11e Le Citron Presse’, de ontknoping


11e Le Citron Presse’, de ontknoping

Al tijdens de mooiste rally voor Citroëns kon je hier lezen hoe het de deelnemers in de proloog en op de eerste rallydag is vergaan. Op de tweede dag rijden we een lus ten westen van Reims en op de derde dag worden de auto’s weer richting Maastricht gestuurd, althans door degenen die de route kunnen vinden. Eenvoudig is dat niet.

Vrijdag, de tweede rallydag. Om acht uur begint het aftellen weer, nu voor een lus die ons naar het westen voert, tot de lunchlocatie in Holnon bij St-Quentin. We verlaten het verstedelijkte gebied rond Reims via bol-pijl, maar eenmaal in het groen, mogen we de leukere routebepalingstechnieken weer hanteren. Het belangrijkste dilemma van deze morgen doet zich in het bos van Saint-Gobain ten westen van Laon voor en nog wel tijdens de voor het klassement zo belangrijke regelmatigheidsetappe. Na een stukje over de grote D1044 te hebben gereden, slaan we net op tijd af naar het dorpje Le Crépy om vervolgens de D1044 te kunnen oversteken. Het lusje door het dorp lijkt op de kaart zo klein, maar in werkelijkheid moeten meerdere zijstraatjes gescand worden om de oversteek te vinden. Al in de berm van de D1044 worden we door de enige damesequipe (volgend jaar meer?) gewaarschuwd: “De bosweg is een modderpoel. Er is geen doorkomen aan!”

Is de boodschap vanuit een auto waarop geen enkel modderspatje te zien valt niet voldoende geloofwaardig? Zijn we koppig omdat we zojuist het lusje door Le Crépy gevonden hebben? Overmoedig omdat we van vorig jaar wel wat modder gewend zijn? Eigenwijs stuiven we de bosweg op. Eerst nog geasfalteerd, dan met leem verstevigd, daarna van rulle bosgrond en smaller, steeds smaller. Tot het punt waar bosbouwvoertuigen het pad helemaal omgeploegd en onbegaanbaar gemaakt hebben. Rechtsomkeert! De draad zo goed mogelijk weer oppakken!

Ook de derde en laatste rallydag is vol onverwachte situaties. Wat te denken van een wielerkoers vlak voor de middagpauze in Anhée bij Dinant? En dan de regelmatigheidsetappe op de flanken van de Redoute bij Aywaille! Zo ben je nog blij dat je de start ervan op het kleine weggetje naar Rouvreux gevonden hebt, of het vervolg is vanwege werkzaamheden gesperd. Wat doe je: erdoor of eromheen? Wij gaan eromheen, in een gebied dat volgens Michelin nog uit weilanden bestaat, die door de typisch Belgische lintbebouwing in werkelijkheid al lang niet meer zichtbaar zijn. Dankzij meerdere deelnames aan fietstochten als Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl, toen deze navigator nog jong en sportief was, vinden we de zendmast bovenop de Redoute, het tunneltje onder de E25 door en het begin van de Côte de Cornémont zonder verdere omwegen. We vermoeden het einde van de regelmatigheidsetappe nog in de klim, want daarna moet een drukke weg overgestoken worden. Het kan nog net! Nu komt het op de juiste timing aan! Daar zit je dan bij een lopende stopwatch, met een wegenkaart, een stempelkaart, een routeboek en een verzameling tijdschema’s op schoot. Zonder tripmaster moet je niet alleen de geschatte afwijking van de dagteller corrigeren, maar ook de omweg rond de wegwerkzaamheden. Is het de opwinding of de vermoeidheid na vier dagen opperste concentratie? Deze navigator vraagt zijn piloot, de specialist van het strakke bochtenwerk, om volgens een onzinnig schema de regelmatigheidsetappe uit te rijden. We hebben het voordeel van de terreinkennis verkwanseld en krijgen er een pak strafpunten voor terug.

Dit is Le Citron Pressé: klassieke Citroëns, schitterende landschappen, uitdagende navigatie en opperste concentratie. Le Citron Pressé is meer. Hoewel je het merendeel van de tijd als equipe van auto, piloot en navigator onderweg bent, tellen ook de saamhorigheid en de gezamenlijke ontspanning tijdens het aperitief, waarbij daken en motorkappen als tafels dienen. Deze editie laat veel moois aan saamhorigheid en hulpvaardigheid zien. Voor een Eend wordt honderd kilometer verder een nieuwe koppeling gehaald, voor een DS nog verder weg een nieuwe remschijf. Een losgekomen aandrijfas had de oude remschijf in stukken gebroken. Het onovertroffen Wegenwacht-team Henk Fikse en Yuri Colman heeft er tot drie uur ’s nachts aan gewerkt. De volgende dag rijdt de DS weer alsof er nooit pech was geweest.

Vanwege deze saamhorigheid, deze positieve beleving van het Citroën-gevoel, ondersteunt Citroën Nederland Le Citron Pressé met auto’s voor de officials. Dit jaar stond er een vloot C4 Picasso’s voor hen klaar. Hoe Picasso rally rijdt, kun je binnenkort lezen.

Een verslag van een rally is niet compleet zonder uitslagen. De besten in de sportklasse waren Hans Onkenhout en Mischa Bart (DS 19), gevolgd door Harry en Raoul Huntjens (DS 21), en Amos Kroll en Martijn Walvis (Méhari). In de toerklasse wonnen Ron Mulderij en Erna van der Zwan (Burton), voor Arthur en Dick Eshuis (DS 23ie), en Wil en Gerrianne Olijslagers (DS 21). Een verdere greep in de prijzenpot levert onder meer de Prix d’Endurance voor het Wegenwacht-team Henk Fikse en Yuri Colman (AK350) op, de Coupe des Dames voor Wendela Wapenaar en Marieke Zijp (GS) en de wellevendheidsprijs voor Sabrina de Ron en Arjan Verkade (CX 25 GTi Turbo 2).

Je kunt hier reageren op dit artikel. Maak ook even een notitie in je agenda: vanaf 1 september kun je je via lecitronpresse.nl inschrijven voor de twaalfde editie, die van 13 tot en met 16 mei 2015 verreden zal worden.

tekst: RensKorevaar, foto’s: Ree (1, 3), par eXeMple! (2), 2400gti (4)

© Citroën-Forum 2003 - 2025 | adverteren
Facebook