veel!

Het is een schitterende verzameling van misschien wel alle mogelijke vormen, bouwjaren, uitvoeringen en of kleuren die er ooit geweest zijn. Te veel om op te noemen, vandaar dat we ook gewoon wat foto’s plaatsen. En ja het is echt een museum geworden, je bent er met een dag nog niet uitgekeken wil je alles goed zien.
De bezoekers werden vandaag meegenomen door John, medewerker van Edwin Groen, hij vertelde dat hij al een jaar lang bezig is om alle auto’s naar binnen te zetten, te rangschikken, beter neer te zetten, weer te verplaatsen. Klaar? Nee nog lang niet, “ik moet ze nu allemaal op slot gaan zetten en de sleutels eruit halen”

Na twee uur rondlopen, kijken en fotograferen hielden wij het voor gezien. Andijk ligt aan het IJsselmeer, dus nog even een kleine versnapering aan het water genuttigd, de C4 Cactus op de dijk gefotografeerd en toen op weg naar Amsterdam ZO. De viering van deze verjaardag ten einde, op naar een zomer met meer verjaardagen!

Hoe heb jij de verjaardag van de 2CV gevierd? Laat gerust van je horen in dit topic.

tekst: oldenhage, met foto’s van Jerome Wassenaar / Citroën Nederland

© Citroën-Forum 2003 - 2023 | adverteren
Facebook