Citroën wint derde WTCC-titel


Citroën wint derde WTCC-titel

Met nog drie wedstrijden van het WTCC te gaan was José Maria Lopez al zeker van de coureurstitel en met nog twee te gaan is Citroën nu zeker van de constructeurstitel. Wat doen Citroën Racing, de Citroën C-Elysée WTCC en de coureurs volgend jaar?

Het seizoen 2016 van het World Touring Car Championship is nog niet ten einde. Op 6 november wordt nog in Thailand geracet en op 25 november in Qatar. Bij de wedstrijd van 25 september in Shanghai, China, heeft Citroën de constructeurstitel zeker gesteld, nadat Citroën-piloot José Maria López op 4 september in Modegi, Japan, de coureurstitel al op zak had. Daarmee heeft het team van Citroën Total WTCC een heel bijzondere prestatie neergezet.


Citroën had voor de constructeurstitel 2016 in Shanghai niet meer dan twee punten nodig en die waren na de eerste van de twee races al binnen. We hebben hier te maken met topsporters die altijd honger naar winst hebben, dus werd ook in de tweede race alles op alles gezet. Dat is beloond met een een-twee-drie van Citroën-coureurs: López, Muller, Bennani.

Nu de eindstanden van het seizoen 2016 al bekend zijn, kunnen we terugkijken. Citroën is drie seizoenen in de WTCC actief geweest, heeft driemaal de constructeurstitel binnengehaald en driemaal een van zijn coureurs kampioen zien worden. Op papier is het WTCC een heel egalitair kampioenschap. Iedere wedstrijd bestaat uit twee races, waarbij de startvolgorde van de tweede race omgekeerd is aan de uitslag van de eerste race. De auto’s van de leidende teams moeten extra ballast meevoeren. Dat Citroën toch zo consistent hoog heeft weten te scoren, bewijst de suprematie van de Citroën C-Elysée WTCC, van zijn coureurs en van zijn teamtactiek.

Zoals al langer bekend is, zal Citroën Racing in 2017 niet meer in het WTCC van start gaan om zich met de C3 volledig op het WRC te kunnen richten. Waarschijnlijk zullen de fans toch nog van de C-Elysée WTCC kunnen genieten. Bij de onafhankelijke teams overheerst Sébastien Loeb Racing met Mehdi Bennani en Tom Chilton in C-Elysées bijna evenzeer als Citroën dat doet bij de fabrieksteams.

Niet alleen voor Citroën komt er een einde een bijzonder succesvol sportavontuur, ook coureur Yvan Muller heeft bekendgemaakt dat hij ermee stopt. Deze viervoudige wereldkampioen heeft al zijn ervaring ter beschikking gesteld voor de bouw van de Citroën C-Elysée WRC en voor de vorming van het team. Hij had dat natuurlijk graag met een kampioenstitel beloond zien worden, maar in zijn Citroën-jaren heeft hij steeds López voor zich moeten dulden. Nu vindt Muller het tijd worden om wat anders te gaan doen. López heeft nog niet laten weten wie volgend jaar zijn werkgever wordt.

Je kunt hier op dit artikel reageren.

tekst: RensKorevaar, foto’s en film: Citroën Racing

© Citroën-Forum 2003 - 2020 | adverteren
Facebook