CiVer

Vroemdag 2012


Vroemdag 2012

Afgelopen dinsdag 23 oktober verzamelen in het Belgische ochtendschemer 10 sportieve uitvoeringen van de AX zich samen met een Peugeot 106 GTI en een Saxo VTS. De jaarlijkse Vroemdag op het circuit van Zolder staat weer op het programma. De AXClub doet hier al jaren actief aan mee. Dit jaar waren medeforummers Bossie en Rio97 tussen de deelnemers om hun AX de sporen te geven op het circuit. Rio97 bericht ons enthousiast vanaf het circuit.

De Vroemdag is een Vlaams initiatief om kinderen uit het Vlaams buitengewoon onderwijs een mooie dag te bezorgen. Officieel heet het om de kinderen aan te zetten tot het beoefenen van een sport. Maar iedereen op de Vroemdag weet wel beter. In een sportieve auto een paar rondjes blazen op het circuit om kinderen met een beperking het hoogtepunt van het jaar te bezorgen.

In de paddock hebben de AX’jes warmgedraaid en zijn enkele van (semi)slicks voorzien. Klaar voor de ochtendsessie. In de pits zijn dranghekken nodig om de honderden ongeduldige kinderen in toom te houden. In plaats van bandenwissels of benzine bijvullen wordt er een kind vastgegespt om een paar rondjes op het circuit mee te rijden. Om daarna in de pits weer een ander kind op te pikken.
In de ochtendsessie krijg ik een jongen aan boord die aandachtig om zich heen kijkt en geen seconde van deze dag wil missen. Dit is zijn eerste en laatste Vroemdag. Vorig jaar was hij ziek en volgend jaar is hij te oud. Eigenlijk vond zijn moeder het niet goed, maar gelukkig voor hem ging zij toch overstag.
Vincent krijgt een meisje aan boord dat streng aangeeft dat ze niet te hard wil rijden omdat ze dat eng vind. Totdat halverwege Bossie op volle snelheid voorbij komt razen. “Heee, die gaat veel harder, dat wil ik ook!” En omlaag ging dat gaspedaal.
We hebben geleerd dat “dappen” betekent dat er in stilstand flink gas gegeven moet worden.
In de middagsessie stapt er een jongen in die al in de pits GAS GAS GAS! roept. “Zouden we niet eerst even wachten tot we het circuit op zijn?” Elke rit heeft weer een eigen anekdote. Het meisje met Down dat onder luid gejuich instapt, naar elke marshall onderweg zwaait en zo enthousiast is dat ik haar echt niet meer kan verstaan. Waarop na elke rit de bestuurder en passagier met een dikke glimlach de pits weer inrijden.

Vroemdag is niet merkgebonden. Veel verschillende autoclubs hebben zich ingeschreven. Jeroentje Tuning heeft enkele indrukwekkend snelle Japanse auto’s meegenomen waaronder een Impreza 22B. Aan bijzondere auto’s rijden er verder twee Donkervoorts rond, een Peugeot 306 Maxi, een Ariel Atom, een Lotus Esprit V8, een Ferrari GT Dino en een Le Mans achtige racewagen. Van ons merk reed er een DS3 Racing rond met een Nederlands kenteken. Wellicht iemand die ook hier actief is?
De AXClub deed dit jaar mee met o.a. een originele AX Sport, de rode AX First 16V die afgelopen jaar op Citromobile stond, de drie GT’s die afgelopen jaar aan le Citron Pressé deelnamen en een Belgische voor de rally geprepareerde AX.

Uiteindelijk was het erg geslaagde Vroemdag. Prachtig, droog weer, geen incidenten. Tevreden kinderen. Het enige minpuntje was dat Marc zijn AX GT aan Stuart had uitgeleend voor de middagsessie en terug kreeg met een opgeblazen motorblok. Maar dat gaat ook weer goed komen.

De foto’s die ik buiten mijn rijsessies heb genomen:

Reageren? Dat kan hier.

Tekst:Rogier de Haan
Foto: Jan Willem van Ravenhorst
Redactie: Patrick Hogervorst

© Citroën-Forum 2003 - 2021 | adverteren
Facebook