Eerste hulp bij Citrofilie


Eerste hulp bij Citrofilie

De BX is in vele fraaie kleuren geleverd, maar dit prachtige Bleu Memphis spant misschien wel de kroon. “KoenB” verhaalt in zijn bijzondere stijl hoe hij door de knieën ging voor een BX 16 TZi uit 1990 met ruim vier ton op de teller. Wat moet een jonge jongen met zo’n oude vrouw?

En weer komt ze met enig tegensputteren omhoog, midden in een drukke winkelstraat in Valkenswaard. Ik mag haar van d’r tijdelijke huisbaas eventjes uitlaten en samen met een goede vriend maken we kennis. Ze toont zich een oude dame, ze prevelt en houdt heel af en toe haar adem in maar dan recht ze de rug en zet zich schrap. Ik kijk haar aan en zie langs de gaten in haar dorpels, de gebarsten huid rond haar a-stijlen en het druppelen van haar gifgroene bloed op de buitenplaats van het autobedrijf dat haar tijdelijk wilde opvangen. Binnen mocht ze niet staan, daar was enkel plek voor een paar Porsches, een tweetal Mercedes 190SL’s en een verdwaalde Opel Astra Coupé waaraan een Italiaans designhuis nog heeft getracht het origineel iets van couleur te geven.

Met gelige ogen kijkt de dame mij aan, vermoeid doch vol levenslust. Hoewel de verkoper mij nog probeert te overtuigen van de goede bedoelingen van haar vorige partner, zie ik dat ze het niet makkelijk heeft gehad. En hoewel alles in mijn hoofd roept dat ik haar moet laten gaan, zegt iets in me dat dit een kans is. Achter haar gehavende voorkomen schuilt een droom, een werkelijkheid die nog niet verloren is gegaan. Misschien ben ik wel een sentimentele klapviool met een overgevoeligheid voor het romantiseren van een oude barrel, maar op dat moment zie ik mijzelf al met haar flaneren langs de terrassen. Dit is een moment dat me altijd zal bijblijven: mijn eerste auto, een lekkende hydropneumaat met panelen krokanter dan een Bastognekoekje.

De gedachten vliegen door mijn hoofd, ik pijnig mijzelf met een mengelmoes van weerzin en verlangen. Ratio bevecht hartstocht en voor één keer besluit ik niet te luisteren naar het gezond verstand. De portemonnee wordt getrokken en een afgedwongen koopsom wordt betaald. De mantelzorgperiode is aangebroken: ik heb een BX gekocht.

Wil je reageren? Dat kan hier.

tekst en foto’s: KoenB

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook