CineCars: bij je beste vriend op de bank


CineCars: bij je beste vriend op de bank

De Citroën Ami 6 met het kenmerkende schuine achterruitje is een stijlicoon voor het Franse merk. Hoewel de latere ontwerpen nog steeds bol staan van karakter, is het lastig om deze herkenbaarheid en sympathieke eigenzinnigheid te overtreffen. Zowel de Ami 6 als de Ami 8 heeft vele vrienden.

Als het om design en historie gaat, ben je bij Citroën aan het juiste adres. Altijd net even afwijkend van de rest. Bij de Ami 6 en zijn opvolger de Ami 8 is er in ieder geval geen afwijkend nieuws in de filosofie van het merk met de dubbele chevron. Een lekker eigenwijs ontwerp en de doorontwikkelde techniek van de 2CV vormen de basis voor de Ami, het model dat werd ontwikkeld om gepositioneerd te worden tussen de 2CV en de ID/DS. Inmiddels is het een echte en voor velen herkenbare klassieker. Herkenbaar van vroeger, leuk, stiekem een beetje kneuterig en uiteraard met een hoge aaibaarheidsfactor.

Willem en Hans kennen elkaar uit de hechte Citroën-gemeenschap. Echte vrienden, echte Ami’s en liefhebbers van de Franse levensstijl. Op bezoek bij de Ami-vereniging waar zij de onderdelen vinden van hun klassiekers, vertellen ze ronduit over hun passie die Citroën Ami heet. De eenvoud van de techniek zorgt ervoor dat ze lekker zelf sleutelen en – met een rijke voorraad aan onderdelen in het aanwezige magazijn van de vereniging – weten zij hun auto’s goed voor de dag te laten komen. Als ze er zelf niet uitkomen, is er binnen de club altijd wel iemand die even mee wil helpen. Echte vriendschappen, echte Ami’s dus.

Hans is van huis uit Citrofiel. Hij is opgegroeid met het merk en de Ami 8 is zijn eerste Ami. Hij koestert deze auto en om dit goed te kunnen doen verkocht hij andere auto’s die hij op dat moment had. In deze film ook de Ami 6 van Willem, bij wie het merk ook in zijn jeugd een belangrijke rol speelde. Als kind op de achterbank van de Citroën door Frankrijk, turend naar buiten; tientallen jaren later nog goed voor jeugdsentiment! Hier krijgen we ook weer de bevestiging dat een bepaalde merkvoorkeur veelal door de auto van de ouders ontstaat.

Blij en gelukkig zitten de heren in een “relax–modus” achter het stuur. Je moet geen haast hebben in deze auto’s, want snel zijn ze niet, maar ze brengen je overal. Lekker op de voorbank zittend, rustig achter het verkeer aan je eigen weg volgen! “Joie de Vivre”, zoals Hans het omschrijft: een stokbroodje met een wijntje erbij en de sfeer is uitstekend. De Ami maakt vrienden!

De hele reportage “Bij je beste vriend op de bank - Citroën Ami” met tekst, foto’s en film vind je op cinecars.nl. Je kunt hier reageren op dit artikel.

tekst: CineCars, Dennis Rietveld; foto’s: CineCars, Mirko Cocco

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook