Daar is-ie: C3 Aircross


Daar is-ie: C3 Aircross

Het hing al langer in de lucht en vandaag is het dan zover: Citroën presenteert de opvolger van de C3 Picasso onder de naam C3 Aircross. Deze compacte SUV kent vele kleurencombinaties aan buiten- en binnenkant, zit vol assistentiesystemen en is ontsproten aan het 'Citroën Advanced Comfort'-programma. Een kennismaking.

Assertief design
De nieuwe Citroën C3 Aircross is een compacte SUV die zich onderscheidt met zijn krachtige, originele en moderne uitstraling. Het onvergelijkbare carrosseriedesign beschikt over dezelfde stijlkenmerken als andere Citroën modellen van dit moment en tegelijkertijd over alle kenmerken van een robuuste SUV. Het model biedt ongeëvenaarde personalisatiemogelijkheden. Perfect bij zijn SUV-karakter passen de systemen Grip Control en Hill Descent Assist, waarmee deze auto ook buiten de gebaande paden uit de voeten kan.

De nieuwe compacte SUV Citroën C3 Aircross werd ontwikkeld door designteams onder leiding van Alexandre Malval, hoofdontwerper bij Citroën. De C3 Aircross onderscheidt zich met een uniek carrosseriedesign alsmede een moderne, onverzettelijke uitstraling. Zijn compacte en hoge carrosserie (4,15 m lang, 1,76 m breed en 1,64 m hoog) is goed geproportioneerd en benadrukt het vloeiende, dynamische lijnenspel van dit model. Citroëns compacte SUV springt in het oog op de weg. Het design van de nieuwe C3 Aircross is uniek in het segment door de gespierd ogende motorkap, die kort is en hoog is geplaatst. Dit zorgt voor een robuuste uitstraling, die echter niet agressief is dankzij de horizontale balans en elegante vormen. De C3 Aircross staat stevig op zijn grote wielen met een bodemspeling die circa 20 mm meer is dan bij de nieuwe C3, waarmee dit model zijn onderstel deelt. De spatbordverbreders en de beschermplaten aan de voor- en achterzijde dragen ook bij aan de dynamische, beschermende SUV-styling. Deze visuele features onderstrepen het avontuurlijke karakter van dit model.

Personalisering
Een andere opvallende feature van de nieuwe Citroën C3 Aircross is de wijze waarop het model kan worden afgestemd op de wensen van de klanten. Net als de nieuwe C3 hebben de Citroën-designers de nieuwe C3 Aircross een gedurfd en modern uiterlijk gegeven dat klanten grotendeels naar eigen inzichten kunnen vormgeven. Zo kan het dak in verschillende kleuren worden uitgevoerd en zijn er diverse Colour Packs voor de carrosserie verkrijgbaar. Om de opvallende styling van deze compacte SUV te benadrukken, zijn tal van zaken voorzien van kleurrijke details, zoals de dakreling, de achterlichten, de buitenspiegelkappen, de omlijstingen van de koplampen en naafkappen van de wielen.

Ook het interieur kan grotendeels naar wens worden samengesteld, met keuze uit 5 ambiance. Voor het interieurdesign van de C3 Aircross dienden bijvoorbeeld de mode- en interieurwereld als inspiratiebron. De nadruk ligt op strakke lijnen, een design dat bescherming uitstraalt, een perfecte afwerking en het gebruik van verschillende texturen op het dashboard. De verschillende kleuren en materialen zijn perfect op elkaar afgestemd. De vormgeving van de portierpanelen, de in een contrasterende kleur uitgevoerde details op het stuurwiel, de ventilatieroosters alsmede de stoelbekleding zorgen voor een harmonieuze, lounge-achtige sfeer. Afhankelijk van de gekozen kleur oogt het interieur ingetogen, warm, dynamisch of chic.

Motoren
De C3 Aircross wordt geleverd met PureTech 3-cilindermotoren die over de nieuwste technologie beschikken voor een goede respons alsmede een laag brandstofverbruik en een lage uitstoot (de PureTech-motor won de ‘International Engine of the Year’in 2015 en 2016.) De BlueHDi-motoren zorgen dus niet alleen voor rijplezier, ze zijn ook erg milieuvriendelijk.

De krachtigste benzine-uitvoering van de nieuwe compacte SUV Citroën C3 Aircross beschikt over de PureTech 130 motor in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak. De PureTech 110 motor is verkrijgbaar met handgeschakelde versnellingsbak (PureTech 110) alsmede de automatische transmissie EAT6 voor maximaal rijplezier en comfort (PureTech 110 EAT6). Het instapmodel wordt aangedreven door een PureTech-motor in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak (PureTech 82). De BlueHDi120 is gecombineerd met een handgeschakelde zesversnellingsbak en de BlueHDi 100 met vijfversnellingsbak.

Naast deze zes motoren, die zijn bestemd voor de Europese markt, zijn er ook twee motoren voor andere exportmarkten: de benzinemotor PureTech 110 EAT6 en de dieselmotor HDi 90.

Binnenruimte
Bij de nieuwe C3 Aircross is alles gericht op rijcomfort, waarbij de ruimte-indruk en het gevoel van welzijn een belangrijke rol spelen. Hier wordt onder meer voor gezorgd door het horizontale design van het dashboard, waardoor het minder ruimte inneemt, en de uitnodigende en comfortabele stoelen. Het interieur van de nieuwe compacte SUV Citroën C3 Aircross is ruim en flexibel in te delen, het ruimteaanbod wordt door geen enkel model in dit segment overtroffen. Dankzij het Citroën Advanced Comfort® programma legt de C3 Aircross de lat hoger met zijn design, wat voor een buitengewone interieurruimte, een flexibel in te delen interieur en een grote bagageruimte zorgt.

De C3 Aircross beschikt over het meest geavanceerde interieurdesign in zijn segment, met een in de verhouding 60/40 neer te klappen achterbank en zittingen die in twee afzonderlijke delen zijn te verschuiven over een afstand van 150 mm. Dit gaat heel eenvoudig. De bijzonder flexibele stoel van de voorpassagiers kan worden neergeklapt om ruimte vrij te maken voor lange voorwerpen. In een handomdraai kan de maximale lengte van de laadruimte worden vergroot naar 2,40 m.

De C3 Aircross beschikt over de grootste bagageruimte in zijn segment, die eenvoudig toegankelijk is via een brede achterruit, een grote inlaadopening en een lage tildrempel. De standaard bagageruimte van 410 liter kan worden vergroot naar 520 liter als de achterbank verschoven wordt (in de voorste stand van de bank). De totale bagageruimte bedraagt met de achterbank neergeklapt maar liefst 1.289 liter. Voor dagelijks gebruiksgemak is ook gezorgd: de C3 Aircross is voorzien van een verwijderbare hoedenplank die in verticale positie kan worden opgeslagen achter de achterbank voor het vervoer van hoge voorwerpen. Ook handig is de verstelbare laadvloer met twee hoogten, die voor een vlakke laadvloer zorgt als de achterbank wordt omgeklapt.

Een zee van licht
Bij de C3 Aircross is alles in het werk gesteld om het interieur zo licht en uitnodigend mogelijk te maken. Het grote glasoppervlak zorgt voor 360 graden zicht en veel licht in het interieur. Het gevoel van luxe wordt verder verhoogd door de achterste zijruiten met hun ‘Venetian blind’-afwerking, die voor bijzondere licht- en schaduweffecten zorgt. De C3 Aircross biedt inzittenden ook goed zicht op de naar boven met zijn glazen panoramadak, dat ook kan worden geopend. Dit systeem is uniek in het B SUV-segment en beschikt over een sequentiële elektrische bediening. Het grote dak (het glasoppervlak heeft in het interieur een lengte van bijna 1 meter) is voorzien van een zonnescherm en een LED-ambiance verlichting. De hoeveelheid zonlicht die in het interieur valt, kan ook worden bijgesteld met de zonneschermen in op de tweede zitrij. Open of gesloten, het dak zorgt in de C3 Aircross voor een buitengewoon gevoel van vrijheid.

Slimme opbergruimtes
Een andere belangrijke factor met betrekking tot rijcomfort is de opbergruimte. De functionele C3 Aircross beschikt over veel praktische opbergvakken. Zo is er in de middenconsole ruimte voor een smartphone om draadloos op te laden. Het verlichte en gekoelde dashboardkastje is ruim genoeg voor een 1,5-liter fles, net als de portiervakken in de voorportieren. Aan de kant van de voorpassagier is een ruimte waar kleine voorwerpen in bewaard kunnen worden, zoals sleutels, pennen en muntjes. De middenarmsteun achterin is voorzien van bekerhouders en een skiluik voor het transport van lange voorwerpen.

Advanced Comfort
Geheel in lijn met het DNA van het merk en het Citroën Advanced Comfort® programma profiteert de nieuwe C3 Aircross van alle knowhow van Citroën. Het doel was bij de ontwikkeling om alle storende zaken buiten het interieur te houden en zo een soort cocon met maximaal rijcomfort te creëren. Enkele voorbeelden van het topcomfortniveau in de C3 Aircross: 
-  comfortabele stoelen, met brede zittingen;
-  comfortabel onderstel, met de klassieke Citroën instellingen voor alle rijomstandigheden;
-  geluidscomfort, met een uitstekende geluidsisolatie.

Ruimte voor jouw reacties vind je hier.

bronnen: persberichten Citroën Nederland en Citroën Belux

© Citroën-Forum 2003 - 2018 | adverteren
Facebook