XM nu 25, straks klassiek


XM nu 25, straks klassiek

Op 23 mei 1989 werd in Lyon de XM aan de dealers voorgesteld. Citroën had een mooie toekomst voor dit nieuwe topmodel uitgedacht, maar hij is zijn kinderziektes nooit te boven gekomen. Nu, met 25 jaar, heeft hij het ook nog moeilijk. Waar is zijn internationale verjaardagsfeest? Wij brengen een virtuele ode aan de jarige.

XM, toekomstauto
Lang geleden, toen de XM nog niet bestond en zelfs zijn naam nog niet bekend was, waren de verwachtingen hoog gespannen. In het boek “Citroën XM” van Alberto Martinez en Maurice Sauzay (E.P.A., Paris, 1989) wordt Citroëns toenmalige marketingdirecteur Luc Epron geciteerd met een korte en krachtige samenvatting van de doelstelling voor de auto die de CX moest vervangen: “Onszelf zijn en slagen.” Volgens het projectplan uit 1984 zou Citroëns toekomstige topmodel niet alleen de strijd met de grote Fords, Opels en Renaults aangaan, maar ook met prestigieuzere merken als Alfa Romeo, BMW, Mercedes en Saab. Geografisch mocht zijn markt niet beperkt blijven tot Europa; hij moest ook in grote exportlanden verkocht kunnen worden, inclusief de Verenigde Staten. Behalve bij Citroën waren ook bij de autopers de verwachtingen hoog gespannen. Toen de journalisten de nieuwe XM eindelijk konden testen, waren ze laaiend enthousiast. De krachtige stijl werd geroemd, het hoge afwerkingsniveau, de beschikbaarheid van een V6-motor en bovenal het onderstel met zijn hydractieve vering. Zo mocht de XM zich Europese Auto van het Jaar 1990 noemen.

XM, probleemauto
De XM bleef natuurlijk geen toekomstauto, bij zijn introductie in mei 1989 werd de XM een actuele auto en helaas ook direct een probleemauto. Al bij de persvoorstelling in Lyon kwamen veel XM’s stil te staan door problemen met de elektronica. De reputatie liep hiermee een grote deuk op. Ook de motoriseringen lokten kritische reacties uit. De 2-liters, carburateur en injectie, werden als veel te zwak beschouwd. De 2.1 D12 leek met slechts 82 PK zelfs in de verste verte niet meer op een haut de gamme. Toen de motor die wel bij het beoogde marktsegment van de XM paste, de V6.24, bleek te lijden onder extreme slijtage door slechte smering, was de ramp compleet. De nieuw-verkoop bleef ver achter bij de verwachtingen en de inruilwaarde kelderde. Citroën heeft in de loop der jaren de kwaliteit van de XM enorm verbeterd, maar dit kon het publiek niet meer overtuigen. De verkopen gingen steeds verder omlaag. Toen in het jaar 2000 de stekker eruit getrokken werd, viel niemand meer op dat de patiënt overleden was.

XM, feestvarken?
Op deze vijfentwintigste XM-verjaardag staan marktplaats.nl en leboncoin.fr vol met gebutste en geschramde exemplaren, die diep door hun achterste draagarmlagers gezakt zijn. De Franse club Style XM zou het voortouw nemen bij de organisatie van een groot, internationaal XM-feest, maar door gerommel binnen die club zijn de plannen in het water gevallen. Zo komt de vraag op: “Wat is de toekomst van de XM?”

De toekomst van de XM
De XM heeft vele kwaliteiten: een eigenzinnig exterieur, een behaaglijk interieur, een hogere afwerkingskwaliteit dan die van alle voorgaande Citroëns, houdbaarheid, prestaties en rijcomfort. Hoeveel auto’s uit de jaren ’90 kunnen zich daarop beroemen? De XM is iets bijzonders! Toch moet een deel van de nog bestaande voorraad XM’s als verloren worden beschouwd, als te intensief gebruikt of als niet intensief genoeg onderhouden. De voortlevende XM’s worden steeds minder ingezet als dagelijkse auto. De verdwijnende kennis onder de monteurs van moderne Citroën-garages en de speurtochten die nodig zijn om onderdelen te verzamelen, maken dat je niet meer van de XM afhankelijk wilt zijn om afspraken met klanten na te komen. Die rol heeft de XM afgestaan aan de C5 fase I en II, en aan de C6. Bevrijd van zijn rol als dagelijkse auto, geniet de XM van een nieuwe toekomst, die van een klassieker in handen van een toegewijde liefhebber. Dat de Citroën XM Club Nederland een steeds actievere rol speelt in de onderdelenvoorziening, zal de XM-rijder van de toekomst zeker weten te waarderen.

De XM van de toekomst
De XM heeft dus een toekomst, die van een echte klassieker, maar wat is dan de XM van de toekomst? Net als bij de DS (eerste, tweede of derde neus) en de CX (staal- of kunststofbumpers), zullen zowel vroege als late XM’s geliefd blijven. De serie 1 heeft het voordeel van een dashboard dat beter bij de stijl van het exterieur past. De elektronicaproblemen zijn intussen wel opgelost. De serie 2 heeft veiligheidsvoorzieningen als airbags en over het algemeen een nog betere afwerkingskwaliteit. De kritiek van 1989 geldt onverminderd in 2014: de 2-liter carburateur, de 2-liter injectie en de D12 zijn te zwak. Helaas is de 2.5 TD te onbetrouwbaar. Verstokte dieselaars zullen het met de 2.1 TD moeten doen. Omdat deze motor niet de verfijning van een moderne diesel heeft en de XM van de toekomst sowieso minder kilometers zal maken, is hij het toch ook niet. De XM van de toekomst heeft een krachtige benzinemotor, een 2.0 TCT of een 3.0 V6. Er wordt gezegd dat het 2-literblok te veel zou lijden onder de boost van de turbo, maar de vele overlevende exemplaren weerleggen dat. Het koppel van de 2.0 TCT tovert een brede lach op het gezicht van de bestuurder. De V6 komt minder snel uit de startblokken, maar trekt door tot in hogere toerentallen. Onder de V6’en staan de beide 24-kleppers nog net een trapje hoger dan de 12-klepper. De oude ZPJ4 biedt het voordeel van de combinatie met Diravi. De nieuwe ESJ9 heeft een hoger koppel, een rustiger loop, een lager verbruik en is aan de beste automatische versnellingsbak 4HP20 gekoppeld. Alle XM’s zijn groot. Met de motoren 2.0 TCT, ZPJ4 en ESJ9 zijn ze sterk. De XM van de toekomst is ook luxueus, want zo was het bedoeld toen de XM nog een toekomstauto was. De XM van de toekomst heeft dus het hoogste uitrustingsniveau Exclusive, of nog exclusiever: Multimedia.

De XM-rijder van de toekomst
Nu de XM in de overgang is en vlak voor een tweede jeugd staat, is het zaak je daarop voor te bereiden. Dit is het moment om een goede, sterke en luxueuze XM aan te schaffen, want nu zijn ze nog gunstig geprijsd. Als de toekomst eenmaal gearriveerd is, zal de klassieke XM het prestige genieten dat de Citroën-directie hem al in 1984 wilde meegeven! Mogen we je haalverhaal lezen?

De bovenstaande tekst is een verkorte versie van het artikel De toekomst van de XM / De XM van de toekomst dat verscheen in uitgave 61 van Ambiance Extrême, het onvolprezen tijdschrift van de Citroën XM Club Nederland. Je kunt hier reageren.

tekst: RensKorevaar, foto’s: Citroën Communication

© Citroën-Forum 2003 - 2025 | adverteren
Facebook