Garage Johan Oldenhage

Heropstanding: Vaillante tegen DS


Heropstanding: Vaillante tegen DS

Er heerst al 60 jaar strijd tussen Vaillante en DS. In het nieuwe Vaillant-album Heropstanding piept de elektromotor van de DSV-01 “WRIIIIRRIIIII”, waar de Citroën DS vroeger “VROOOAAAAW” brulde. Gert “GWHENDRIKS2” legt het fenomeen Michel Vaillant uit.

Ik heb al aardig wat recensies van boeken gelezen, maar er nooit zelf een geschreven, als je de boekverslagen van het voorgezet onderwijs even buiten beschouwing laat. Ik denk dat in het onderwijs niet eens meer echte boeken gelezen worden, maar dat alles nu met e-readers gaat. Hier bespreken we geen schoolboek, maar het laatste stripboek van Michel Vaillant: Heropstanding! Nu zullen velen denken als ze dit lezen: ”Vaillant, dat is toch een merk van CV-ketels?” Nou nee, dit is een fictieve racecoureur die al sinds 1957 over de circuits racet en door de jaren heen de strijd aangaat met onder anderen Lauda, Senna, Schumacher, Prost en Ickx.

In dit Vaillant-album Heropstanding gaat de coureur de strijd aan met de DSV-01 tijdens het kampioenschap FIA Formule E in Parijs. Wie had ooit kunnen bedenken dat er een race wordt gehouden in Parijs! Jij niet? Jean Graton wel! De geestelijke vader van Michel Vaillant maakte er in 1983 al een stripboek over: Michel Vaillant 300 km/u door Parijs.

Jean Graton heeft in 1957 Michel Vaillant en het automerk Vaillante bedacht; een merk dat de strijd aanging met de Citroën DS. In 1965 kwamen beide merken elkaar voor het eerst tegen in het album De 8e man. Ze reden toen de rally Luik-Sofia-Luik. Later kwamen ze elkaar weer tegen in het album Rush uit 1972. Een echte strijd tussen elkaar bleef uit, want Vaillante had met de constructeur LEADER meer te doen en dat ging er niet altijd even sportief aan toe! In het album Nachtmerrie uit 1973 zien we de DS in een hoofdrol als vluchtauto, die echter geen partij is voor een Vaillante. In 1975 verschijnt de DS de laatste keer in het album De vervloekte safari. Dat is ook het laatste productiejaar van de DS; toeval of niet?

Daarna bleef het stil rond de mythe DS. In 2007 werd het ook stil rond Michel Vaillant, maar in 2012 kwam hij terug en hoe! De tekenstijl is anders: realistischer en menselijker. De nieuwe albums worden seizoen 2 genoemd en de 70 albums die tussen 1957 en 2007 verschenen zijn, heten nu seizoen 1.

Anno 2016 komen Vaillante en DS elkaar dus eindelijk weer tegen, in Parijs, voor het kampioenschap Formule E. Als je het begin van het album leest, merk je dat je wat informatie mist. Ik wil niet alles verklappen, maar wel een tip geven: begin vanaf het eerste album van seizoen 2 te lezen.

Voor mij is het wennen, het bekende “VROOOAAAAW” van de motoren is vervangen door “WRIIIIRRIIIII”, omdat het elektrische motoren zijn in de Formule E! Anders dan vroeger is het chassis ook voor iedereen hetzelfde, alleen het motorische/elektrische gedeelte is per constructeur anders.

Op een gegeven moment zit je in de raceauto van Michel Vaillant en rij je een rondje over het circuit. Het is zo realistisch getekend dat je de strijd voelt tegen de DS’en! Dat doet me gelijk denken aan het album Wereldkampioen uit 1974. Hierin rijden we een rondje over Monaco in de Vaillante F1. Het schijnt zelfs zo te zijn dat Graton aan Ickx vroeg of het toerental in bepaalde bochten juist getekend was. Hoezo perfectionistisch?

Mooi aan dit album is dat de techniek uitgelegd wordt, wanneer het team van Vaillante bespreekt hoe ze de DS’en kunnen verslaan. Er is ook aandacht voor de andere teams en coureurs: “Goh, wat is Alain Prost oud geworden!”

Na de kwalificatie staat een DS op pole en begint Steve Warson in de best geplaatste Vaillante vanaf plek 5. Michel Vaillant start vanaf plek 7. Na een slimme taktische zet tijdens de race gaat Michel Vaillant alsnog aan de leiding voor de DS’en, maar door pech valt hij uit. In de laatste ronde vecht de enige overgebleven Vaillante met de DS voor de overwinning!

Je zou nu misschien denken dat de titel Heropstanding te maken heeft met de hernieuwde lancering van de DS en Vaillant. Niks is minder waar: het gaat erom dat Michel Vaillant in dit album zijn lust in het racen hervindt nadat hij in het vorige album iets tragisch meemaakte, waardoor hij de lust in de racerij verloor. Los daarvan is het een spannend gevecht tussen Vaillante en DS; twee merken met een bijzondere band. Deze saga, die al bijna 60 jaar duurt, is nu het onderwerp van een expositie bij DS World Paris.

Ik moet zeggen dat ik het verhaal de eerste keer maar matig vond. Na wat vaker lezen en wat albums van seizoen 1 erbij gepakt te hebben, kan ik concluderen dat het toch een mooi verhaal is. Nu wacht ik erop dat Michel Vaillant weer in de F1 stapt en MAXimaal moeten presteren tegen MAX Verstappen!

Je kunt hier op dit artikel reageren.

tekst: GWHENDRIKS2, foto’s: GWHENDRIKS2 en DS Automobiles

© Citroën-Forum 2003 - 2020 | adverteren
Facebook