Kisten Jouets Citroën: de ontknoping


Kisten Jouets Citroën: de ontknoping

Heel Citroën-Forum.nl heeft mee in spanning gezeten over de kisten van Jouets Citroën die oldenhage aangeboden kreeg. Ze zijn nu eindelijk in Nederland aangekomen en worden voor de lopende camera geopend. Zou dit echt de zoldervondst van de eeuw zijn?

Op de website leboncoin.fr kocht ik een tijdje geleden een wrak van Rosalie-racewagen van Jouets Citroën. Het wagentje was niet compleet, maar met wat onderdelen van eBay kon ik het toch compleet maken. Het eindresultaat deelde ik met de verkoper in Frankrijk, zo van: “Kijk eens hoe leuk het is geworden!” Eind februari kreeg ik van deze verkoper, een oudere vrouw, een e-mail of ik geen interesse had in vier houten kisten van Jouets Citroën. Die kisten waren daar ooit op zolder beland en moesten nu maar eens weg. Inhoud onbekend.

Nu is mijn Frans slecht. Meestal red ik me met Google Translate, maar de eerste e-mail kwam er zo onduidelijk uit dat ik het forum om hulp vroeg. Dat werkte: ik kreeg een duidelijke vertaling, zelfs stukjes tekst in het Frans die ik zo terug kon sturen, perfect. Er ontstond een e-mailwisseling met de dochter van mevrouw. Stukje bij beetje werd het verhaal achter de kisten duidelijk.

De vader van de oude vrouw werkte ooit in Lyon in een winkel waar enkel en alleen speelgoed van Citroën werd verkocht. Lang heeft de winkel niet bestaan, want bij het faillissement van Citroën stopte de fabrikant zijn leveringen aan Citroën en ging verder voor Renault. De beste man heeft waarschijnlijk bij het sluiten van de winkel vier kisten meegenomen naar huis.

De kisten zelf zijn van hout, hebben opzij opdrukken “haut” en “bas”, en op de voorkant “Citroën C6” en “conduite intérieure”. Verder zijn de deksels voorzien van papieren zegels. De kisten zijn transportkisten geweest voor blikken modellen in de schaal 1:10, van blik. Per kist konden er vier modellen in.

Op het moment van de vraag of je interesse in vier kisten hebt, gaat er van alles door je hoofd. Overigens niet alleen bij mij, maar ook bij de medeforumers. Zijn de kisten leeg of vol? Wat wil ze ervoor hebben? Wat is het waard? Stel dat ze vol zijn en zij weet het niet? Enzovoort. Daarom heb ik maar gevraagd wat mevrouw voor de kisten wilde hebben en al snel kwam het antwoord: 100 euro per kist. Tja, tja, gevuld met één model is dat absoluut geen geld, gevuld met vier modellen is dat een koopje, gevuld met zestien modellen is het een goudmijn. Maar leeg? Leeg is 400 euro net iets te veel. Of toch niet? Goed, ik hap toe en zeg oké!

In mijn vriendenkring bevindt zich Michiel “citromania” Sablerolle, een verzamelaar en handelaar die internationaal veel beurzen bezoekt. Michiel onderhoud tevens warme contacten met Norev. Al snel biedt hij aan om ze aan het einde van de maand op te pikken in Lyon; goed plan, al had ik ze maar wat graag zelf gehaald. Bij het slechte geval dat ze leeg zijn, zou dat een duur reisje zijn en dus ga ik op zijn aanbod in. 

Inmiddels heeft Michiel de kisten bij mij in Nieuw-Vennep afgeleverd en vind ik dat ik al meer dan genoeg geschreven heb. Ik ga de eerste kist openmaken en laat daarbij de videocamera lopen. Eindelijk, de lang verwachte ontknoping!


Je kunt reageren in het topic De kisten van Jouets Citroën. Zodra ik van de schok bekomen ben, zal ik dat zelf ook even doen.

oldenhage

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook