Marcel chauffeert Jules


Marcel chauffeert Jules

Terwijl veel CX-en hun 40ste verjaardag in het Franse Le Tréport vierden, diende zich voor “marcelka” op vrijdag 6 juni een heel andere belevenis aan. Op het festival JazzBOZ in Bergen op Zoom zou Jules Deelder een DJ-sessie geven en later op de avond een jazzconcert met de Deeldeliers. Maar hoe vervoert men dan Deelder?

Voor de DJ-sessie moest er bij de plaatselijke boekhandel nog gesigneerd en uit eigen werk voorgelezen worden. Hoewel de diverse activiteiten in de binnenstad op korte afstand van elkaar plaatsvonden, wilde de nachtburgemeester van Rotterdam graag gereden worden. Het leek de organisatie van JazzBOZ een leuk idee om de Citroën-liefhebber Deelder extra welkom te heten met vervoer in een Citroën CX. Via-via was ik benaderd om deze taak met mijn CX op mij te nemen en natuurlijk wilde ik deze “Deelderrit” met genoegen rijden!

Meteen toen Jules Deelder in de gaten kreeg dat de CX die klaar stond zijn vervoer voor de avond zou zijn, ging zijn Citroën-hart open. “Ik heb ook nog een roje te koop. Van een speciale serie, cassis nacré.” Zo volgde een uitwisseling van lofzangen op de CX. In de kofferbak verdween een platenkoffer en een ijsbak met een alcoholische versnapering om de rest van de avond in de mood te blijven. Zo moest het van boekhandel naar schouwburg en concertpodium.

Bij de boekhandel stond al een rij mensen te wachten. We mochten door het voetgangersgebied rijden tot aan de winkel, waar het vervoer van de bijzondere gast als decor mocht blijven staan. Prachtig om te zien hoe hij van ontspannen keuvelen in de auto meteen ging performen op het podium, om in smeuïg Rotterdams zijn typische grappen te maken en uit eigen werk voor te lezen.

In de kleedkamer van de schouwburg, wachtend op de aanvang van zijn DJ-sessie, was er tijd om wat met elkaar te praten. De uitgesproken mening over politiek, ergernissen van deze tijd, zijn keurige maatpak (deze keer niet zwart), enzovoort. Met allerlei echte Deelder-uitspraken zoals: “De omgeving van de mens is de medemens”, of: “Digitaal is maar niks, beter is een combinatie met analoog: Dialoog? Regelmatig kwam het gesprek weer op de Citroëns. De Prestige die hij ooit gehad heeft, met echt hout in de deurpanelen in plaats van plastic, en de GTi Turbo2 die hij nu nog bezit.

Na de DJ-sessie hees Deelder de platenkoffer weer aan boord, hief het glas in de hand en zo gingen we door naar het laatste adres voor het optreden van de “Deeldeliers”. Het was de hit van de avond daar. Zo een optreden vind ik een aanrader voor iedereen die van jazz houdt.

Als je CX dan zo het decor is geweest van een “Deelderrit” als deze, dan wil je samen op de foto en een handtekening. Allebei geen probleem! De handtekening, die staat toepasselijk met viltstift op mijn dashboard.

Reacties op dit artikel kun je hier plaatsen.

tekst en fotocollage’s: marcelka

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook