De originele Citroën CX, vierde druk!


De originele Citroën CX, vierde druk!

De vierde druk van het populaire boek "De originele Citroën CX" is leverbaar bij Citrovisie en wij mochten het boek lezen.

Het is 2013 en ik ben als aspirant CX-rijder op zoek naar informatie. Ik wil een CX kopen, maar waar begin je? Dit forum heeft mij heel veel informatie geboden, maar het bood geen eenduidig overzicht. Tijdens mijn zoektocht zie ik de aankondiging dat er een boek over de CX door Citrovisie zal worden uitgebracht is het meteen duidelijk: ik móet dat boek hebben! In 2014 verschijnt het boek en zodra ik het boek ontving, heb ik het zowat verslonden. Het overzicht, de details per jaargang. Perfect! Het boek omvat veel details, die zich overigens voornamelijk richten op de visuele aspecten. Kleuren, afwerking, interieur, stoffen, dat niveau. Weinig tot geen technische details over de verschillen per jaargang. Later zal blijken in gesprekken met uitgever Thijs van der Zanden dat ze vanaf het begin al tegen het ‘probleem’ aan liepen dat ze veel meer informatie hadden dan dat ze ooit in een boek kwijt konden. De originele Citroën CX heeft mij destijds goed geholpen met het bepalen wat voor CX ik nou zocht, dit boek bood het overzicht. De allereerste editie staat nu al zes jaar hier in de kast en nog steeds pak ik het boek er af toe bij om uit te zoeken hoe iets ook alweer zat.

De redactie van het forum heeft elke druk van het boek mogen lezen. In april 2014 werd het eerste boek besproken, niet lang daarna in november 2015 al de tweede druk. Een verslag over de derde druk kwam in oktober 2016. Begin 2018 werd de eerste Franse vertaling van het boek gemaakt en het eerste boek werd aan niemand minder dan Robert Opron overhandigd. En inmiddels is de 4e druk alweer een feit. Voor dit verslag heb ik de eerste druk uit 2014 eens naast het verse exemplaar van 2020 gelegd.

Het boek is door de jaren heen niet gewijzigd van opzet. Het verhaal begint met de Creatie, gevolgd door de Introductie, daarna de Productie. Vervolgens worden de Serie 1 en Serie 2 chronologisch besproken met de evolutie per jaargang. Hier en daar zijn intermezzo’s op de verhaallijn en aan het einde van de boek zijn de bijlagen opgenomen. De grootste verandering in het CX boek kwam met de 3e druk. Hierin verscheen het hoofdstuk ‘Productie’. In 22 bladzijden wordt de productie van CX grotendeels doormiddel van foto’s toegelicht. Dit geeft de derde en derde druk absoluut toegevoegde waarde ten opzichte van de oudere versies. Ook de details per jaargang verhuisden met de derde druk naar de bijlagen, achterin het boek. Absoluut overzichtelijker en het is sneller vinden wat je zoekt. Wat helaas verdwenen is sinds de derde druk, is het visuele overzicht van de stoffen, patronen en kleuren die gebruikt zijn voor het interieur per jaargang. Wat dat betreft wil je dus eigenlijk een van de vroegere drukken in je kast hebben staan.

Het gebruikte fotomateriaal is grotendeels hetzelfde. Op een aantal plekken in het boek is de opmaak ietwat veranderd en is gekozen voor een beter passende foto, vaak wel uit dezelfde fotoreeks. Wat opvalt is de evolutie van de CX op de kaft. De eerste druk werd gesierd door de introductie CX 2000. Bij de tweede druk zien we een breedspoor GTi op de kaft staan. Bij de derde druk zien we een zogenoemde ‘overgangsmodel’ Turbo serie 1. De eerste Franse druk wordt dan weer gesierd door een vroege 2000 of een laagdaks Prestige. De vierde Nederlandse druk laat een serie 2 TRS zien.

Deze vierde druk is een echt een verbeterde, herziene versie van de vorige. Daarmee is het nog steeds het perfecte naslagwerk over de CX. Een musthave voor de liefhebber. In de allereerste druk wordt op de laatste pagina al een voorbode gegeven voor de speciale Citroën CX. Nu, zes jaar later, is dat boek er nog steeds niet. Door de evolutie op de kaft groeit het boek langzaam weg van de “Originele Citroën CX”. Is dit wellicht een opmaat naar dat lang verwachte boek over de speciale Citroën CX? Voorzichtig kijk ik of er nog plek is in de boekenkast.

Het boek “De originele Citroën CX” is te bestellen op citrovisie.nl en reageren kan hier.
Tekst: Nielsje, foto’s: Citrovisie

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook